Kehilangan data anda? Inilah cara anda boleh memulihkannya, dengan cara yang mudah

101
sandaran 01
© NextPit

Kita semua telah melakukannya: foto, video atau fail dipadam secara tidak sengaja secara tidak sengaja. Tetapi, sebelum anda mengucapkan selamat tinggal kepadanya untuk selamanya, ada cara untuk memulihkan data anda dan mendapatkan semula fail berharga anda. Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui cara anda boleh melakukannya.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Jangan panik! Inilah cara untuk memulihkan data anda yang hilang

Masa sentiasa penting walaupun: jangan simpan apa-apa lagi pada peranti anda atau matikannya. Mula-mula, semak sandaran anda (seperti yang dibuat secara automatik oleh Google) untuk melihat sama ada data anda yang hilang ada di sana. Jika tidak, maka sudah tiba masanya untuk pergi bekerja, dan cepat. Matikan sambungan Internet anda supaya tiada kemas kini automatik berlaku sebelum anda mempunyai peluang untuk memulihkan data anda yang hilang.

Gunakan program PC

Pertaruhan terbaik anda untuk memulihkan fail yang dipadam yang disimpan pada kad microSD ialah program PC. Terdapat banyak dalam talian dan kejayaan anda dengan setiap satu mungkin berbeza-beza. Kami mengesyorkan mencuba Recuva. Ramai pengguna melaporkan berjaya memulihkan fail mereka dengannya dan kami juga boleh mendapatkan lima foto yang kami padamkan untuk ujian kami. Perisian ini mudah digunakan dan menawarkan versi profesional versi percuma dan kos yang agak rendah untuk $19.95. Untuk percubaan kami, kami menggunakan versi percuma.

skrin recuva

Anda tidak perlu mahir teknologi untuk menggunakan Recuva. / © NextPit

Mula-mula, sambungkan palam kad microSD anda ke PC atau komputer riba anda. Anda mungkin memerlukan penyesuai microSD ke SD untuk berbuat demikian. Seterusnya, buka Recuva. Program ini mempunyai antara muka wizard, yang cukup jelas. Mula-mula, gesaan akan bertanya kepada anda jenis fail yang anda cuba pulihkan – gambar, video, fail teks, dll. Jika anda menggunakan versi profesional, anda juga akan dapat mencipta imej cakera terlebih dahulu dan pulih daripadanya. Seterusnya, anda akan ditanya di mana program harus mencari data yang hilang. Hanya pilih microSD anda dan mulakan proses. Jika atau apabila program menemui fail anda, semak sama ada ia boleh digunakan pada PC anda terlebih dahulu, kerana ia boleh menjadi rosak.

Walau bagaimanapun, kami mesti ambil perhatian bahawa Recuva biasanya tidak dapat mengesan telefon pintar Android sebagai pemacu boleh tanggal. Oleh itu, memulihkan fail yang dipadamkan daripada memori dalaman peranti anda tidak mungkin menggunakan perisian ini. Masih ada harapan jika telefon anda di-root, bagaimanapun. Dalam kes itu, anda hanya boleh memasang apl pemboleh storan massa. Selepas mendayakannya, Recuva akan dapat mengesan dan mengimbas telefon anda.

sandarkan

Anda tidak pernah tahu apa yang mungkin salah dengan telefon pintar anda, jadi membuat sandaran adalah penting jika anda tidak mahu kehilangan sebarang data. Lagipun, pencegahan adalah penawar terbaik. Kaedah paling mudah untuk menyandarkan foto dan video anda hanyalah membuat salinannya pada kedua-dua PC anda dan pemacu keras luaran jika anda mempunyainya. Sebaik sahaja anda telah menyambungkan telefon anda ke komputer anda dan membenarkan pemindahan fail, anda biasanya boleh mencari media dalam folder DCIM telefon pintar anda.

Untuk petua dan kiat yang lebih lanjut tentang cara menyandarkan segala-galanya, lihat panduan kami untuk membuat sandaran apa-apa:

  • Cara membuat sandaran apa-apa pada Android

Adakah anda berjaya mendapatkan semula fail anda yang hilang? Beritahu kami apa yang berkesan untuk anda dalam ulasan di bawah.