Jam Tangan Pintar Anda Seterusnya Mungkin Mendapat Hayat Bateri Yang Tahan Berbulan-bulan

12
ujian mobvoi ticwatch pro 5 16
© nextpit

Selama bertahun-tahun, hayat bateri yang sederhana kekal sebagai salah satu kelemahan terbesar dalam fon kepala tanpa wayar dan jam tangan pintar, terutamanya disebabkan faktor bentuk yang padat dan kemajuan yang perlahan dalam bateri litium-ion. Satu kejayaan baharu dalam bateri keadaan pepejal nampaknya bersedia untuk menangani isu penting ini yang dihadapi pengguna setiap hari.

  • Baca juga: 10 cara terbaik untuk meningkatkan hayat bateri Galaxy Watch Samsung anda

Bateri keadaan pepejal menawarkan kelebihan yang besar, seperti tiba dalam bungkusan yang sangat nipis berbanding dengan bateri litium-ion yang terdapat dalam kebanyakan peranti elektronik hari ini. Walaupun penggunaan bateri keadaan pepejal masih belum dikembangkan kepada lebih banyak kategori, pengeluar terus membangunkan dan menambah baik jenis sel baharu ini.

Menjanjikan hayat bateri untuk boleh pakai

Dalam kenyataan akhbar, TDK Corporation Jepun mengumumkan ia telah membangunkan jenis bateri keadaan pepejal baharu di bawah jenama CeraChargenya. Bahan baharu itu dikatakan menampilkan ketumpatan bateri yang lebih tinggi iaitu 1,000 Wh/L, yang serupa dengan pencapaian Xiaomi tahun lepas. Angka ketumpatan juga 100 kali lebih tinggi berbanding bateri keadaan pepejal sedia ada mereka.

Syarikat itu menekankan bahawa ia mampu mencapainya dengan menggunakan elektrolit berasaskan oksida dan anod aloi litium, membolehkan mereka memerah lebih banyak jus dalam bungkusan yang sangat kecil dan nipis.

Bateri keadaan pepejal TDK

Bateri keadaan pepejal baharu TDK Corporation untuk barang boleh pakai dikatakan mempunyai ketumpatan 1,000 Wh/l. / © TDK Corporation

Menurut TDK, ia akan menggabungkan bateri keadaan pepejal baharu dalam faktor bentuk yang lebih kecil, seperti dalam barang boleh pakai, dan bukannya dalam kenderaan elektrik atau telefon pintar yang mana Xiaomi ingin lakukan. Di samping itu, ia menyebut bateri jenis ini akan mematuhi peraturan bateri EU yang merancang untuk menggantikan bateri syiling dalam peranti dengan bateri boleh dicas semula.

Faedah langsung bateri keadaan pepejal baharu termasuk hayat bateri yang mungkin bertahan beberapa kali lebih lama. Fon kepala tanpa wayar, cincin pintar dan jam tangan pintar juga boleh menjadi lebih nipis dan ringan. Ia juga menyebut komponen ini menjadikannya “amat selamat” untuk digunakan kerana ia tahan terhadap api dan letupan.

Walau bagaimanapun, kemungkinan beberapa tahun lagi diperlukan sebelum kita melihat teknologi ini tiba dalam peranti ini. Terdapat juga faktor seperti bateri keadaan pepejal yang sangat mahal untuk dihasilkan secara besar-besaran.

Apakah pendapat anda tentang peranti bertukar kepada bateri keadaan pepejal? Adakah anda fikir ia adalah penyelesaian yang lebih baik daripada bateri litium-ion? Mari bincangkan pendapat anda dalam komen.

Sumber:
TDK