Kedai Xbox: Microsoft mungkin menawarkan kedai permainan untuk Android dan iPhone

111
Kedai Permainan Xbox untuk android apple iphone ipad iOS iPadOS
© Microsoft

Microsoft mungkin merancang untuk melancarkan kedai permainan Xboxnya untuk mudah alih berdasarkan pemfailan terbaru syarikat itu. Kedai itu dilihat menawarkan tajuk yang datang dari platform permainannya sendiri dan Activision Blizzard jika penggabungan yang sepatutnya mendapat kelulusan. Walau bagaimanapun, melaksanakan inisiatifnya tidak akan mudah, terutamanya dengan amalan perisian tertutup Apple.

TL;DR

  • Microsoft mungkin sedang mengusahakan kedai permainan Xbox untuk Android dan iOS/iPadOS.
  • Kedai yang akan datang akan menawarkan tajuk daripada Activision Blizzard dan King.
  • Microsoft perlu meluluskan penyiasatan berterusan mengenai pemerolehannya.

Seperti yang dilihat oleh The Verge, penyiasatan berterusan terhadap pemerolehan Microsoft yang dirancang untuk pemaju Activision Blizzard telah mendedahkan rancangan potensi utama syarikat untuk memperkenalkan kedai permainan Xbox untuk mudah alih. Terutama, ini akan berbeza daripada permainan awan mudah alih Xbox semasa.

  • Jangan ketinggalan: Telefon permainan terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Microsoft untuk memanfaatkan permainan Activision Blizzard yang popular

Pada masa yang sama, Microsoft mahu memecahkan duopoli yang dibuat oleh Google Play Store dan Apple App Store dalam ekosistem mudah alih. Ia juga berhasrat untuk memanfaatkan populariti permainan Activision Blizzard dan King sambil mengembangkan jangkauan semasa Kedai Xbox untuk konsol.

Microsoft berjaya melancarkan kedai permainan Xbox pada Android kerana sempadan nipis mengelilingi ekosistem. Berkenaan iPhone dan iPad, tidak mungkin Apple akan meluluskan kedai yang akan datang kerana ia telah melumpuhkan pemuatan sisi program pihak ketiga. Microsoft mungkin menawarkan penyelesaian seperti versi web, tetapi ia tidak mungkin menghasilkan pengalaman yang sama berbanding dengan versi aplikasi khusus.

Lebih penting lagi, kedai permainan Xbox semasa adalah jauh daripada perkhidmatan sebenar. Microsoft masih dalam penelitian oleh CMA (Penguasa Persaingan dan Pasaran UK. Pertama, ia perlu membuktikan bahawa pemerolehan Activision Blizzard tidak akan menghasilkan amalan anti-persaingan. Akhir sekali, membangunkan kedai baharu itu mungkin mengambil sedikit masa sebelum ia akan berlaku. bersedia untuk pengguna.

Adakah anda fikir senario Microsoft melancarkan kedai permainan Xbox khusus pada iPhone atau iPad akan berlaku? Biar kami mendengar pendapat anda di bahagian komen.

Melalui: TheVerge