iPhone tersekat pada logo Apple? 5 Cara untuk memperbaikinya!

34
iPhone tersekat pada logo Apple

Pernahkah anda mengalami pembekuan logo Apple yang digeruni pada iPhone anda? Jika ya, anda tidak bersendirian. Isu biasa ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk kemas kini perisian yang salah, port pengecasan yang rosak, atau kegagalan perkakasan. Dalam catatan blog ini, kami akan membimbing anda melalui pelbagai cara untuk membetulkan iPhone yang tersekat pada logo Apple.

 1. Ulangi Paksa-Mulakan Semula iPhone anda
 2. Kemas kini iOS dalam mod pemulihan
 3. Gunakan perisian pembaikan pihak ketiga
 4. Lakukan tetapan semula kilang dari komputer
 5. Pulihkan iPhone anda dalam mod DFU

1. Ulang Paksa-Mulakan Semula iPhone anda

Anda mungkin telah memaksa semula iPhone anda sekali. Tetapi pengulangan semula paksa sering menyelesaikan masalah.

Untuk memaksa mulakan semula iPhone 8 atau lebih baharu:

 1. Tekan dan lepaskan butang Naik Kelantangan dengan cepat.
 2. Kemudian tekan dan lepaskan butang Kelantangan Turun dengan serta-merta.
 3. Akhir sekali, tekan dan tahan butang Sisi.
 4. Lepaskan butang Sisi apabila anda melihat logo Apple pada skrin anda.

Ini adalah cara terpantas untuk memulakan iPhone anda apabila tersekat pada logo Apple.

2. Kemas kini iOS dalam mod pemulihan

Mengemas kini dalam mod pemulihan biasanya merupakan penyelesaian seterusnya jika memaksa semula iPhone anda tidak berfungsi.

Jika anda menggunakan model iPhone yang lebih baharu, bermula dengan iPhone 11, anda tidak mahu mengurus perisian lapuk terlalu lama. Gagal mengemas kini iOS anda dengan kerap, dan anda berisiko membekukannya pada logo Apple atau semasa penggunaan aktif.

Letakkan iPhone ke dalam Mod Pemulihan

Memandangkan iPhone anda tidak dimuatkan, dan tiada cara untuk mengemas kininya terus melalui apl Tetapan, pertaruhan terbaik anda ialah mengemas kininya dalam pemulihan dengan menyambungkannya ke komputer.

Anda boleh mencapai ini menggunakan apl Finder pada Mac atau iTunes pada PC Windows. Setelah disambungkan ke komputer melalui kabel sambungan anda, ikuti panduan mudah untuk mengemas kini iPhone anda dalam mod pemulihan.

3. Gunakan perisian pembaikan pihak ketiga

Sama ada menggunakan Mac atau PC Windows, anda boleh membaiki iPhone anda menggunakan perisian pihak ketiga. Wondershare DR.Fone, Tenorshare ReiBoot dan iMyFone Fixppo ialah alat pembaikan popular yang tersedia untuk Mac dan Windows.

Dr.Fone-System-Repair-iOS
Sumber: Wondershare

Satu kelebihan alatan pihak ketiga ialah mereka akan mengimbas iPhone anda untuk mengesan dan membetulkan sebarang isu asas yang menyebabkan telefon anda membeku secara automatik semasa but.

Izinkan saya memandu anda dengan cepat melalui langkah pembaikan untuk DR.Fone.

 1. Setelah disambungkan, letakkan iPhone anda dalam mod pemulihan dan buka DR.Fone.
 2. Pilih Pembaikan Sistem.
 3. Kemudian pilih pilihan iPhone → Klik Pembaikan iOS.
 4. Pilihan Pembaikan Standard harus menyelesaikan masalah tanpa memadamkan data anda.
 5. Jika iPhone anda masih tersekat pada logo Apple selepas mencuba kaedah Standard, cuba semula proses dan pilih pilihan Pembaikan Lanjutan kali ini.

Tidak kira alat pembaikan yang anda pilih, bersedia untuk kehilangan fail dan data yang tidak anda sandarkan sebelum ini, kerana pembaikan hampir sama dengan tetapan semula kilang.

4. Lakukan tetapan semula kilang daripada komputer

Memandangkan iPhone anda tersekat pada logo Apple dan tidak dimuatkan, anda perlu menyambungkan iPhone ke Mac atau PC untuk menetapkan semula dalam mod pemulihan. Ini melibatkan penggunaan apl Finder pada Mac atau iTunes pada PC Windows.

Untuk menetapkan semula kilang iPhone apabila tersekat pada logo Apple, ikut panduan mudah tentang menetapkan semula iPhone anda menggunakan Mac atau PC.

Amaran segera sebelum mencuba pembaikan ini. Anda akan kehilangan semua fail dan data yang tidak anda sandarkan ke iCloud sebelum ini. Malangnya, tiada cara untuk membuat sandaran fail anda dalam mod pemulihan kerana iPhone anda tidak akan boot melebihi logo Apple.

Ini tidak sepatutnya mengganggu anda jika anda menyandarkan iPhone anda dengan kerap apabila ia dihidupkan. Tetapi jangan risau jika anda belum membuat sandaran baru-baru ini atau tidak pernah berbuat demikian. Apa yang penting sekarang ialah memulihkan dan menjalankan iPhone anda.

5. Pulihkan iPhone anda dalam mod DFU

Mod DFU, yang bermaksud Kemas Kini Perisian Tegar Peranti, membolehkan anda memulihkan peranti anda dari mana-mana keadaan. Ia biasanya merupakan pilihan terakhir dan paling maju untuk membetulkan isu perisian tegar dan perisian pada iPhone.

Letakkan iPhone ke dalam DFU

Memandangkan anda mungkin menggunakan mana-mana model iPhone, berikut ialah panduan lengkap untuk memasuki mod DFU pada semua model iPhone.

Hubungi Sokongan Apple

Jika semuanya gagal dan iPhone anda masih tersekat pada logo Apple, anda mungkin mahu melawat ejen pembaikan Apple yang paling dekat dengan anda. Jika ragu-ragu tentang mengambilnya untuk pembaikan, anda boleh menghubungi sokongan pelanggan Apple menggunakan telefon pintar lain.

Kesimpulan

Menatap logo Apple selama berjam-jam adalah pengalaman menakutkan yang anda tidak mahu berlarutan. Jika diikuti dengan bersungguh-sungguh, satu atau gabungan pembaikan yang dicadangkan dalam artikel ini akan membolehkan iPhone anda beroperasi semula.

Baca lebih lanjut:

 • Bagaimana untuk membetulkan masalah skrin sentuh iPhone tidak berfungsi
 • Skrin iPhone malap secara rawak? Bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini
 • Skrin iPhone bertukar hitam putih? Bagaimana untuk memperbaikinya!

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.