iPhone Flip atau iPad Fold Apple Mungkin Tidak Akan Berlaku Bila-bila Masa Tidak Lama Lagi

12
Asus Zenbook 17 Lipat OLED 2
© nextpit

Khabar angin terkini tentang rancangan boleh lipat Apple telah menyaksikan pandangan yang bercanggah, dengan yang terbaru mencadangkan iPhone atau iPad ‘Lipat’ sebagai peranti boleh lipat pertama daripada syarikat itu. Kini, pembocor veteran dan penganalisis Ming-Chi Kuo telah menimpali dengan dua sennya dan mengulangi MacBook lipat lebih berkemungkinan berlaku dahulu.

  • Jangan ketinggalan ini: Telefon pintar boleh lipat terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2024

Peranti boleh lipat pertama Apple mungkin MacBook

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan tentang peta jalan boleh lipat Apple, Kuo menyatakan dalam siaran X yang cenderung lebih condong ke arah syarikat Cupertino yang membangunkan MacBook boleh lipat yang lebih dekat dengan realiti berbanding iPhone atau iPad boleh lipat. Kuo mendakwa ini berdasarkan “tinjauan industri” dan menerangkan bagaimana MacBook Fold boleh tiba menjelang 2027, iaitu kira-kira 3 tahun dari sekarang.

Walaupun tiada butiran konkrit tentang rupa MacBook boleh lipat, ia menambah peranti itu dilengkapi dengan skrin lipat 20.25 inci yang mungkin merujuk kepada keadaan tidak dilipat. Oleh itu, ini boleh mencadangkan MacBook Fold akan setanding dengan komputer riba Asus ZenBook 17 OLED (ulasan) dalam faktor bentuknya.

Dakwaan Kuo disokong oleh saluran berita Nikkei Asia, yang melaporkan pada Disember tahun lepas bahawa Apple akan melancarkan peranti boleh lipat pertamanya sebaik sahaja ia selesai mengalihkan keseluruhan barisan iPadnya kepada paparan OLED. Buat masa ini, Apple dijadualkan mengumumkan iPad OLED pertama pada bulan Mac ini manakala ia hanya boleh menggunakan OLED kepada model iPad lain selepas satu atau dua tahun.

Lipatan Hibrid MacBook-iPad Apple

Paten baharu Apple menggambarkan peranti boleh lipatnya sebagai ‘komputer riba’ boleh lipat. / © Patently Apple

Sebelum penemuan Kuo, The Elec dari Korea Selatan adalah yang pertama berkongsi tentang kewujudan MacBook Fold pada tahun 2022. Pada tahun berikutnya, penganalisis Ross Young memberi tumpuan kepada kemungkinan MacBook yang diperbesarkan dengan faktor bentuk lipatan, walaupun kedua-duanya mempunyai tetingkap pelancaran yang berbeza.

Bilakah kita boleh mengharapkan untuk melihat Apple iPhone Flip atau iPad Fold?

Baru-baru ini, dikatakan bahawa iPhone boleh lipat mempunyai reka bentuk kulit kerang berbanding telefon bimbit boleh lipat gaya buku. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa sampel paparan lipat yang dihantar kepada Apple tidak melepasi piawaian ujian ketat syarikat dan itu boleh ditangguhkan lagi.

Untuk apa yang bernilai ini, iPhone atau iPad boleh lipat pertama mungkin hanya siap selepas 2027, menjadikan Apple salah satu pengeluar telefon pintar utama terakhir yang memasuki pasaran boleh lipat pada masa itu.

Apakah pendapat anda tentang Apple tidak mengeluarkan sebarang peranti boleh lipat tidak lama lagi? Adakah ini akan menjadi sebab pengeluar iPhone diatasi oleh pesaingnya? Mari kita bincangkan dalam komen.