Jangan mengintip! Apl terbaik untuk menyembunyikan foto peribadi anda

95
Privasi AndroidPIT 1
© NextPit

Kadangkala anda perlu menyembunyikan keseluruhan album gambar daripada galeri anda. Menyelesaikan ini adalah mudah dan kami mengesyorkan satu atau dua cara cepat untuk melakukannya. Cuma ikut langkah dalam salah satu daripada dua penyelesaian yang telah kami gariskan di sini dan album peribadi anda akan disembunyikan daripada galeri anda.

 • Apl kamera terbaik untuk gambar cantik Android
 • Cara menyemak imbas secara peribadi pada Android dengan mod inkognito

Penyelesaian terbaik: LockMyPix

Terdapat banyak apl di luar sana yang mendakwa menyembunyikan foto anda daripada pengintip yang ingin tahu, tetapi LockMyPix menonjol kerana tahap kesederhanaan dan keselamatan yang ditawarkannya, walaupun dalam versi percuma. Ia mengunci fail anda dalam peti besi yang dilindungi oleh standard penyulitan AES gred tentera, diakses melalui PIN, corak atau cap jari.

Ia mempunyai UI intuitif yang membolehkan anda menyulitkan foto/video anda terus daripada apl itu sendiri, ketik dan peti besi yang mudah. Apl itu boleh disembunyikan daripada laci apl, secara semula jadi.

lockmypix

Pastikan foto anda selamat dan terjamin. / © NextPit

Varian Pro berbayar menawarkan lebih banyak pilihan untuk yang benar-benar paranoid. Sebagai contoh, anda mendapat pilihan untuk menyediakan bukti kelayakan log masuk palsu dalam varian Pro, sekiranya seseorang menemui peti besi dan meminta log masuk, anda boleh memberi mereka akses kepada peti besi ‘decoy’. Versi berbayar juga menawarkan keserasian kad SD dan keupayaan untuk menyamarkan aplikasi sebagai sesuatu yang lain. Sudah tentu, ia juga menjadikan keseluruhan pengalaman bebas iklan.

 • Penyelesaian Google untuk menghentikan orang yang mengintip skrin anda

Penyelesaian alternatif: Pengurus Fail Astro

Jika anda lebih suka menggunakan pengurus fail daripada aplikasi kunci galeri, maka anda hanya perlu mengikuti langkah mudah ini. Mula-mula, muat turun Pengurus Fail Astro di bawah.

 1. Setelah anda berada dalam apl, pergi ke Utama kemudian ketik Gambar.
 2. Sekarang ketik dan tahan folder yang ingin anda sembunyikan.
 3. Setelah ia diserlahkan, tekan butang menu (tiga titik di bahagian atas sebelah kanan skrin anda).
 4. Dari sini pergi ke Namakan semula.
 5. Sekarang, namakan semula folder .nomedia dan pastikan anda memasukkan noktah di hadapan teks. Tekan Namakan semula dan anda sudah bersedia.

Tonton video di bawah untuk melihat contoh bagaimana ini dilakukan.

 • Astro bukan gaya anda? Lihat pengurus fail Android hebat yang lain ini
 1. Jika anda ingin melihat folder tersembunyi itu di Astro sekali lagi anda perlu pergi ke menu dan tekan Lihat Tetapan.
 2. Dari sini, tekan tab Lanjutan.
 3. Anda hanya perlu menandai kotak selepas Tunjukkan fail tersembunyi dan kembali ke dalam apl dan anda sepatutnya melihat folder anda.
 4. Jika anda ingin menyahsembunyikannya, cuma namakan semula tetapi jangan sertakan noktah di hadapan.

Adakah anda mempunyai sebarang penyelesaian lain untuk menyembunyikan album anda? Beritahu kami dalam ulasan.