Jari Kotor? Tiada Masalah: Pixel 9 Boleh Bertukar kepada Pengimbas Ultrasonik

10
nextpit google pixel 8 belakang depan
© nextpit

Pixel 9 dan Pixel 9 Pro Google yang akan datang, yang digoda untuk tiba pada bulan Ogos, akhirnya dapat menamatkan masalah cap jari pendahulu mereka. Laporan baharu mencadangkan syarikat itu boleh bertukar kepada pengimbas cap jari ultrasonik yang lebih maju.

  • Juga berkaitan: Telefon kamera terbaik untuk dibeli pada tahun 2024

Google pertama kali menggunakan pengimbas cap jari optik paparan bawah dalam Pixel 6 dan sejak itu telah digunakan sehingga ke Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan). Walaupun ia membawa penambahbaikan kepada pengimbas fizikal terbenam sebelumnya, ia mempunyai banyak kelemahan berbanding pengimbas ultrasonik yang lebih baharu yang telah ditemui dalam banyak telefon pintar premium dan perdana.

Sebagai contoh, kerana pengimbas optik menggunakan cahaya semasa mengimbas biometrik, ketepatannya lebih terdedah kepada lembap dan kotoran yang terdapat pada paparan. Ia juga boleh menjengkelkan apabila digunakan dalam senario cahaya malap disebabkan oleh jumlah lampu silau. Selain itu, pengimbas optik adalah lebih perlahan dan kurang selamat secara umum daripada pengimbas ultrasonik.

Pixel 9 mempunyai modul pengimbas cap jari yang sama seperti Galaxy S24

Memetik sumber yang tidak dinamakan, outlet Android Authority berkata bahawa Google telah memilih untuk menggunakan pengimbas ultrasonik 3D Sonic Gen 2 Qualcomm dalam julat Pixel 9. Seperti yang dinyatakan, ini adalah komponen yang sama yang digunakan dalam Galaxy S24 Ultra (ulasan), jadi ini bermakna Google sedang menyelesaikan versi terkini.

Telah diperincikan bahawa hanya Pixel 9, Pixel 9 Pro dan Pixel 9 Pro XL mendapat pengimbas baharu dan bukannya Pixel 9 Fold (aka Pixel Fold 2). Ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana peranti boleh lipat menggunakan paparan yang berbeza.

Google Pixel 9, Pixel 9 Pro dan Pixel 9 Pro XL

Bersaiz Pixel 9, Pixel 9 Pro dan Pixel 9 Pro XL Google / © Rozetked

Di sebalik pengimbas cap jari, Pixel 9 digambarkan dalam pemaparan untuk membawa reka bentuk yang diperbaharui daripada Pixel 8, yang akan memihak kepada rupa yang lebih rata dengan pulau kamera berulang di bahagian belakang. Siri ini harus dilengkapi dengan cipset Tensor G4 baharu dan dijalankan pada Android 15.

Google bersedia untuk mengumumkan Pixel 9 dan Pixel 9 Pro pada 13 Ogos, yang akan menjadi acara bersemuka, walaupun ia dijangka menstrim pengumuman itu dalam talian.

Apakah pendapat anda tentang peningkatan ini dalam siri Pixel 9? Adakah anda merancang untuk menaik taraf kepada telefon pintar Pixel baharu? Kami ingin mendengar pendapat anda.