Jika Anda Mahukan Pekerjaan Teknologi Baru Pada 2024, Mulakan Persediaan Sekarang

54
AdobeStock 310133631
© Gorodenkoff/Adobe Stock

Nah, inilah kita, 2023 sedang berlumba-lumba ke arah penurunannya. Selepas satu lagi tahun jatuh bangun, tiba masanya untuk melihat ke hadapan ke 2024. Jika anda salah seorang 26% yang merancang untuk meninggalkan pekerjaan mereka dalam tempoh 12 bulan akan datang, anda adalah bijak untuk memulakannya sekarang.

Bersempena dengan evolusi dan perdebatan yang berterusan mengenai kecerdasan buatan, pengkomputeran awan dan analitik data nampaknya akan peranan yang paling diminati dalam teknologi pada 2024. Selain itu, DevOps semakin penting apabila lebih banyak syarikat berusaha ke arah pengurusan projek yang cekap.

Bagi tinjauan ekonomi, tidak ada gunanya mencadangkan bahawa yang paling buruk telah berakhir dalam ekosistem teknologi. Pada masa yang sama, kadar pemberhentian pekerja sebahagian besarnya telah perlahan menjelang 2023, kecuali untuk pendakian pada bulan Oktober.

Berhati-hati optimis

Jadi mood untuk 2024 adalah salah satu optimisme berhati-hati sekarang; sementara keadaan hampir pasti akan kekal tidak menentu, kemelesetan penuh nampaknya tidak dapat dijangkakan buat masa ini.

Apabila ia datang untuk mencari kakitangan baharu, 2024 akan menyerlahkan lagi kepentingan kemahiran insaniah untuk seiring dengan kelayakan.

Laporan oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) menyatakan bahawa kemahiran kognitif semakin penting, mencerminkan kepentingan penyelesaian masalah yang semakin meningkat di tempat kerja. Di samping itu, laporan WEF menganggarkan bahawa 44% kemahiran pekerja akan terganggu dalam tempoh lima tahun akan datang.

Itulah sesuatu yang perlu difikirkan apabila mempertimbangkan pendekatan yang perlu diambil untuk memburu pekerjaan anda yang seterusnya––sama ada itu akan bermula sekarang, atau lebih jauh lagi.

Masa terbaik untuk mencari kerja

Kebijaksanaan konvensional menyatakan bahawa masa terbaik dalam setahun untuk mencari pekerjaan baharu ialah Januari atau Februari, dan terdapat beberapa sebab mengapa ini cenderung berlaku.

Mula-mula, belanjawan pengambilan pekerja baharu pada awal tahun memberi ketua pasukan dan HR lebih bebas untuk mengembangkan pasukan mereka, dan bermula seperti yang mereka mahukan.

Selain itu, projek baharu cenderung untuk tidak dimulakan dalam tempoh ini, meninggalkan ruang dan masa untuk memburu calon yang memakan masa menjadi tumpuan.

Bagi mereka yang sedang memburu peranan baharu, ini bermakna November dan Disember adalah antara masa terbaik untuk memulakan persediaan anda.

Semak kenalan dan potensi rangkaian anda; kemas kini resume anda dan LinkedIn, dan pertimbangkan tokoh berpotensi yang boleh anda minta surat cadangan daripadanya. Dan yang paling penting, teruskan belajar, terus maju––dan kekalkan iman.

Jika anda meletakkan asas sekarang, sebaik sahaja pembukaan baharu itu menjadi kenyataan pada tahun baharu, anda akan berada dalam kedudukan yang baik untuk menerkam.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa walaupun masa tahun ini bagus untuk peluang baharu, ia juga merupakan masa di mana tempat kerja bersiap sedia untuk bercuti. Lakukan kerja asas sekarang, sementara yang lain melepaskan kaki dari pedal, dan anda akan mula 2024 berasa selangkah di hadapan pertandingan.

Jika 2024 adalah tahun anda untuk membuat langkah kerjaya, lawati nextpit Job Board untuk mencari papan anjal yang sempurna.

Jika anda berminat dengan teknologi canggih dan eksperimen, Booz Allen Hamilton tidak memerlukan pengenalan. Pembangun teknologi pertahanan sedang mencari a Jurutera Kanan untuk kemudahannya di Aberdeen Proving Ground. Dalam peranan yang berpengaruh dan khusus ini, anda akan mereka bentuk, membangun dan melaksanakan penyelesaian yang memberi kesan secara langsung kepada Jabatan Pertahanan. Ini termasuk bekerja bersama-sama jurutera pembangunan untuk mencipta sistem komunikasi bersepadu dan banyak lagi. Pengalaman ketenteraan adalah tambahan untuk peranan ini; semakan keselamatan dan latar belakang diserlahkan sebagai sebahagian daripada proses.

TKC Holdings sedang mengupah seorang Pemaju .Net Kanan untuk menaik taraf projek pelanggan sedia ada dan menjalankan pembangunan kitaran hayat penuh pada projek baharu. Sekurang-kurangnya tiga tahun pengalaman pembangunan perisian diperlukan, begitu juga dengan pengalaman dengan Pangkalan Data SQL, C# .Net, automasi QA, .NET Framework 4.5 atau lebih tinggi, Rangka Kerja UI JS bahagian hadapan dan Pembangunan Perkhidmatan Windows. Pengalaman tangkas disenaraikan sebagai nilai tambah di samping ramai yang lain. Faedah dan keseimbangan kerja-kehidupan semuanya digariskan dalam spesifikasi kerja.

Pembekal semikonduktor global Belanda ASML mempunyai banyak kekosongan di beberapa lokasi, termasuk Pereka Peranti Kanan di kilangnya di San Jose. Dalam peranan ini, anda akan bekerja merentas reka bentuk dan kejuruteraan elektrik peranti tersuai berdasarkan peta jalan produk dan penyelidikan dalam beberapa bidang. Peranan yang sangat teknikal ini mewakili cabaran yang kuat bagi mereka yang ingin mengotorkan tangan mereka dalam peranan gaya bengkel.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui NextPit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.