Julat Google Pixel 8 Mungkin Terlalu Mahal

45
NextPit Google Pixel 7a lwn Pixel 7 lwn Pixel 7 Pro Camera
© nextpit

Khabar angin terbaharu menunjukkan siri Google Pixel 8 yang menawarkan tanda harga yang lebih tinggi. Malah dilaporkan bahawa kenaikan harga akan menjadi lonjakan kecil dengan mengekalkan varian 128 GB yang sama seperti konfigurasi asas. Walau bagaimanapun, nampaknya ia boleh menjadi kes yang sama sekali berbeza kerana ada sebab untuk mempercayai bahawa akan berlaku kenaikan harga secara besar-besaran, sekurang-kurangnya di Eropah.

  • Adakah anda lebih suka telefon yang lebih murah? Lihat peranti premium terbaik dengan harga kurang daripada $600.

Berapakah kos Google Pixel 8 (Pro)?

Menurut butiran yang dikongsi oleh saluran berita Perancis Dealabs, harga Pixel 8 akan jauh lebih tinggi di rantau ini. Pixel 8 yang lebih kecil dalam konfigurasi 128 GB dikatakan bermula pada €799, atau peningkatan €149 daripada €649 Pixel 7. Sementara itu, Pixel 8 Pro dengan kapasiti storan yang sama disebut-sebut dijual pada harga €1099, yang mana ialah perbezaan €200 daripada model Pro sedia ada.

Memilih pilihan storan seterusnya untuk mana-mana model nampaknya boleh diurus dengan 256 GB Pixel 8 berharga €859 pop manakala Pixel 8 Pro akan dijual pada harga €1,159. Kedua-duanya adalah €60 lebih mahal berbanding pilihan storan asas.

Harga Google Pixel 8 (Pro) di pasaran lain

Dengan khabar angin ini, harga di Amerika Syarikat dan kawasan lain dijangka meningkat juga. Adalah selamat untuk mengandaikan Pixel 8 akan dijual pada harga $649 atau $50 lebih mahal. Ini sejajar dengan Pixel 7a (ulasan) berharga $499, mengalami kenaikan harga $50 daripada pendahulunya. Bagi Pixel 8 Pro, kita mungkin melihat belon harganya menjadi $999, atau perbezaan $100 daripada harga pelekat $899 bagi Pixel 7 Pro.

Seperti biasa, semua ini masih menjadi khabar angin setakat ini dan hanya akan disahkan pada acara Made by Google yang akan datang pada 4 Oktober. Bagaimanapun, Dealabs dan sumber sebelum ini, Yogesh Brar, nampaknya bersetuju mengenai perkara Pixel 8 menjadi lebih mahal.

Google Pixel 8 Pro dalam warna biru

Pixel 8 Pro Google mempunyai pulau kamera yang diperbaharui dan menggunakan sensor suhu. / © X/u/EZ

Pada masa yang sama, terdapat beberapa sebab untuk menyokong kemungkinan pelarasan harga menaik. Barisan Pixel 8 dijangka menampilkan skrin OLED yang dinaik taraf bersama penderia kamera utama yang dipertingkatkan. Di samping itu, cipset Tensor G3 Google yang sepatutnya menggerakkan kedua-dua telefon bimbit juga baharu dan padat dengan CPU dan GPU yang dipertingkatkan. Selain itu, Pixel 8 Pro dikatakan menggunakan sensor suhu baharu di bahagian belakang, menambah lebih banyak kos kepada perkakasan.

Walau bagaimanapun, kenaikan harga juga boleh meletakkan Google di tempat yang sempit berbanding pesaingnya. Sebagai contoh, Pixel 8 akan hampir dengan harga runcit yang disyorkan OnePlus 11 (ulasan) pada $699, tetapi masih di bawah Galaxy S23 pada $799. Walau bagaimanapun, ia adalah Pixel 8 Pro yang mungkin menyaksikan persaingan yang lebih sengit berbanding Galaxy S23+ (ulasan) dan iPhone 15 yang akan datang.

Adakah anda fikir adalah satu kesilapan untuk Google melancarkan Pixel 8 (Pro) pada harga yang lebih tinggi? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
Dealab