iPhone dan iPad Menampilkan Pembantu AI Generatif melalui Microsoft Copilot

9
Paparan Max iPhone 15 Pro nextpit
© nextpit

Walaupun Apple masih belum memperkenalkan pembantu AI generatifnya sendiri kepada rangkaian perantinya, syarikat seperti Open AI dan Google telah pun menemui cara untuk memasukkan AI mereka ke dalam produk Apple. Yang terbaharu berbuat demikian ialah Microsoft, setelah mengeluarkan apl Copilotnya untuk iPhone dan iPad.

Jika anda telah menunggu ketibaan aplikasi Copilot Microsoft, ia kini boleh didapati daripada App store Apple untuk muat turun. Apl ini percuma dan juga tersedia untuk komputer riba dan desktop MacBook yang dijalankan pada macOS.

Copilot ialah pembantu sembang generatif berdasarkan teknologi ChatGPT-4 OpenAI, yang merupakan model bahasa besar (LLM). Walaupun OpenAI telah melancarkan aplikasi ChatGPT untuk ekosistem Apple lebih awal, Copilot menggunakan model yang lebih baharu untuk respons yang lebih baik dan lebih dikemas kini.

Beberapa fungsi yang boleh dimanfaatkan oleh pengguna dengan Copilot termasuk bertanya soalan pembantu dan menyampaikan jawapan dengan cara yang tepat, pantas dan kompleks. Pada masa yang sama, ia termasuk DALL-E3 untuk penjanaan teks-ke-imej, yang merupakan sesuatu yang anda perlu bayar berbanding penjana imej AI dalam talian yang lain.

Perlu diingat bahawa anda perlu log masuk dengan akaun Microsoft anda untuk menggunakan penjana imej. Begitu juga, terdapat butang togol untuk mendayakan ChatGPT-4.

Contoh gesaan Microsoft Copilot pada iPhone 15

Microsoft Copilot untuk iPhone menampilkan penjanaan teks-ke-imej yang dikuasakan oleh DALL-E3. / © nextpit

Jika anda ingin meningkatkan penggunaan anda dengan Copilot, ia boleh dipetakan dengan butang tindakan pada iPhone 15 Pro (semakan) melalui pilihan Pintasan. Begitu juga, ia boleh disepadukan dengan iPhone dan iPad tanpa butang boleh atur cara baharu melalui apl Pintasan.

Bagi peranti Android pula, Microsoft Copilot telah dilancarkan awal tahun lepas. Selain itu, penyemak imbas Bing Microsoft dengan integrasi AI dan ChatGPT juga tersedia, yang merupakan alternatif kepada Google Chrome dan penyemak imbas lalai daripada OEM.

Di sebalik aplikasi AI pihak ketiga, Apple dikhabarkan akan melancarkan iPhone 16 dengan penekanan berat pada AI. Gergasi teknologi Cupertino mungkin mengintegrasikan AI generatif melalui pembantu Sirinya. Terdapat kemungkinan bahawa beberapa ciri mungkin diumumkan dengan kemas kini iOS 18 yang akan datang.

Apl AI yang manakah anda gunakan pada peranti anda? Berapa kerap anda menggunakannya? Kami ingin mendengar pengalaman anda.