iTunes tidak dapat memulihkan daripada sandaran iPhone atau iPad? 7 Cara untuk memperbaikinya!

40
iTunes tidak boleh memulihkan daripada sandaran iPhone

Adakah anda cuba mendapatkan semula data lama anda pada iPhone anda daripada sandaran iTunes tetapi menghadapi ralat setiap kali? Jangan risau! Di sini, saya akan berkongsi mengapa anda tidak boleh memulihkan sandaran daripada iTunes dan penyelesaian untuk membetulkan ralat tersebut dengan cepat. Jadi anda boleh menikmati tetapan tersuai anda, kenalan, foto dan banyak lagi.

 1. Periksa kabel USB atau port yang anda gunakan
 2. Palamkan iPhone anda terus ke dalam komputer
 3. Mulakan semula komputer dan iPhone anda
 4. Kemas kini peranti dan iTunes anda
 5. Semak sama ada peranti mempunyai storan yang mencukupi
 6. DFU memulihkan iPhone atau iPad anda
 7. Hubungi Apple untuk mendapatkan sokongan

1. Periksa kabel USB atau port yang anda gunakan

Jika anda mengalami ‘iTunes tidak dapat menyambung ke iPhone kerana ralat berlaku semasa membaca daripada isu peranti’ pada komputer anda, mungkin kabel USB atau port yang anda gunakan telah rosak. Itulah sebabnya data dihalang daripada berjaya dipindahkan.

Oleh itu, cuba gantikan kabel USB yang anda gunakan dengan kabel yang diperakui MFi dan tukar kepada port USB lain pada komputer anda untuk melihat sama ada itu membantu menyelesaikan isu tersebut.

2. Palamkan iPhone anda terus ke dalam komputer

Kabel USB dan port mungkin berfungsi dengan betul, tetapi hab USB atau penyesuai Thunderbolt yang anda gunakan menyebabkan ralat. Selalunya, peranti USB berkualiti rendah tanpa pengawal USB yang betul menghadapi masalah memindahkan data anda dengan betul.

Dalam kes sedemikian, anda boleh palamkan peranti Apple anda terus ke dalam port USB pada komputer anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh melihat pilihan terbaik kami untuk dok Thunderbolt untuk menyelesaikan masalah yang disebabkan oleh kekurangan pengawal USB yang sesuai.

3. Mulakan semula komputer dan iPhone anda

Banyak kali, peranti Apple atau komputer anda boleh gagal untuk mendaftar bahawa anda telah menyambungkannya melalui kabel USB disebabkan oleh gangguan perisian atau pepijat dalam sistem pengendalian atau iTunes. Jadi, mulakan semula iPhone atau iPad dan komputer anda untuk menyelesaikan isu tersebut dengan cepat.

4. Kemas kini peranti anda dan iTunes

Gangguan perisian dalam iOS/iPadOS atau versi iTunes yang tidak serasi juga boleh menjadi sebab anda menghadapi ralat ‘iTunes tidak dapat memulihkan iPhone atau iPad’ pada komputer anda. Untuk menyelesaikan isu sedemikian, anda harus mengemas kini peranti Apple dan iTunes anda kepada versi terkini yang tersedia.

 1. Navigasi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.
 2. Ketik Kemas Kini Sekarang jika kemas kini tersedia.

  Klik pada Kemas Kini sekarang untuk Kemas Kini Perisian

Sebaik sahaja anda selesai mengemas kini iPhone atau iPad anda, anda boleh mengikuti langkah ini untuk mengemas kini apl iTunes pada komputer anda kepada versi terkini:

 1. Lancarkan iTunes pada komputer anda.
 2. Klik Bantuan daripada bar menu → Pilih Semak Kemas Kini.

Jika anda tidak menemui pilihan Semak Kemas Kini dalam iTunes, anda mesti menggunakan Gedung Microsoft pada komputer Windows anda untuk mengemas kini iTunes.

5. Periksa sama ada peranti mempunyai storan yang mencukupi

Jika anda masih tidak dapat membetulkan ralat ‘iTunes tidak dapat memulihkan iPhone atau iPad’, peranti Apple atau komputer anda mungkin kehabisan storan. Kedua-dua peranti Apple dan komputer anda harus mempunyai storan yang mencukupi sebelum anda boleh memulihkan data menggunakan iTunes.

Selain itu, saiz fail pemulihan iTunes kadangkala boleh melebihi jumlah kapasiti storan peranti anda, menghalang anda daripada memulihkan data anda. Jika anda ingin memastikan ini tidak berlaku pada komputer anda, ikuti langkah yang dinyatakan di bawah:

 1. Navigasi ke lokasi sandaran iTunes lalai pada komputer anda:
  • Pada Windows:
   C:\Users\username\Apple\MobileSync\Backup\

  • Pada Mac:
   /Users/username/Library/Application Support/MobileSync/Backup
   Jika anda tidak menemui folder, tekan “Command + Shift + . (Simbol tempoh)” untuk menyahsembunyikannya.

 2. Klik kanan pada fail sandaran → Pilih Properties/Get Info.

  klik kanan-dan-pilih-dapat-maklumat

 3. Bandingkan saiz fail dengan storan yang tersedia pada peranti anda.
  Jika saiz fail melebihi kapasiti, anda boleh membuat sandaran baharu.

  bandingkan-saiz-fail

6. DFU memulihkan iPhone atau iPad anda

Jika anda tidak dapat memulihkan iPhone anda daripada sandaran kerana ralat dalam iTunes, anda disyorkan supaya menggunakan mod DFU untuk memulihkan peranti anda. Ia boleh membantu menetapkan semula tetapan perkakasan dan perisian iPhone anda apabila anda mengalami kesukaran berbuat demikian dengan pemulihan iTunes biasa.

Jadi, sambungkan Peranti Apple anda kepada komputer yang dipercayai yang menjalankan versi terkini iTunes dan lakukan pemulihan DFU.

Petua: Jika mod DFU tidak membantu anda memulihkan iPhone anda, anda boleh cuba menggunakan mod Pemulihan.

7. Hubungi Apple untuk mendapatkan sokongan

Jika tiada penyelesaian sehingga kini dapat membetulkan iTunes tidak memulihkan ralat iPhone atau iPad, sudah tiba masanya untuk menghubungi Apple untuk Sokongan. Juruteknik di sana sepatutnya dapat membimbing anda untuk membetulkan ralat ini melalui telefon atau membantu anda menjadualkan janji temu Bar Genius.

Bonus: Padamkan sandaran dan buat yang baharu

Kadangkala, sandaran peranti iTunes anda rosak, menyebabkan ralat memulihkan. Dalam kes sedemikian, anda tidak boleh memulihkan fail lama anda daripada sandaran. Oleh itu, satu-satunya cara ialah memadam fail sandaran dan mencipta yang baharu. Oleh itu, anda boleh mengelakkan isu ini pada kali seterusnya anda cuba memulihkan iPhone atau iPad anda menggunakan iTunes.

Mengakhiri…

Ia boleh mengecewakan jika anda tidak dapat memulihkan data berharga anda daripada sandaran iTunes sedia ada. Walau bagaimanapun, panduan ini sepatutnya membantu anda menyelesaikan isu ini atau sekurang-kurangnya menghalang perkara ini daripada berulang. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan lain atau cadangan yang berguna, sila kongsikannya di bahagian komen di bawah.

Baca juga:

 • iTunes tidak mengenali iPhone? 6 Petua untuk memperbaikinya
 • Bagaimana untuk memulihkan iPhone atau iPad daripada sandaran
 • Bagaimana untuk membetulkan ‘iPhone Tidak Boleh Sambung ke iTunes’?

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.