Jam tangan pintar generasi seterusnya Apple mungkin datang dengan jalur jam yang berubah warna

82
SeterusnyaPit apple watch mod ultra malam2
© NextPit

Seperti dalam jam tangan klasik, jam tangan pintar hari ini membenarkan jalur atau tali yang boleh diganti dengan kemasan atau warna yang berbeza. Tetapi itu tidak akan diperlukan pada masa hadapan, sekurang-kurangnya untuk jam tangan Apple. Pembuat iPhone merancang untuk memperkenalkan gelang jam yang bertukar warna, jadi anda tidak perlu menukarnya hanya untuk mendapatkan gaya unik yang anda inginkan.

Walaupun perubahan warna adalah ciri reka bentuk yang jarang berlaku dalam telefon pintar, ia telah pun digunakan dalam industri yang berbeza. OnePlus mempunyai aplikasi yang serupa dengan Konsep OnePlus 8T dengan panel kaca elektro-kromatik. Bahan khas ini bertukar warna bergantung kepada voltan dan arus yang dibekalkan oleh telefon.

  • Baca juga: Cara menggunakan kawalan zum kamera pada Galaxy Watch 5 (Pro) Samsung

Tali jam dalam pelbagai warna

Dalam kes Apple, dan seperti yang digambarkan dalam paten terbarunya (melalui Patently Apple), syarikat itu akan menggunakan filamen elektro-kromatik untuk membentuk jalur fabrik. Gelang jam kemudian boleh disesuaikan untuk mempunyai warna dan corak yang berbeza. Secara khusus, Apple menunjukkan tiga kawasan jalur jam yang pengguna boleh laraskan melalui antara muka jam tangan bergantung pada reka bentuk pilihan yang mereka inginkan.

Gelang jam Apple yang menukar warna elektrokromatik

Paten Apple tentang gelang jam yang berubah warna yang menggunakan filamen elektrokromatik / © Patently Apple

Lebih daripada ciri perubahan warna, paten itu juga menyebut bahawa tali elektro-kromatik boleh menayangkan kandungan atau bertindak sebagai paparan lanjutan. Contohnya, setiap jenis pemberitahuan akan sepadan dengan warna atau corak warna tertentu. Faedah lain ialah memberi pengguna pratonton jika mereka menatal kandungan secara menegak, yang berguna dalam peranti dengan kawasan paparan terhad seperti penjejak kecergasan.

Tidak jelas sama ada atau bila kita dapat melihat jalur yang berubah warna pada Apple Watch sebenar. Tetapi memandangkan bagaimana teknologi itu sudah tersedia, mungkin kita mungkin melihat ini muncul daripada pengeluar lain dahulu atau mungkin dalam faktor bentuk yang berbeza dan bukan dalam boleh pakai.

Apakah pendapat anda tentang mempunyai gelang jam elektro-kromatik? Pada pendapat anda, bagaimanakah teknologi tersebut berguna? Tekan kami di bahagian komen.