Kamera Sony Xperia 1 V: Adakah Ini Raja Cahaya Rendah Seterusnya?

69
Sony Xperia 1 IV dan 10 IV NextPit 11
© NextPit

Sony adalah salah satu daripada beberapa pengeluar yang tidak yakin bahawa mempunyai lebih megapiksel diterjemahkan kepada telefon kamera yang lebih baik. Sabitan ini boleh diteruskan pada Xperia 1 V ultra-premium, yang dijangka membawa pelbagai penderia 12 MP, tetapi secara drastik lebih besar daripada pendahulunya.

Laporan itu diterbitkan oleh seorang pemberi maklumat di platform Weibo China dan dipetik oleh SumahoDigest. Berdasarkan butiran yang disenaraikan, Sony Xperia 1 (Mark) V akan menampilkan modul tiga kamera 12 MP yang sama bersama-sama kamera selfie tunggal 12 MP. Walaupun nombor ini nampaknya tidak berubah daripada Sony Xperia 1 IV yang kami semak, saiz sensor lebih besar pada penembak baharu kecuali komponen ultra lebar.

  • Samsung vs Xiaomi: Manakah jenama dan ekosistem telefon pintar yang lebih baik?

Saiz penderia kamera Sony Xperia 1 V

Iaitu, perdana Xperia 1 generasi ke-5 mempunyai penderia utama dan telefoto masing-masing berukuran 1/1.4 inci dan 1/2.9 inci. Ini adalah kira-kira 17 peratus lebih luas berbanding dengan penderia yang sepadan pada Xperia 1 IV. Secara teorinya, peningkatan dalam jumlah kawasan mencadangkan penembak akan mendapat foto cahaya malap yang lebih baik, tetapi ini adalah sesuatu yang perlu disahkan dalam senario kehidupan sebenar.

Bagi bahagian menghadap hadapan, Sony Xperia 1 V disenaraikan dengan kiraan megapiksel yang sama pada 12 MP. Walau bagaimanapun, kamera khusus ini kini lebih besar pada 1/2.4 inci, yang merupakan lonjakan besar daripada 1/2.9 inci model semasa.

Sony Xperia 1 IV

Sony Xperia 1 Mark IV dengan modul tiga kamera 12MP / © NextPit

Xperia 1 V dikatakan akan dilengkapi dengan cipset Snapdragon 8 Gen 2 dan 16 GB RAM. Ia juga akan membawa nombor model XQ-DQ72 dan mungkin dilancarkan seawal Mei dengan ketersediaan di kemudian hari. Harga masih tidak diketahui, walaupun kami tidak akan terkejut jika ia memberikan tanda harga yang serupa dengan Xperia 1 IV pada $1600.

Dengan jenama utama seperti Samsung dan Apple beralih kepada megapiksel yang lebih tinggi dalam telefon kamera, adakah anda fikir Sony bermain selamat dengan tidak menggunakan kereta muzik yang sama? Beritahu kami tentang pemikiran anda di bahagian komen.

Melalui: Semakan Buku Nota
Sumber:
SumahoDigest