iPhone terlalu panas? 10 Cara untuk menyejukkan iPhone panas

27
Isu Terlalu Panas iPhone

Jika anda menghadapi masalah dengan iPhone anda terlalu panas, anda tidak bersendirian. banyak pengguna sedang mengalami masalah yang sama. Jadi, dalam artikel ini, saya akan membimbing anda melalui beberapa cara mudah untuk menyelesaikan isu terlalu panas iPhone.

 1. Elakkan keadaan persekitaran yang panas
 2. Buang pengecas yang rosak
 3. Matikan Bluetooth, Wi-Fi, Data Selular dan Hotspot Peribadi
 4. Lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi
 5. Hidupkan Mod Bateri Rendah pada iPhone
 6. Tutup paksa semua apl latar belakang
 7. But semula iPhone
 8. Kemas kini iOS
 9. Tetapkan semula semua tetapan
 10. Buang iPhone anda

1. Elakkan keadaan persekitaran yang panas

Apple mengesyorkan agar anda menggunakan iPhone anda dalam julat suhu 32º hingga 95º F (0º hingga 35º C). Tetapi di negara seperti India dan kebanyakan kawasan tropika, suhu biasanya lebih tinggi daripada ini.

Kini, tidak perlu berhenti menggunakan atau membeli iPhone di negara ini. Tetapi adalah idea yang baik untuk menunggu dan membiarkan peranti menyejuk secara berkala jika anda telah menggunakannya dalam keadaan yang sangat panas untuk jangka masa yang lama.

Selain itu, jangan tinggalkan iPhone anda di dalam kereta yang diletakkan kerana suhu di dalamnya meningkat secara eksponen. Ini bahaya keselamatan!

2. Buang pengecas yang rosak

Salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila berhadapan dengan iPhone yang terus menjadi terlalu panas ialah memeriksa pengecas. Dan jika anda menggunakan pengecas yang rosak untuk menghidupkan iPhone anda, hapuskannya!

Walaupun terdapat satu tan pengecas iPhone di pasaran, sangat sedikit yang disahkan MFi dan menyokong sepenuhnya peranti itu. Ia bukan sahaja tidak serasi, tetapi juga tidak selamat dan mungkin akhirnya merosakkan telefon pintar anda.

Nota: Juga, pastikan port Lightning bersih dan bebas daripada sebarang kotoran atau serpihan. Gunakan pencungkil gigi untuk membersihkan port dengan lembut. Sebarang serpihan atau serpihan yang bertimbun mungkin menghalang pengecas daripada mengecas peranti anda dengan betul, mengakibatkan isu terlalu panas.

3. Matikan Bluetooth, Wi-Fi, Data Selular dan Hotspot Peribadi

Walaupun ia bukan penyelesaian bertindak pantas, mematikan Wi-Fi, selular, Bluetooth dan juga Hotspot Peribadi boleh membantu iPhone menjadi sejuk.

 1. Untuk mematikan Wi-Fi pada iPhone: Buka Tetapan → Wi-Fi → Togol Wi-Fi padam.

  matikan-wi-fi-on-iphone

 2. Lumpuhkan Bluetooth pada iPhone anda: Buka Tetapan → Bluetooth → Togol padanya.
 3. Nyahaktifkan Data Selular: Buka Tetapan → Data Selular → Togol padanya.
 4. Lumpuhkan Hotspot Peribadi iPhone anda: Buka Tetapan → Hotspot Peribadi → Matikan togol.
 5. Matikan AirDrop pada iPhone: Buka Tetapan → Umum → AirDrop dan pilih Menerima Mati.

  Matikan AirDrop pada iPhone

4. Lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi

Banyak apl dan perkhidmatan sistem sentiasa menggunakan lokasi di latar belakang. Ia memerlukan banyak bateri dan boleh menyebabkan masalah terlalu panas. Mematikannya untuk beberapa lama boleh membantu. Untuk berbuat demikian, buka Tetapan → Privasi → Perkhidmatan Lokasi → Togol padanya.

Ketik pada Privasi dan Lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone 11 Pro

5. Hidupkan Mod Kuasa Rendah

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa saya telah memasukkan menggunakan Mod Kuasa Rendah sebagai penyelesaian. Ia direka untuk mengurangkan penggunaan kuasa dengan mematikan beberapa ciri yang haus kuasa seperti muat turun automatik dan pengambilan mel.

Dengan pengurangan ketara dalam penggunaan kuasa, bateri tidak perlu berusaha lebih dan itu mungkin memainkan peranan penting dalam memastikan iPhone sejuk, walaupun semasa penggunaan yang meluas.

Buka Tetapan → Bateri → hidupkan Mod Kuasa Rendah.

Lancarkan Tetapan Ketik pada Bateri dan Hidupkan Mod Kuasa Rendah dalam iOS 13

6. Tutup paksa semua apl latar belakang

Adakah terlalu banyak apl berjalan di latar belakang? Jika ya, ini mungkin sebab iPhone anda terus menjadi terlalu panas. Menutup apl ini akan membantu. Leret ke atas dari bahagian bawah skrin. Sekarang, seret semua kad apl ke atas untuk menutupnya secara paksa.

7. But semula iPhone

IPhone menyertai banyak elektronik seperti itu yang mendapat manfaat daripada dimulakan semula secara kerap. Jadi, teruskan dan mulakan semula peranti anda. Jika itu tidak membantu, but semula iPhone anda boleh menyelesaikan masalah terlalu panas dengan berkesan.

8. Kemas kini iOS

Pangkalan pengguna iPhone adalah besar, dan setiap kali masalah yang meluas berlaku, Apple pantas menanganinya dengan kemas kini perisian. Jadi, adalah idea yang baik untuk menjalankan versi iOS terkini pada peranti anda.

 1. Menuju ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Jika anda mempunyai kemas kini yang belum selesai, ketik Muat turun dan Pasang.

  Pergi ke Tetapan, Umum, Kemas Kini Perisian, muat turun dan pasang

9. Tetapkan semula semua tetapan

Jika tiada penyelesaian di atas berfungsi untuk anda, menetapkan semula iPhone anda kepada tetapan kilang mungkin membantu. Ini akan memadamkan semua kata laluan Wi-Fi, menambah peranti Bluetooth, konfigurasi VPN, dsb. Walau bagaimanapun, ia tidak akan memadamkan sebarang data peribadi seperti kenalan atau foto anda. Namun, sebelum anda meneruskan, pastikan anda mempunyai sandaran peranti anda supaya anda boleh memulihkannya kemudian jika perlu.

 1. Pergi ke Tetapan → Umum → Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone
 2. Ketik Tetapkan Semula → Tetapkan Semula Semua Tetapan → Masukkan kata laluan iPhone anda dan sahkan pilihan anda.

  Langkah untuk menetapkan semula semua tetapan pada iPhone

10. Declutter iPhone anda

iPhone yang bersepah adalah rumah kepada beberapa masalah seperti prestasi lembap dan terlalu panas. Jika anda tidak membersihkan iPhone anda untuk seketika, kemungkinan besar storan mungkin penuh dengan fail penyimpanan yang boleh menyebabkan huru-hara.

Dalam kes ini, jejaki semua fail berlebihan yang mungkin anda muat turun dari internet dan terlupa untuk memadam selepas itu, padamkan sandaran iCloud lama yang tidak lagi diperlukan, nyahpasang apl yang sudah lapuk dan hapuskan setiap tangkapan skrin, foto dan video. yang anda tidak perlukan lagi.

Jika anda mendapati pemadaman manual adalah tugas yang membosankan, lihat aplikasi pembersihan storan iPhone terbaik ini untuk membantu anda menyingkirkan fail yang tidak diperlukan dengan selesa.

Nota: RAM yang bersepah selalunya akan luput dari fikiran kita. Sama ada anda pengguna berkuasa atau joe biasa, ingat untuk mengosongkan RAM dari semasa ke semasa supaya peranti anda boleh terus berjalan dengan lancar.

Hubungi Sokongan Apple

Akhirnya, menghubungi Sokongan Apple adalah jalan terakhir untuk menangani isu tersebut. Jika tiada pembetulan dan langkah berjaga-jaga di atas tidak membantu, maka mungkin terdapat kecacatan pembuatan pada bateri atau komponen lain di dalam iPhone.

Membawanya ke Apple Store atau pusat servis yang dibenarkan pasti akan membantu. Mereka mungkin menggantikan telefon anda dan memberi anda yang baharu jika iPhone anda mempunyai jaminan yang sah.

Menandatangani Mati…

Mudah-mudahan, selepas salah satu penyelesaian di atas, anda tidak lagi bertanya “mengapa iPhone saya terlalu panas?” Kaedah manakah yang berkesan untuk anda? Nyatakan dalam komen di bawah. Jika anda mempunyai penyelesaian baharu atau penggodaman, sila kongsikannya dengan kami juga.

Anda juga mungkin suka membaca:

 • Cara Meletakkan iPhone dalam Mod DFU
 • Petua untuk Menjimatkan Hayat Bateri iPhone
 • Cara Mengecas Pantas iPhone dan iPad (Panduan Muktamad)

Profil Pengarang


Jibin

Jibin Joseph ialah seorang editor di iGeeksBlog dan mempunyai perhatian yang sangat baik terhadap perincian. Dia seorang pembaca yang rakus, dengan minat yang terdiri daripada falsafah dan sejarah kepada geopolitik dan teknologi. Apabila tidak membaca atau membetulkan tatabahasa, anda akan mendapati dia terlibat dalam perbincangan tentang bola sepak. Anda boleh mengikutinya di Twitter dan Instagram di @4ibin.