Jam Tangan Generasi Seterusnya Apple Mungkin Mendapat Penjejakan Peluh sebagai Ciri Besar Baharu

16
nextpit Ujian Semakan Apple Watch Ultra 2
© nextpit

Selama bertahun-tahun, Apple Watch telah berkembang daripada jam tangan pintar asas kepada peranti boleh pakai termaju. Dan setiap tahun, Apple terus mempertingkatkan barisan Jam tangan dengan menyepadukan ciri kesihatan dan penjejakan yang lebih baik, malah digabungkan dengan alatan keselamatan yang menyelamatkan nyawa seperti Crash dan Fall Detection. Apple mungkin meningkatkannya dengan Jam Tangan generasi seterusnya kerana ia dibayangkan untuk menyertakan sensor peluh.

  • Baca juga: Kajian Apple Watch Series 9

Apple Watch yang boleh menjejaki kadar peluh dan tahap penghidratan

Apple tidak asing dengan paten baru dan bahkan di luar dunia ini. Dalam aplikasi terbarunya ke pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS (melalui Patently Apple), gergasi teknologi Cupertino sedang mengusahakan penderia Apple Watch baharu yang berkaitan dengan mengukur tahap peluh pengguna.

Telah diperincikan dalam pemfailan bahawa sensor hibrid yang terdiri daripada litar kapasitans ini akan mengetuk elektrod yang diletakkan di bawah peranti, sama seperti cara ECG pada jam tangan pintar Apple yang sedia ada beroperasi. Sensor juga boleh menggunakan elektrod sedia ada yang digunakan dengan ECG, sebaliknya, untuk bacaan yang lebih berkesan.

Walaupun fungsi segera sensor adalah untuk mengesan peluh dan kadar cecair yang dihasilkan pengguna melalui kulitnya, terdapat kegunaan penting yang boleh digunakan. Pada asasnya, ia boleh mendayakan pengesanan peluh automatik semasa bersenam serta memberitahu pengguna tahap penghidratan, yang merupakan langkah keselamatan yang boleh menghalang kejadian dehidrasi dan berlebihan.

Apple Watch dengan penderia peluh dan pengesanan kadar peluh

Paten baharu Apple berkaitan penderia peluh pada Apple Watch yang boleh mengukur kadar peluh dan tahap penghidratan pengguna. / © Patently Apple

Selain itu, kadar peluh juga boleh ditindankan kepada metrik kesihatan dan kecergasan lain seperti kalori yang dibakar dan perubahan dalam komposisi badan. Tetapi yang lebih penting, ia boleh membantu meningkatkan butiran tentang keadaan stamina semasa atau keseluruhan seseorang semasa dan selepas latihan.

Bilakah kita akan melihat Apple Watch dengan penderia peluh?

Ini bukan kali pertama kami mendengar Apple mengusahakan ciri penjejakan tahap penghidratan. Pada tahun 2021, terdapat laporan berkaitan tentang perkara ini. Paten terkini seterusnya mencadangkan bahawa ini menjadi teknologi yang lebih berkemungkinan yang boleh muncul pada jam tangan pintar Apple masa depan.

Pada masa ini, bagaimanapun, tidak jelas sama ada bila kita akan melihat perkara ini menjadi kenyataan. Dengan reka bentuk yang boleh dilaksanakan, mungkin kita mungkin melihat penampilan ini pada Watch Series X atau Watch Ultra 3, yang dijangka membawa penambahbaikan jam tangan pintar utama yang pertama kali dilihat dalam beberapa tahun.

Apakah pendapat anda tentang ciri sedemikian yang ditambahkan pada Apple Watch? Adakah ini akan menjadi tambahan yang berguna dan praktikal? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar jawapan anda.