Kamera Samsung Galaxy S24: Menetapkan Piawaian Baharu untuk Fotografi Cahaya Rendah?

28
Semakan NextPit Samsung Galaxy S23 3
© nextpit

Siri Samsung Galaxy S lazimnya memberikan model Ultranya dengan kamera unggul, jelas dalam penderia 50 MP Galaxy S23 yang lebih lama berbanding unit 200 MP S23 Ultra. Walau bagaimanapun, Galaxy S24 yang akan datang dijangka mengekalkan resolusi tetapi menaik taraf kepada sensor yang lebih baharu dengan keupayaan pengimejan yang dipertingkatkan.

  • Baca juga: Telefon kamera terbaik berbanding dalam ujian buta kamera

Diumumkan hari ini oleh Samsung ialah penderia GNK ISOCELL 50 MP baharu, yang merupakan pengganti kepada julat penderia GN yang terdapat dalam beberapa peranti Galaxy serta banyak telefon kamera Android mewah bukan Samsung.

Samsung ISOCELL GNK mendapat cahaya malap dan HDR yang dipertingkatkan

Walaupun penderia mengekalkan resolusi 50 MP dan penderia 1/1.3 inci serta saiz piksel 1.2 µm, kebanyakan penambahbaikan ditemui di bahagian pengimejan. Sebagai contoh, Samsung sangat menonjolkan keupayaan HDR sensor GNK dengan mempunyai sokongan HDR berperingkat dengan julat dinamik dan imej output sehingga 120 dB dengan warna kedalaman 14-bit, yang didayakan dengan menggunakan tiga mod ISO.

  • Berkaitan: Kajian Galaxy S23 Ultra

Terdapat juga peningkatan dengan kelajuan autofokus. Menurut Samsung, setiap piksel menggunakan dua fotodiod dengan pengesanan fasa dalam keempat-empat arah untuk memastikan subjek fokus secara mendadak walaupun bergerak sepanjang dalam bingkai.

Sensor Samsung ISOCELL GNK 50 MP

Samsung memperkenalkan penderia ISOCELL GNK 50 MP baharu dengan cahaya malap dan HDR / © Samsung yang dipertingkatkan

Begitu juga, ISOCELL GNK mampu merakam video dalam resolusi 8K pada 30 fps sambil meminimumkan sebarang keratan dengan resolusi tersebut. Walau bagaimanapun, kelebihan HDR dan autofokus baharu akan dihadkan kepada resolusi FHD, tetapi akan menyokong sehingga 240 fps.

Sama seperti penderia ISOCELL resolusi tinggi Samsung yang lain, GNK boleh menggunakan teknologi pengomboran piksel. Ini sepatutnya bermanfaat dalam tangkapan cahaya malap yang menggandakan saiz piksel kepada 2.4 µm untuk membolehkan lebih banyak cahaya dibaca oleh penderia.

Telefon kamera yang manakah akan dilengkapi oleh ISOCELL GNK

Samsung tidak mengesahkan telefon pintar Galaxy mana yang pertama kali akan dilengkapi dengan sensor GNK. Dengan apa yang kita ketahui, Galaxy S24 dan Galaxy S24+ mengekalkan penembak 50 MP utama yang sama. Walau bagaimanapun, ia tidak diketahui sama ada ini adalah tajuk utama oleh komponen yang baru diumumkan atau ISOCELL GN3 yang sama.

Terdapat juga khabar angin Galaxy S24 Ultra menggabungkan kamera telefoto 50 MP dengan zum 50x, jadi kemungkinan ia merujuk kepada GNK. Tetapi tanpa mengira jenis sensor, snapper baharu dijangka menggantikan kamera periskop 10MP dengan zum 10x Ultra.

Sebaliknya, pembocor Tech Reve percaya Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan) sudah menggunakan ISOCELL GNK Samsung, walaupun ia belum didedahkan dengan betul oleh Google atau Samsung.

Ciri baharu manakah yang paling banyak dilihat daripada Samsung Galaxy S24 dan Galaxy S24 Ultra selain daripada kamera? Tembak kami dengan jawapan anda dalam komen.

Melalui: Tech Reve
Sumber:
Samsung