iPhone 16 Pro Mungkin Berbaloi dengan Zum 5x dan Bateri yang Lebih Besar

17
nextpit iPhone 15 Pro Camera
© nextpit

Sistem kamera serba boleh sentiasa menjadi salah satu kekuatan terbesar iPhone Apple. Ini dipertingkatkan lagi dalam julat iPhone 15 dengan pengenalan kamera tetraprisme atau periskop, walaupun eksklusif untuk iPhone 15 Pro Max (ulasan). Kini, laporan baharu mengulangi lagi bahawa ciri ini akan tiba pada model iPhone Pro yang lebih kecil pada tahun 2024 juga.

Penganalisis Ming-Chi Kuo adalah salah seorang sumber yang meramalkan Apple memperkenalkan kamera telefoto 5x dalam iPhone 15 Pro Max, yang kemudiannya disahkan apabila iPhone baharu dilancarkan. Ia kemudiannya dijangka bahawa ciri itu hanya akan diperkenalkan dalam iPhone 16 Pro, dan idea ini disokong oleh kemas kini terbaharu pembocor itu.

Apple iPhone 16 Pro untuk berkongsi lensa periskop 5x dengan Pro Max

Dalam nota kepada Medium, Kuo menyebut pembekal Apple Largan mencapai hasil pengeluaran yang lebih besar untuk optik yang akan digunakan dalam kamera tetraprism pada iPhone 15 Pro Max. Hasilnya, pengeluar iPhone yakin bilangan komponen cukup untuk melengkapkan iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max dengan kamera ini.

Laporan itu juga mengemukakan hujah bahawa Apple tidak dapat memasukkan kamera periskop dalam iPhone 15 Pro kerana kekangan ruang untuk berehat. Oleh itu, perkembangan terkini menunjukkan bahawa ini lebih daripada sekadar pilihan reka bentuk, dan berkaitan dengan ketersediaan optik.

Bateri yang lebih besar pada Apple iPhone 16 Pro

Berikutan laporan bahawa Apple beralih kepada bateri terlindung logam dalam iPhone 16, akaun yang sama kini berkongsi set foto prototaip bateri iPhone 16 Pro yang didakwa. Kelihatan sel itu menggunakan kepingan logam di sekelilingnya dan menggantikan penutup hitam pendahulunya. Adalah dipercayai bahawa menggunakan logam boleh membantunya dalam mengawal haba pada peranti.

Sel bateri Apple iPhone 16 Pro

Gambar dakwaan bateri Apple iPhone 16 Pro dengan penutup logam dan kapasiti yang lebih besar. / © X/u/KosutamiSan

Menariknya, bateri itu mempunyai kapasiti yang meningkat sedikit pada 3,355 mAh atau 2.5 peratus lebih banyak daripada bateri (semakan) iPhone 15 Pro pada 3,274 mAh. Walaupun reka bentuk baharu dan kapasiti lebih tinggi, bateri dikatakan lebih ringan. Kemungkinan berat yang dikurangkan akan menggantikan beban tambahan yang dibawa oleh komponen lain, seperti paparan yang dikhabarkan lebih luas.

Tidak disebutkan sama ada model iPhone 16 yang lain akan menerima peningkatan kapasiti bateri yang sama, memandangkan rangkaian iPhone 15 tahun ini dihantar dengan lebih hayat bateri.

Selain daripada iPhone 16 Pro, iPhone 16 dan iPhone 16 Plus standard dilaporkan kekal pada skrin LTPS OLED semasa dengan kadar penyegaran 60 Hz. Nampaknya Apple berpegang pada keputusannya untuk mengekalkan ciri ProMotion dan ciri kamera zum pada duo iPhone 16 Pro sahaja.

Adakah anda akan membeli iPhone 16 Pro jika ia menawarkan semua ciri iPhone 16 Pro Max? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Sederhana, X