iPhone Baharu Mungkin Tidak Lama Lagi Sentiasa Dijalankan pada iOS Terkini Di Luar Kotak

56
Paparan iPhone 15 nextpit
© nextpit

Senario yang sangat biasa yang kebanyakannya berlaku apabila anda membeli iPhone baharu anda ialah perisian yang dijalankannya bukanlah yang terkini, yang memerlukan anda memasang kemas kini yang tersedia selepas itu. Ini tidak menghairankan memandangkan iPhone yang anda akan perolehi berkemungkinan dikeluarkan beberapa bulan lalu, meninggalkannya dengan versi iOS terakhir yang tersedia pada masa itu. Nampaknya Apple mungkin telah menghasilkan penyelesaian untuk ini.

  • Baca juga: Kajian Apple iPhone 15 Pro Max

Seperti yang dilaporkan oleh Mark Gurman dalam surat berita terbarunya, pembuat iPhone kini sedang membangunkan peranti yang membolehkan peruncit mengemas kini iPhone di tangan mereka seperti iPhone 15 (semakan) kepada iOS terkini tanpa mengeluarkannya dari kotak. Apple merancang untuk menggunakan sistem baharu itu ke kedai fizikalnya pada akhir tahun ini, menurut Gurman.

Kemas kini perisian dalaman tolak ke iPhone baharu

Walaupun kedengarannya agak rumit, wartawan Bloomberg menambah bahawa peranti ini datang dalam bentuk seperti pad tersuai. Selepas itu, ia hanya memerlukan wakil kedai yang berpengetahuan untuk meletakkan kotak runcit iPhone yang belum dibuka di atasnya untuk memulakan dan menolak kemas kini perisian secara wayarles.

Apple iPhone 15 Plus

Apple iPhone 15 Plus / © nextpit

Salah satu faedah utama pendekatan ini ialah Cupertino akan menyelesaikan sebarang isu perisian yang diketahui yang akan menjejaskan iPhone tepat pada but pertama mereka. Ini serupa dengan kes apabila iPhone 15 terjejas oleh pepijat penghijrahan yang menghalang pengguna untuk berjaya memindahkan dari peranti sebelumnya.

Tidak jelas sama ada semua iPhone yang dijual oleh Apple dari kedainya dan peruncit sah akan disokong oleh sistem ini. Tetapi kemungkinan siri iPhone 15 dan iPhone 15 Pro baharu sudah pun serasi. Oleh itu, mereka yang akan mendapatkan iPhone 15 pada hari cuti mungkin tidak perlu mengemas kini peranti mereka selepas membuka kotak.

Pada masa yang sama, ada kemungkinan Apple juga boleh mengguna pakai kemas kini perisian wayarles dalaman ini bukan sahaja untuk iPhone, tetapi untuk iPad dan boleh pakai juga.

Apa pendapat anda tentang penyelesaian Apple ini? Adakah anda fikir ini perlu dan bermanfaat daripada membiarkan pelanggan mengemas kini iPhone mereka secara manual? Kongsi dengan kami jawapan anda.

Sumber:
Bloomberg

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya