iPhone SE: 5 helah yang perlu diketahui oleh setiap pemilik

99
IMG 1536
© NextPit

iPhone dengan butang Laman Utama kembali! Ia pastinya merupakan satu kemunduran kepada era di mana terdapat butang untuk ditekan dan pembaca cap jari untuk dipadankan. Dan bagaimanakah hayat bateri iPhone SE yang agak lemah boleh dimaksimumkan? Kami telah mengumpulkan lima petua untuk pemilik iPhone SE yang akan menjadikan kehidupan seharian anda lebih mudah.

1. Daya tarikan butang Laman Utama

Anda boleh melihatnya dengan cara sama ada: iPhone SE jauh di hadapan – atau di belakang, telefon pintar lain dengan butang Laman Utama yang kelihatan retro. Tidak kira bagaimana anda melihat kembalinya butang sentuh haptik dalam model iPhone yang dikeluarkan pada tahun 2020, butang cantik ini pasti menawarkan beberapa fungsi berguna yang tidak jelas serta-merta apabila menyediakan iPhone SE.

Konfigurasikan kepekaan Sentuhan Haptik

Contohnya, kepekaan Haptic Touch pada butang Utama dalam iPhone SE masih boleh diubah selepas persediaan. Terdapat tiga tahap untuk dipilih, yang akan menentukan sejauh mana sensitif Haptic Touch apabila anda menekan butang Laman Utama. Begini cara anda menukar tahap sensitiviti:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik Umum.
 3. Ketik Butang Utama.
 4. Pilih kekuatan maklum balas haptik yang anda suka, dengan 1 adalah yang paling lemah dan 3 adalah yang paling kuat.

Buka kunci pantas pada iPhone SE

Dengan pengenalan butang Laman Utama bukan mekanikal, perbincangan besar berlaku mengenai proses membuka kunci iPhone. Ini kerana penderia cap jari sebenarnya sangat pandai membaca cap jari dengan cepat, sehinggakan sentuhan ringkas butang Laman Utama sudah cukup untuk membuka kunci peranti. Walau bagaimanapun, terdapat saat apabila anda hanya ingin menyemak paparan iPhone SE dalam keadaan terkunci untuk melihat masa atau sebarang mesej/pemberitahuan tanpa membuka kunci iPhone SE.

Untuk membuka kunci iPhone SE dengan lebih pantas atau dengan hanya menekan butang, berikut ialah helah berguna:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pilih Kebolehcapaian.
 3. Ketik pada Butang Utama.
 4. Konfigurasikan peluncur Jari Rehat ke Buka di bahagian bawah mengikut keutamaan anda.
 5. Jika peluncur berwarna hijau, ini membolehkan anda Membuka iPhone dengan Touch ID.
 6. Jika peluncur berwarna kelabu, ini bermakna Touch ID akan masuk hanya apabila anda menekan butang Utama.

Dayakan operasi satu tangan

Butang Laman Utama mempunyai fungsi yang membolehkan pemilik mendekatkan paparan skrin dengan ibu jari mereka. Ini berguna jika anda hanya mempunyai satu tangan kosong pada masa ini dan ingin memasukkan beberapa maklumat, seperti memasukkan URL dalam penyemak imbas. Pemilik iPhone SE hanya perlu mengetik butang Laman Utama dua kali (jangan tekan, kerana berbuat demikian akan melancarkan Penukar Apl).

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pilih Umum.
 3. Pilih Papan Kekunci.
 4. Dayakan peluncur Papan Kekunci Satu Tangan (ia akan bertukar menjadi hijau).

2. Gunakan Sentuhan 3D sebagai pad jejak maya

Mungkin ciri Sentuhan 3D yang paling dipandang rendah ialah pemilihan teks dengan bar ruang pada papan kekunci maya Apple. Pada iPhone SE yang agak kecil, petua ini sepadan dengan beratnya dalam emas! Terdapat ramai pemilik iPhone yang bergelut dengan menggerakkan kursor dalam mesej teks atau dokumen ke kedudukan yang diingini dengan jari mereka apabila menggunakan WhatsApp atau aplikasi pemesejan segera yang lain. Ini boleh mengecewakan kadang-kadang dalam jangka masa panjang, itulah sebabnya Apple memperkenalkan ciri ini untuk sekian lama. Bar ruang kini boleh digunakan sebagai pad jejak maya dengan Sentuhan 3D untuk semua model iPhone.

 1. Tekan dan tahan pada bar ruang untuk memaparkan pad jejak maya.
 2. Seluruh papan kekunci akan menjadi kabur, menunjukkan bahawa pad jejak maya kini berfungsi.
 3. Gunakan jari anda seperti yang anda lakukan pada pad jejak biasa untuk mengawal pergerakan kursor.
 • Baca sekarang: Apple mencipta cermin mata AR (Augmented Reality) mereka sendiri

3. Menukar saiz teks iPhone

Saya telah menyediakan dua iPhone SE dalam kalangan rakan saya. Setiap daripada mereka mempunyai keutamaan mereka sendiri mengenai saiz teks, dan sangat masuk akal bahawa pada paparan yang kecil, mereka yang mempunyai penglihatan yang lemah akan mendapat manfaat daripada menggunakan fon yang lebih besar. Secara lalai, semuanya telah ditetapkan untuk kelihatan kecil pada iPhone SE. Bagi pengguna iPhone yang beralih daripada model yang lebih besar kepada iPhone SE juga boleh mendapat manfaat daripada peningkatan saiz fon. Beginilah cara anda menukar saiz fon dalam iPhone SE:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pilih Paparan & Kecerahan.
 3. Pilih Saiz Teks.
 4. Seret peluncur ke saiz fon yang anda inginkan (terdapat sehingga tujuh saiz yang mungkin).
IMG 1534

Terima kasih kepada Haptic Touch, Butang Laman Utama mempunyai rintangan klik namun jauh lebih tahan lama daripada butang mekanikal. / © NextPit

4. Tingkatkan prestasi bateri iPhone SE anda

Walaupun mempunyai banyak perkara positif, bateri dalam iPhone SE menjadi salah satu kelemahannya. Dalam semua ulasan, iPhone SE yang dilengkapi dengan bateri iPhone 8 generasi lama berlaku kehabisan jus agak cepat berbanding model iPhone yang lebih baharu. Jika anda ingin memperoleh prestasi maksimum daripada bateri bersepadu, maka anda harus melihat dengan teliti aplikasi yang dipasang. Menyemak status penggunaan bateri anda memberikan maklumat penting tentang aplikasi yang menggunakan sejumlah besar kuasa bateri dalam penggunaan harian. Anda akan dapat mengetahui tahap penggunaan bateri yang berbeza bagi setiap apl individu dengan melakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pilih Bateri.
 3. Anda kemudian boleh melihat penggunaan bateri untuk setiap apl dalam peratusan atau masa penggunaan.

Di sini, anda akan dapat mengetahui permainan atau apl yang paling banyak menggunakan hayat bateri, selain kekerapan anda menggunakannya berbanding yang lain. Untuk memanjangkan kuasa bateri iPhone SE anda, adalah berbaloi untuk melalui tetapan berikut dan pastikan ia ditetapkan dengan betul.

 1. Jangan tetapkan kecerahan paparan pada tahap maksimum pada setiap masa.
 2. Dayakan kunci skrin automatik: Tetapan -> Paparan & Kecerahan -> Kunci Auto.
 3. Aktifkan Mod Kuasa Rendah: Tetapan -> Bateri -> Mod Kuasa Rendah.

5. Laraskan kedalaman medan untuk foto potret anda

Apabila merakam potret dalam mod Potret dengan iPhone SE, anda akan menyedari bahawa hasilnya lebih baik daripada apa yang iPhone 8 mampu tangkap walaupun bergantung pada perkakasan optik yang serupa. Ini boleh dikaitkan dengan pengoptimuman perisian dalam iPhone SE, yang akan mencipta kesan kedalaman medan apabila anda merakam foto orang. Anda mempunyai pilihan untuk menukar kesan khusus ini walaupun sebelum menangkap foto. Beginilah cara anda melakukannya:

 1. Buka apl Kamera.
 2. Leret ke mod Potret.
 3. Ketik “f” kecil yang terletak di sudut kanan atas.
 4. Skala peluncur akan muncul yang membolehkan anda melaraskan kesan kedalaman medan.

Petua: Kekuatan kesan bokeh juga boleh diubah suai kemudian untuk setiap potret di bawah Edit, diikuti dengan mengetik pada “f” kecil yang disebutkan di atas.