iPhone 17 Dikhabarkan Akan Menampilkan Kaca Perisai Mengubah Permainan

21
nextpit Apple iPhone 15 Pro Max Dynamic Island
© nextpit

Kaca seramik iPhone 15 (ulasan) terkenal sebagai salah satu perlindungan paparan yang paling sukar di luar sana. Pertama kali diperkenalkan dalam iPhone 12, tetapi pada tahun-tahun kaca itu telah wujud, Apple tidak memperbaikinya. Terdapat spekulasi iPhone 17 akan menampilkan perlindungan kaca yang lebih kukuh dengan lapisan anti-reflektif yang dinaik taraf setanding dengan Galaxy S24 Ultra (ulasan).

Perisai Seramik iPhone Apple 2.0

Menurut butiran yang dikongsi oleh pembocor Instant Digital di platform Weibo China, Apple memperkenalkan “peralatan salutan” dari Jepun ke barisan pembuatannya di China. “Peralatan salutan” ini dikatakan melihat tindakan dalam pembuatan panel paparan pelindung jenis baharu untuk iPhone masa hadapan yang digambarkan sebagai jauh lebih tahan lama dan tahan calar berbanding Ceramic Shield semasa.

Ia telah menambah bahawa kaca yang akan datang juga akan menawarkan salutan anti-reflektif yang lebih baik yang akan meningkatkan kejelasan skrin iPhone apabila dilihat dalam keadaan terang dan cerah. Lebih-lebih lagi, sumber itu menyebut dipercayai kaca itu akan debut pada iPhone 17 dan kurang berkemungkinan pada iPhone 16 memandangkan pembangunan yang kedua hampir selesai.

Samsung Galaxy S24 Ultra' Corning Glass Armor berbanding iPhone 15 Pro Max

Perisai Kaca Corning Galaxy S24 Ultra berbanding dengan Perisai Seramik iPhone 15 Pro Max / © X/u/IceUniverse

Daripada apa yang kita lihat, ia mencadangkan Apple ingin menawarkan kaca yang setanding dengan Corning Gorilla Armor Galaxy S24 Ultra. Kaca Ultra digembar-gemburkan untuk menahan calar mikro yang terbina dari semasa ke semasa dengan salutan anti-reflektif yang ketara mengurangkan silau sebanyak 75 peratus berbanding Gorilla Glass Victus 2 sebelumnya pada Galaxy S23 Ultra.

Tidak jelas bagaimana panel Apple yang akan datang akan menentang Corning Gorilla Armor dalam kekasaran dan kejelasan keseluruhan kerana masih ada masa yang cukup untuk syarikat itu menambah peningkatan yang besar untuk pelancaran iPhone 17.

Apa lagi yang dikhabarkan baharu pada Apple iPhone 17?

Selain daripada panel kaca yang lebih keras, iPhone 17 dikhabarkan akan membuang potongan Dynamic Island pada paparan dan akan memilih penderia Face ID di bawah paparan. Kemungkinan lelaran ini pertama kali tiba pada model iPhone 17 Pro berbanding varian asas. Untuk telefon bimbit bukan Pro iPhone 17, dikhabarkan kedua-duanya akhirnya akan menyertakan paparan yang lebih pantas dengan kadar penyegaran 120 Hz, mungkin membolehkan mod Sentiasa Hidup dan ciri ProMotion.

Adakah anda fikir Apple telah ketinggalan dalam mengguna pakai teknologi terobosan pada iPhonenya? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam ulasan.