Isu Skrin Jam Tangan Pixel? Google Belum Menawarkan Penyelesaian

30
nextpit google pixel watch depan2
© nextpit

Google ialah salah satu perintis program pembaikan layan diri, membenarkan pengguna membetulkan peranti Pixel mereka tanpa menghantarnya ke pusat yang dibenarkan. Walaupun ini bermanfaat dari segi kesan alam sekitar dan dasar sokongan, ia adalah cerita yang berbeza untuk Pixel Watch. Telah didapati bahawa syarikat itu tidak menyediakan sebarang pembaikan atau alat ganti untuk skrin jam tangan yang retak.

  • Baca juga: Jam tangan pintar Android terbaik pada tahun 2023

Elakkan daripada memecahkan skrin Pixel Watch anda

Isu ini diserlahkan oleh aduan pelanggan baru-baru ini dan disahkan melalui petikan dasar yang diperoleh oleh The Verge. Menurut dokumen ini, jabatan sokongan Google mengesyorkan pengguna Pixel Watch dengan skrin retak (dan yang di luar jaminan) harus menggantikan peranti mereka dengan unit baharu kerana syarikat itu tidak mempunyai alat ganti dan pusat servis yang diperlukan untuk mengendalikan pembaikan.

  • Berkaitan: Ulasan Google Pixel Watch

Jika Pixel Watch anda masih di bawah jaminan terhad Google, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa terjatuh secara tidak sengaja yang menyebabkan kerosakan pada paparan kaca berkubah jam pintar biasanya tidak dilindungi. Keadaan ini diburukkan lagi oleh fakta bahawa Penjagaan Pilihan atau program lanjutan Google, yang meliputi kerosakan tidak sengaja, tidak tersedia untuk Pixel Watch.

Penggoda Google Pixel Watch 2 diserlahkan

Pixel Watch 2 Google mendapat paparan kaca berkubah yang sama. / © Google | edit oleh nextpit

Kerumitan binaan Pixel Watch nampaknya menjadi salah satu sebab utama Google tidak dapat menawarkan pembaikan dan penggantian skrin. Walau bagaimanapun, outlet iFixit dapat merobohkan yang boleh dipakai lebih awal dan menunjukkan bagaimana mungkin bagi pengguna atau perkhidmatan pihak ketiga untuk membaiki sendiri kaca, yang akhirnya menyangkal subjek tentang reka bentuk jam tangan yang rumit.

Adakah Google akan menangani isu pada Pixel Watch 2?

Pada masa ini, Google jelas tidak mempunyai penyelesaian yang pasti untuk skrin Pixel Watch yang rosak kecuali pilihan untuk membeli yang baharu. Mudah-mudahan, gergasi carian internet dapat menangani isu ini sebaik sahaja ia melancarkan Pixel Watch 2 pada 4 Oktober. Pada masa yang sama, adalah logik bagi mereka untuk tidak memburukkan lagi imej jenama apabila ia berkaitan dengan sokongan pelanggan.

Bagi Pixel Watch 2 pula, ia disahkan membawa bentuk bulat yang sama dengan paparan kaca berkubah bagi Pixel Watch asal. Mengikut khabar angin, Google mungkin mengumumkan varian Pixel Watch 2 dengan sarung aluminium sebagai tambahan kepada pilihan keluli tahan karat.

Apakah pendapat anda tentang Google yang tidak menawarkan sebarang pembaikan atau paparan penggantian untuk Pixel Watchnya? Adakah ini cukup alasan untuk anda mengelak daripada membeli jam tangan pintar itu? Kami ingin mendengar pendapat anda di bahagian komen.

Melalui: The Verge
Sumber:
Reddit, Sokongan Google


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya