Kamera iPhone 16 Pro Terperinci dengan Sensor Ultrawide Baharu

34
nextpit iPhone 15 Pro Camera
© nextpit

Apple iPhone 15 (ulasan) baru sahaja dilancarkan sebulan yang lalu, tetapi di sini kita sudah melihat aliran berterusan kebocoran dan khabar angin iPhone 16. Yang terbaru lebih kepada ramalan dan spekulasi mengenai perubahan sistem kamera pada barisan iPhone Apple tahun depan, terutamanya pada model iPhone 16 Pro.

Di antara ramai penganalisis, Jeff Pu telah mencatatkan kemenangan berturut-turut dengan ramalannya sejak kebelakangan ini. Sebagai contoh, dia telah meramalkan dengan betul bahawa iPhone 15 Pro Max (ulasan) adalah satu-satunya model yang mendapat kenaikan harga dan Pro menggunakan bingkai titanium dan Butang Tindakan baharu. Kali ini, perunding dari Haitong International berkongsi maklumat penting tentang siri iPhone 16 yang akan datang.

  • Baca juga: Perbandingan kamera iPhone 15 Pro lwn iPhone 15 Pro Max

Kamera Apple iPhone 16 Pro (Max).

Menurut Pu, Apple akan memberikan iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max sebuah snapper ultrawide 48 MP baharu. Komponen baharu itu dikatakan akan menggantikan sensor ultrawide 12 MP semasa pada iPhone 15 Pro yang mempunyai resolusi yang sama sejak iPhone 13 Pro.

Selain daripada kiraan megapiksel yang lebih tinggi, perubahan lain yang perlu kita jangkakan tidak dinyatakan, seperti fokus yang lebih luas atau jika ia akan menggunakan pengilangan piksel yang serupa dengan penderia utama. Walau bagaimanapun, adalah logik bahawa sensor baharu mungkin menawarkan foto yang lebih baik daripada komponen sebelumnya.

Sumber itu juga menambah bahawa iPhone 16 Pro yang lebih kecil akan berkongsi periskop 12 MP dengan reka bentuk kanta tetra-prisma yang kini eksklusif untuk Pro Max. Ini hampir tidak mengejutkan kerana kami telah mendengarnya sebelum iPhone 15 dilancarkan. Tambahan pula, Pu percaya Apple kekal dengan persediaan dwi kamera yang sama untuk iPhone 16 dan iPhone 16 Plus, walaupun ini mungkin menggunakan susun atur menegak.

Saiz dan timbangan Apple iPhone 16 Pro lwn iPhone 15 Pro

Paparan, saiz, perbandingan berat Apple iPhone 16 Pro lwn. iPhone 15 Pro / © nextpit

Sambungan dan pemproses Apple iPhone 16

Begitu juga, item lain pada ramalan Pu termasuk iPhone 16 Pro (Max) untuk menampilkan modem Snapdragon X75 Qualcomm yang sepatutnya membolehkan “5G Advance” dengan kelajuan sehingga 7.5 Gbps. Wi-Fi 7 juga ditetapkan untuk tiba pada Pro manakala bukan Pro akan mempunyai Snapdragon X70 semasa dengan Wi-Fi 6E.

Mengenai pilihan chipset, penganalisis itu berkata bahawa Apple akan menggunakan SoC A18 Pro untuk iPhone 16 Pro dan iPhone 16 Pro Max. Pada masa yang sama, ia boleh mengumumkan cip vanila A17 untuk iPhone 16 dan iPhone 16 Plus biasa dan menggugurkan label Bionic daripadanya.

Laporan awal mencadangkan varian iPhone 16 Pro mempunyai paparan yang lebih besar sedikit disebabkan oleh bezel yang lebih nipis. Panel yang lebih luas juga boleh menyebabkan kedua-dua iPhone bertambah tinggi dan menjadi lebih lebar.

Apakah ciri lain yang anda ingin lihat daripada iPhone 16 tahun hadapan? Adakah anda fikir Apple telah memperkenalkan perubahan yang disenyapkan dan tidak ketara pada iPhonenya? Beritahu kami tentang pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: 9to5Mac


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya