Jualan telefon pintar meningkat pada tahun 2023: “Penurunan terbesar yang pernah ada”!

80
Semakan Kamera Ultra Samsung Galaxy S22 NextPit
© NextPit

Ini adalah masa yang sukar untuk pengeluar telefon pintar. Ini kini disahkan oleh angka IDC, yang menunjukkan penurunan ketara dalam jualan bagi suku keempat 2022. Pengeluar telefon pintar China terjejas terutamanya, manakala Samsung dan Apple turun secara relatif.

Pengeluar telefon pintar utama tidak akan menyukai apa yang baru diterbitkan oleh syarikat penyelidikan pasaran International Data Corporation (IDC) dari segi angka untuk S4/22. Laporan terbaru syarikat itu bercakap tentang penurunan jualan sebanyak 18.3 peratus, jadi IDC bercakap tentang “kemerosotan terbesar yang pernah ada”.

Masa sukar untuk pengeluar telefon pintar

Hanya lebih 300 juta unit terjual pada suku keempat 2022. Pada suku yang sama tahun sebelumnya, masih terdapat 367 juta peranti. Sepanjang tahun, 1.2 bilion peranti telah dijual, menurut IDC. Itu 11.3 peratus kurang daripada 1.36 bilion telefon pintar pada 2021! Dalam carta berikut, anda boleh melihat prestasi 5 pengeluar telefon pintar teratas pada S4 atau sepanjang tahun:

Jadual mit den Marktanteilen und Umsätzen der größten Telefon Pintar-Hersteller

Apple dan Samsung masih menunjukkan prestasi yang agak baik pada tahun lepas. / © IDC (Tangkapan Skrin: NextPit)

Seperti yang anda lihat, setiap satu daripada lima syarikat—iaitu Samsung dan Apple, serta pengeluar China Xiaomi, Oppo dan Vivo—kehilangan dua digit pada suku keempat. Berbanding dengan angka suku tahunan, sekurang-kurangnya Apple dan Samsung mendapat keuntungan sepanjang tahun: Kedua-duanya hanya kehilangan kira-kira empat peratus. Sebagai perbandingan: Menurut IDC, Xiaomi menghantar 19.8 peratus lebih sedikit peranti, Oppo dan Vivo walaupun hanya di bawah 23 peratus setiap satu.

Adakah Samsung pemenang krisis?

Bolehkah anda bercakap tentang pemenang dengan nilai sedemikian dalam krisis? Ya, dalam satu cara, kerana Samsung berjaya menyimen atau sedikit mengembangkan kedudukannya di bahagian atas walaupun jualan merosot. Dalam erti kata lain, orang Korea kini mempunyai bahagian pasaran sebanyak 21.6 peratus (pada 2021 mereka berada pada 20%). Apple mengikuti di belakang, meningkatkan bahagian pasarannya kepada 18.8% terima kasih kepada suku keempat dengan iPhone baharu.

Apple iPhone 14 Pro

Apple iPhone 14 Pro menyumbang kepada fakta bahawa Apple masih dapat menjimatkan tahun fiskal sedikit sebanyak. / © NextPit

Oleh itu, Apple mendapat manfaat daripada keluaran iPhone baharu pada suku terakhir. Secara keseluruhan, walau bagaimanapun, IDC menyatakan bahawa suku musim sejuk secara keseluruhan adalah sangat teruk. Ini adalah luar biasa, kerana terima kasih kepada iPhone baharu, perniagaan Krismas dan hari perjanjian seperti Black Friday, ini biasanya tempoh dengan jualan tertinggi setakat ini.

  • Baca juga: Ini adalah telefon pintar terbaik yang boleh anda beli pada masa ini

Tetapi ia menjadi lebih teruk, kerana IDC meramalkan bahawa 2023 juga akan menjadi tahun telefon pintar yang sangat sukar. Pembeli telefon pintar mengalami inflasi dan akan kekal berhati-hati tentang pembelian baharu sehingga akhir tahun, menurut IDC. Laporan itu juga menunjukkan satu lagi perkembangan menarik yang menghalang pengeluar: pengguna kini menyimpan telefon pintar mereka selama purata 40 bulan atau hampir tiga setengah tahun.

Bagaimanakah anda keluar dari artikel dengan ramalan suram dengan pandangan yang positif? Mungkin dengan andaian bahawa kita sebagai pembeli boleh untung daripada krisis. Di satu pihak, pengeluar pastinya akan menyusun himpunan yang menarik, seperti yang kami harapkan Samsung Galaxy S23sebagai contoh, yang akan dibentangkan pada 1 Februari Sebaliknya, minat terhadap telefon terpakai akan meningkat dan kita akan menyingkirkan timun lama kita untuk lebih banyak wang.

Bagaimana anda melihatnya? Adakah inflasi mendorong anda untuk melepaskan pembelian telefon pintar tahun ini? Berapa lama anda telah menggunakan telefon semasa anda? Beritahu kami dalam ulasan!

Melalui: SamMobile
Sumber:
IDC