iPhone 16 Pro Mungkin Menampilkan Periskop 5X Lama Tetapi Diuji

11
nextpit Kamera Kamera iPhone 15 Pro Max
© nextpit

IPhone 15 Apple baru sahaja dilancarkan beberapa bulan, tetapi iPhone 16 sudah pun mendapat sambutan hangat. Pada asasnya, iPhone 16 Pro dijangka akan debut dengan kamera periskop 5x berikutan ciri itu eksklusif untuk iPhone 15 Pro Max. Kemas kini baharu membayangkan ini adalah tetapan yang sama sepenuhnya tanpa penambahbaikan yang menarik daripada versi tahun ini, dan mungkin mengekalkan telefoto yang lebih baik untuk iPhone 16 Pro Max.

Sistem kamera iPhone 15 Pro Max termasuk kamera telefoto 12 MP baharu yang menggunakan optik prisma terlipat atau tetra dan membolehkan zum tanpa kehilangan pada tahap 5x. Sementara itu, iPhone 15 Pro (ulasan) bergantung pada modul telefoto lama dan konvensional dengan tahap zum yang lebih rendah pada 3x. Adalah dipercayai sebab Pro yang lebih kecil kehilangan ciri ini adalah disebabkan oleh kekangan ruang.

Dengan apa yang kita ketahui, Apple memberikan iPhone 16 Pro jejak yang lebih besar melalui panel paparan yang lebih besar pada 6.3 inci atau perbezaan 0.2 inci daripada pendahulunya. Selepas itu, estet skrin yang lebih besar mungkin akan menghasilkan volum dan berat tambahan untuk telefon bimbit serta meningkatkan peluang untuk menempatkan kamera periskop.

Telefoto lama, kakap ultrawide baharu pada Apple iPhone 16 Pro

Beberapa sumber yang boleh dipercayai dan pembocor sebelum ini menyokong idea iPhone 16 Pro akhirnya membawa zum 5x. Kini, butiran yang datang dari Mac Rumor seterusnya mencadangkan periskop pada iPhone 16 Pro mungkin sama dengan yang digunakan pada iPhone 15 Pro Max (semakan), termasuk keupayaan pengimejan dan saiz sensor.

Dalam dokumentasi dalaman yang diperoleh oleh outlet, kamera telefoto iPhone 16 Pro dikatakan menggambarkan susun atur yang serupa dengan kamera periskop. Tambahan pula, modul ini juga setanding dengan reka bentuk dan susunan telefoto iPhone 15 Pro Max. Oleh itu, kita boleh mengandaikan daripada ini ialah penembak akan datang mungkin menggunakan periskop 12 MP semasa dengan panjang fokus 85 mm dan saiz 1/1.9 inci bersamaan.

Bagi iPhone 16 Pro Max, tidak jelas sama ada telefotonya tidak akan berubah juga. Tetapi memandangkan bagaimana Apple telah mengekalkan snapper utama pada siri iPhone 15 Pro selama setahun, masuk akal jika kamera periskop akan mendapat sedikit atau tiada peningkatan. Walau bagaimanapun, dengan siri iPhone 16 masih beberapa bulan lagi daripada pelancaran, mungkin masih terdapat perubahan yang berlaku sepanjang perjalanan.

Apa yang sangat dikhabarkan ialah duo iPhone 16 Pro mendapat kamera ultralebar baharu dengan resolusi lebih tinggi pada 48 MP. Resolusi itu akan menjadi rangsangan besar daripada sensor 12 MP sekarang. Mempunyai lebih megapiksel berkemungkinan akan membolehkan Apple menggunakan binning piksel untuk kualiti imej yang lebih baik.

Apakah pendapat anda tentang Apple iPhone 16 Pro yang membawa peningkatan perkakasan yang tidak menarik? Kami suka mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: MacRumors