Kamera Besar Apple iPhone 16 Pro Boleh Menewaskan Galaxy S24 Ultra

45
nextpit iPhone 15 Pro Camera
© nextpit

Apple sentiasa memperkenalkan peningkatan kamera sederhana yang konsisten kepada iPhone baharunya setiap tahun. Ia dijangka untuk barisan iPhone 16 tahun ini untuk meneruskan kemas kini kamera baharu, khususnya untuk duo Pro, yang kini dikhabarkan akan menampilkan sensor utama yang lebih besar sebagai tambahan kepada penembak ultra lebar baharu.

  • Baca juga: Telefon kamera terbaik untuk dibeli pada tahun 2024

Kemungkinan peningkatan untuk kamera iPhone 16 Pro Apple

Stesen Sembang Digital Pemberi maklumat prolifik telah berkongsi butiran menarik tentang persediaan kamera pada iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max. Sumber itu menjelaskan bahawa Apple mengekalkan resolusi 48 MP dalam kamera belakang utama. Walau bagaimanapun, saiz sensor dikatakan akan ditingkatkan kepada 1/1.14 inci, menjadikannya jauh lebih lebar daripada sensor 1/1.28 inci semasa dan lebih besar daripada sensor 1/1.3 inci Samsung dalam Galaxy S24 Ultra.

Sumber itu juga memberikan butiran lanjut mengenai kamera sudut ultra lebar 48 MP yang akan menggantikan kamera ultra lebar 12 MP pada iPhone 15 Pro (semakan). Sensor baharu akan mengukur 1/2.6 inci, yang merupakan lompatan ketara dari kawasan 1/3.6 inci ikan kakap ultra lebar semasa.

Berbanding dengan telefon kamera premium yang lain, Apple akan hampir memadankan penderia seperti 13 Ultra (ulasan) Xiaomi dan Sony Xperia Pro-I bertarikh yang disemak oleh rakan sekerja kami.

iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max ialah satu-satunya iPhone yang menampilkan kanta telefoto periskopik ini. / © nextpit

Walaupun kita masih belum melihat bagaimana penderia ini akan berlaku dalam situasi kehidupan sebenar, penderia yang lebih besar juga bermakna saiz piksel meningkat, menghasilkan lebih banyak cahaya yang ditangkap dalam proses itu. Imej atau video yang terhasil hendaklah lebih terang dan tajam. Sensor kamera yang lebih besar juga akan membantu meningkatkan tangkapan cahaya malap.

Sebaliknya, kamera baharu juga harus meningkatkan rakaman video spatial dalam iPhone 16 Pro, yang diperkenalkan kepada iPhone 15 Pro tahun lepas.

Selain daripada kamera lebar dan ultra lebar, kamera telefoto pada iPhone 16 Pro mungkin tidak menerima sebarang peningkatan sensor. Walau bagaimanapun, iPhone 16 Pro yang lebih kecil boleh berkongsi tahap zum 5x yang sama menggunakan optik tetraprism seperti iPhone 15 Pro Max (ulasan).

Kedua-dua iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max dikatakan masing-masing menampilkan casis dan paparan yang lebih besar. Jejak yang disemak seharusnya membantu menempatkan modul kamera yang diperbesarkan ini, walaupun berat kedua-dua model kekal hampir tidak berubah.

Mengenai spesifikasinya, iPhone 16 boleh dilengkapi dengan cip A18 tersuai manakala A18 Pro yang lebih berkemampuan harus mencari jalan ke iPhone 16 Pro. Tidak jelas sama ada cip baharu ini akan menawarkan beberapa jenis penambahbaikan pengimejan di sepanjang jalan, seperti AI yang diselitkan dalam kamera ini serupa dengan Samsung Galaxy S24 Ultra (semakan).

Adakah anda rasa perubahan kamera iPhone 16 Pro yang dikhabarkan ini menarik? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: Semakan Buku Nota
Sumber:
Weibo