Jam tangan Apple mungkin menggunakan penderia suhu yang tepat sepenuhnya

94
NextPit Apple Watch 7 sensor
© NextPit

Apple telah lama dikhabarkan akan memperkenalkan Watch Series 8 dengan sensor suhu pada akhir tahun ini. Walaupun tiada butiran tambahan tentang cara ini akan dilaksanakan, paten baharu yang berkaitan dengan sensor yang sangat tepat telah diberikan kepada Apple mungkin memberikan beberapa petunjuk.

TL;DR

  • Apple sedang mengusahakan sistem pengesan suhu lanjutan.
  • Sistem ini menggunakan reka bentuk yang tidak konvensional dan boleh memberikan pengukuran suhu yang tepat.
  • Tidak jelas sama ada penderia akan tiba pada Apple Watch Series 8.

Ditemui oleh MyHeathyApple, paten telah diserahkan pada 2020 tetapi hanya diberikan kepada syarikat Cupertino minggu ini. Ia memperincikan sistem pengesan kecerunan suhu kompleks yang jauh berbeza daripada penderia inframerah yang digunakan pada Galaxy Watch 5 Samsung. Pendekatan tersebut mempunyai kelebihan ketara termasuk ruang yang berkurangan dan pengukuran suhu badan pengguna yang tepat sepanjang hari yang juga boleh digunakan pada faktor bentuk lain.

  • Jangan ketinggalan: Penjejak kecergasan terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Berkenaan peranti penderiaan, ia terdiri daripada penderia suhu dan probe suhu pembezaan. Selain itu, probe pembezaan digambarkan sebagai mempunyai substrat nipis yang fleksibel yang boleh direka bentuk dalam pelbagai bentuk. Substrat ini mempunyai dua hujung di mana satu lagi disambungkan ke penderia suhu khusus manakala hujung yang satu lagi dilekatkan pada mana-mana permukaan atau bahagian kaca bawah jam tangan pintar Apple dengan sentuhan terus ke kulit.

Penderia suhu badan jam tangan Apple

Paten Apple yang berkaitan dengan pengesanan kecerunan suhu pada Apple Watch / © USPTO

Kelebihan penderia kecerunan suhu pada Apple Watch

Oleh kerana banyak pengehadan penderia suhu semasa dan konvensional, idea sistem lanjutan mungkin menghapuskan beberapa halangan apabila menyediakan bacaan suhu yang tepat. Selain itu, ia akan membolehkan pengeluar mengurangkan keluasan komponen yang diperlukan tanpa mengorbankan ketepatan semasa mengukur suhu badan. Akhir sekali, adalah dijangka bahawa penyelesaian Apple kurang terdedah kepada unsur luar seperti perubahan suhu ambien.

Walaupun tidak jelas sama ada peranti itu akan tiba pada Apple Watch Series 8, teknologi itu boleh disepadukan kepada peranti boleh pakai dan peranti selain daripada jam tangan pintar. Ia boleh digunakan pada fon kepala AirPods seterusnya dengan mengukur suhu pemakai melalui telinga dalam. Akhirnya, diandaikan bahawa matlamat Apple adalah untuk mengembangkan kebolehgunaan perantinya terutamanya jam tangan, yang boleh menjadi barisan hadapan teknologi seterusnya selepas telefon pintar.

Melalui: Macrumors
Sumber:
MyHealthyApple