iPhone tanpa sempadan? iPhone 16 Mungkin Menampilkan Bezel Ultra Nipis

17
Paparan Max iPhone 15 Pro nextpit
© nextpit

Selain daripada butang baharu, siri iPhone 16 sedang dibentuk sebagai peningkatan sederhana daripada iPhone 15 (semakan) dari segi reka bentuk. Tetapi lebih daripada kunci fizikal baharu, iPhone generasi seterusnya dilaporkan menggunakan bezel ultra nipis di sekeliling paparan, menambah perubahan luaran yang menarik daripada iPhone keluar.

Outlet Korea Selatan Sisa Journal melaporkan bahawa Apple merancang untuk menggunakan teknologi paparan baharu yang digelar sebagai BRS atau Border Reduction Structure dalam pembuatan paparan iPhone 16. Ia telah mengatakan bahawa pembekal paparan Apple telah memperoleh teknologi itu, dan mereka bersedia untuk menggunakannya dalam keseluruhan rangkaian iPhone 16.

Bagaimanakah iPhone 16 mendapat manfaat daripada teknologi BRS?

BRS digambarkan sebagai satu kejayaan besar daripada kaedah paparan sedia ada yang dipanggil LIPO (pencetakan berlebihan tekanan suntikan rendah). Dari segi teknikal, teknologi baharu mengecilkan sempadan dengan menggulung dan menekan wayar penyambung berbanding proses konvensional.

Antara kelebihan segera BRS dikatakan dapat mengurangkan bezel bawah dengan ketara pada panel paparan telefon pintar. Ini seterusnya akan menyebabkan bezel pada kedua-dua bahagian menegak dan bahagian atas menjadi lebih nipis juga.

Bagi Apple, ia telah pun menambah baik kedalaman bezel pada iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max (ulasan) dengan mengecilkannya kepada 1.5 mm daripada 2.2 mm dalam model iPhone sebelumnya. Oleh itu, dengan satu lagi kemungkinan pengurangan, ia berkemungkinan boleh menjadikan paparan iPhone 16 kelihatan tanpa sempadan dan mengasyikkan.

Saiz dan timbangan Apple iPhone 16 Pro lwn iPhone 15 Pro

Perbandingan dimensi Apple iPhone 16 Pro lwn. iPhone 15 Pro berdasarkan khabar angin. / © nextpit

Untuk apa yang kita tahu, iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max dispekulasi untuk menampilkan saiz paparan yang sedikit lebih besar kepada 6.3 inci dan lebar 6.8 inci, masing-masing. Dengan nota itu, Apple sepatutnya dapat mengekalkan dimensi kedua-dua telefon bimbit pada tahap minimum jika bezel lebih nipis pada telefon bimbit ini.

Mengenai iPhone 16 dan iPhone 16 Plus vanila, pasangan itu dilihat membawa saiz paparan yang sama, jadi tidak jelas sama ada pengurangan pada bezel akan menjadikannya lebih padat daripada pendahulunya akhirnya. Kebanyakan penambahbaikan radikal pada iPhone standard dikhabarkan akan tiba di iPhone 17, termasuk panel baharu dengan kadar penyegaran yang lebih pantas.

Dengan musim bunga sudah bermula, kami kini lebih setengah tahun daripada acara iPhone seterusnya, yang sepatutnya berlaku pada bulan September. Melangkah ke hadapan, kami mungkin akan melihat lebih banyak kebocoran mengenai iPhone baharu yang akan muncul.

Apakah pendapat anda tentang Apple iPhone 16 mendapat bezel nipis yang gila? Adakah anda rasa ini sudah cukup alasan untuk menaik taraf? Kongsi dengan kami pendapat anda.

Melalui: Apple Insider
Sumber:
Jurnal Sisa-e