iPhone bergetar secara rawak? Cuba 7 pembaikan ini!

115
Ilustrasi yang menunjukkan iPhone sedang bergetar

Berapa kerapkah anda merasakan iPhone anda tiba-tiba bergetar? Saya pasti bahawa semasa membaca ini, anda akan diingatkan tentang contoh yang sama. Selalunya, anda mungkin merasakan getaran dan mengeluarkan iPhone anda untuk menyemak pemberitahuan, tetapi anda akhirnya tidak menemui makluman sebenar. Ini sering dipanggil pemberitahuan hantu.

Sindrom getaran hantu boleh menjadi sebab mengapa anda merasakan amaran pemberitahuan. Ini adalah sindrom yang boleh disebabkan oleh penggunaan telefon bimbit yang meluas. Kami akan menghuraikan sindrom itu di bahagian akhir artikel ini.

Untuk menyelesaikan masalah ini dan mengetahui cara menghentikan getaran ini, berikut ialah beberapa pembetulan.

Mengapa iPhone saya bergetar tanpa sebab?

Seperti yang kami nyatakan di atas, terdapat beberapa sebab mengapa iPhone bergetar tanpa sebarang sebab. Berikut ialah beberapa pembetulan dan sebab:

1. Semak tetapan pemberitahuan apl

  1. Buka apl Tetapan.
  2. Tatal ke bawah dan ketik Pemberitahuan.
  3. Anda akan melihat senarai apl yang mungkin mempunyai pemberitahuan pada skrin ini. Jika terdapat apl tertentu yang anda percaya mungkin menyebabkan isu ini, ketik dan semak tetapannya.
Pilihan pemberitahuan dalam Tetapan iPhone

Nota: Dalam tetapan pemberitahuan apl, anda boleh mengetik togol Benarkan Pemberitahuan untuk mematikan pemberitahuan.

Penyebab biasa untuk getaran yang tidak perlu ialah apl pemesejan segera dan apl Mel, jadi pastikan anda menyemaknya.

Apabila anda menyemak tetapan pemberitahuan apl anda, perhatikan juga jenis makluman yang telah anda dayakan. Jika anda melumpuhkan beberapa makluman ini, telefon anda mungkin bergetar untuk memberitahu anda tentang makluman, tetapi anda mungkin tidak melihat pemberitahuan pada skrin kerana anda mungkin tidak memilih pilihan untuk melihat pemberitahuan sebagai sepanduk atau pada skrin kunci.

2. Semak tetapan sistem untuk getaran

Terdapat banyak cara untuk menyesuaikan getaran pada iPhone anda. Kami mempunyai panduan ringkas tentang tetapan getaran yang mungkin anda ingin lihat jika anda tertanya-tanya cara menukar getaran pada iPhone anda.

3. But semula iPhone anda

Anda mungkin telah melakukan ini, tetapi jika anda menghadapi getaran rawak ini dan ingin mencari cara mudah untuk membetulkannya, anda mungkin ingin mencuba but semula iPhone. Kami telah merangkumi panduan terperinci tentang cara but semula iPhone atau iPad.

Walaupun selepas but semula iPhone, jika masalah berterusan, teruskan membaca untuk mencari pembetulan lain.

4. Kemas kini apl

Semak untuk memastikan semua apl anda dikemas kini kerana pepijat boleh menyebabkan getaran rawak dalam apl. Lihat panduan kami tentang cara mengemas kini semua apl anda untuk panduan langkah demi langkah. Jika anda masih ingat memasang apl baharu baru-baru ini dan isu ini bermula selepas itu, pertimbangkan untuk menyahpasang apl itu untuk melihat sama ada itu menyelesaikan masalah.

5. Kemas kini iOS

Mengemas kini sistem anda mungkin juga membantu untuk mengelakkan pepijat sedemikian, dan secara amnya adalah idea yang baik untuk mengemas kini kepada versi iOS terkini apabila boleh. Sila semak panduan terperinci kami tentang mengemas kini iPhone anda kepada iOS 16 terkini untuk mendapatkan maklumat tambahan.

6. Tetapkan semula semua tetapan pada iPhone

Menetapkan semula atau memadamkan iPhone adalah antara beberapa pilihan terakhir kami. Ikuti panduan kami untuk menetapkan semula kilang iPhone anda untuk meneruskan langkah ini. Ini sepatutnya membantu menyingkirkan beberapa kekotoran cache atau tetapan yang tidak diingini yang ditinggalkan di latar belakang.

7. Hubungi Sokongan Apple

Mudah-mudahan, salah satu cadangan kami telah membantu anda menyelesaikan isu yang menjengkelkan ini, tetapi jika tidak, anda boleh memilih Sokongan Apple. Jika mereka boleh mencipta peranti itu, mereka juga boleh membetulkannya. Tetapi pastikan anda membuat sandaran data anda terlebih dahulu supaya tidak kehilangan dokumen penting.

Sindrom getaran hantu

Teknologi buatan manusia telah memanipulasi otak manusia dan menghantarnya ke dalam lingkaran semakan pemberitahuan pada peranti mudah alih. Akibat tabiat itu, otak kita kadang-kadang merasakan bahawa kita menerima pemberitahuan semasa telefon berada di dalam poket. Sindrom ini biasanya dikenali sebagai sindrom getaran Phantom.

Berikut adalah beberapa petua untuk menyusun semula diri anda dan menghilangkan sindrom ini. Ini sama sekali bukan nasihat perubatan. Jika anda menghadapi masalah ini lebih kerap, anda harus mendapatkan pemeriksaan perubatan dengan penasihat bertauliah.

  • Tetapkan sempadan untuk jumlah interaksi yang anda buat dengan peranti anda. Tetapkan jadual berapa banyak anda ingin berinteraksi dengan peranti anda.
  • Matikan mod getaran jika tidak diperlukan. Pastikan telefon dalam mod dering.
  • Jauhkan telefon daripada anda. Jika boleh, cuba matikan ia semasa anda tidur atau meluangkan sedikit masa untuk diri sendiri.

Kesimpulan

Getaran iPhone rawak adalah perkara biasa hari ini, dan ia boleh diperbaiki dengan mudah dengan beberapa tweak di sana sini. Ingatlah untuk tidak ketagih dengan telefon anda atau biarkan telefon mengatasi diri anda yang sedar untuk mengelakkan sindrom ini. Beritahu kami pendapat anda tentang pembetulan ini dan jika ini membantu, saya berbesar hati mendengarnya.

Baca lebih lanjut:

  • 5G tidak berfungsi pada iPhone? 7 Cara untuk memperbaikinya!
  • Cara menyediakan amaran getaran tersuai untuk kenalan iPhone
  • Bagaimana untuk mengeluarkan audio daripada video pada iPhone