Kedudukan Butang Tamat Panggilan iPhone Kurang Mengelirukan dalam iOS 17 Beta

38
Butang tamat panggilan nextpit iOS 17
© nextpit

IOS 17 Apple akan memperkenalkan banyak perubahan dan ciri baharu pada iPhonenya, sambil mencetuskan kekecohan, terutamanya apabila ia berkaitan dengan butang tamat panggilan untuk panggilan suara. Nampaknya, beta terbaru boleh menunjukkan pengeluar iPhone telah memuktamadkan kedudukan susun atur skrin panggilan dalam iOS 17, yang akan dikeluarkan kepada umum pada bulan September.

  • Baca juga: Petua dan petua iOS terbaik untuk menguasai iPhone anda

iOS 17 beta pertama melihat reka letak skrin panggilan direka semula dengan butang tamat panggilan menduduki baris bawah yang sama dengan butang lain, walaupun di tengah. Walau bagaimanapun, dalam iOS 17 Beta 5, Apple mengalihkan butang tamat panggilan ke bahagian bawah kanan, mengelirukan kebanyakan pengguna yang menggunakan perisian beta. Untuk menjadikan perkara lebih rumit, iOS 17 Beta 6 telah menempatkan semula butang itu ke tengah.

Sebagai perbandingan, iOS 16 meletakkan butang tamat panggilan dipisahkan daripada butang lain. Pada asasnya, kekunci panggilan tamat semasa pada iPhone terletak di bahagian paling bawah bahagian skrin manakala enam pintasan lain terapung di tengah.

Reka Letak Skrin Panggilan iPhone Baharu pada iOS 17

Kiri: iOS 17 Beta 1 mempunyai butang tamat panggilan di tengah. Kanan: iOS 17 Beta 5 mempunyai butang dikembalikan ke kanan. Tetapi dalam iOS 17 Beta 7, ia kini kembali ke tengah semula. / © nextpit

Syukurlah, dalam Beta 7 terbaharu yang dikeluarkan kepada pembangun dan penguji awam hari ini, ia mengekalkan kedudukan panggilan akhir di tengah. Untuk menjadikannya lebih intuitif, kemas kini itu turut meletakkan semula butang panggilan tamat di tengah pad kekunci, menunjukkan bahawa syarikat Cupertino kemungkinan besar akan mengikuti susun atur ini dalam versi akhir iOS 17.

Walaupun perubahan pada butang mungkin kecil, pengguna akan memerlukan menyesuaikan diri mereka dengan reka letak, terutamanya mereka yang melompat dari iOS 16 ke iOS 17 secara langsung. Di samping itu, versi iOS 17 yang akan datang kemungkinan besar akan memberi laluan kepada ciri Poster Kenalan baharu.

iOS 17 Beta 7 membawa beberapa perubahan, seperti penambahbaikan pada penggunaan Kesedaran Perbualan apabila menggunakan AirPods Pro 2. Ini bermakna Apple akan menyelesaikan kebanyakan isu dalam beta sebelum kemas kini perisian iOS 17 yang muktamad dilancarkan kepada semua iPhone yang layak peranti. Butiran keluaran tambahan boleh diumumkan semasa acara Apple iPhone 15 yang dikhabarkan akan bermula pada 12 September.

Apakah pendapat anda tentang reka letak skrin panggilan iOS 17? Adakah anda menganggap ini reka bentuk yang lebih baik daripada iOS 16? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam komen.