Kamera Lapuk Samsung Galaxy S25 Mungkin Mengejutkan Megapiksel Keanehan

14
Kajian NextPit Samsung Galaxy S23 5
© nextpit

Galaxy S23 vanila Samsung (ulasan) muncul dengan penderia 50 MP yang dikemas kini yang mengetuai tiga kamera belakang peranti. Walaupun mempunyai resolusi yang lebih kecil berbanding Galaxy S23 Ultra 200 MP, kamera ini terbukti sebagai penembak yang mantap. Sebelum ini dilaporkan Galaxy S24 akan datang menggunakan sensor yang sama, tetapi khabar angin baru malah mencadangkan ini akan dibawa ke Galaxy S25 2025.

Kamera lama pada asas Samsung Galaxy S25

Pembocor yang sama yang melaporkan Galaxy S24 dan S24+ menampilkan penderia Samsung ISOCELL GN3 50 MP biasa bulan depan kini menolak dakwaan awalnya mengenai Galaxy S25 (Plus) yang menggunakan sensor IMX buatan Sony. Sebaliknya, Tech Reve menerbitkan siaran X baharu yang menyatakan model asas Galaxy S25 dilengkapi dengan kamera 50 MP sama seperti yang dipasang pada Galaxy S23 pada masa ini.

Jika ini menjadi kenyataan, ia akan menjadikan sensor itu agak ketinggalan zaman memandangkan kebanyakan telefon kamera utama pesaing mendapat peningkatan kamera generasi antara satu atau dua tahun. Sebagai contoh, iPhone Apple sentiasa mendapat penderia pengimejan yang lebih baharu setiap tahun, sama ada dengan meningkatkan kepekaan atau kawasan penderia yang lebih besar walaupun dengan resolusi tidak berubah pada model bukan pro.

Samsung Galaxy S24

Galaxy S24 dan S24+ Samsung dikatakan menampilkan reka bentuk yang dikemas kini tetapi dengan sistem tiga kamera yang tidak berubah. / © Mengenai Kebocoran / Smart Prix

Begitu juga, Pixel 8 (ulasan) Google mempunyai persediaan pengimejan yang sama dengan kamera utama 50 MP seperti Pixel 7. Walau bagaimanapun, ini adalah versi berbeza dengan penyerapan cahaya yang lebih baik dan sokongan untuk penangkapan makro pada 50 MP Pixel 7.

Pada masa yang sama, langkah itu mungkin akan melebarkan jurang perkakasan antara rangkaian bukan ultra dan Ultra Galaxy S Samsung, seterusnya menjadikan ciri terbaik seperti kamera 200 MP eksklusif untuk model Galaxy paling mahal.

Walau bagaimanapun, mempunyai sensor yang sama mungkin bukan perkara yang buruk. Samsung masih boleh memperkenalkan pemprosesan imej yang dipertingkatkan melalui AI dan perisian akhirnya. Walaupun begitu, optik dan kolorimetri berbeza yang disertakan dengan penderia untuk menyampaikan foto dan video yang lebih baik juga boleh dilakukan seperti yang digunakan pada OnePlus Open (ulasan) melalui Hasselblad.

Selain itu, masih ada setahun lagi untuk pelancaran siri Galaxy S25. Oleh itu, beberapa perubahan mungkin masih berlaku sepanjang perjalanan. Walau bagaimanapun, kami mencadangkan anda mengambil ini dengan secubit garam sehingga lebih banyak bukti kukuh mula muncul.

Namun begitu, apakah pendapat anda tentang Galaxy S25 yang membawa peningkatan kamera yang kurang menarik? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.

Sumber:
X/u/Tech_Reve