Kekal selamat di Telegram: 5 cara untuk meningkatkan privasi anda

83
Telegram Inkognito
© Natee Meepian / Shutterstock.com

Telegram ialah salah satu alternatif yang paling boleh dipercayai untuk WhatsApp – dan juga salah satu aplikasi pemesejan segera yang paling kaya dengan ciri. Tetapi ia tidak semestinya yang paling mesra privasi, jadi NextPit akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh meningkatkan tetapan privasi anda sejauh mungkin di Telegram.

Ini adalah sesuatu yang telah saya nyatakan dalam ulasan Telegram saya: Tetapan standard tidak bagus. Secara lalai, Telegram memaparkan nombor telefon anda secara terbuka, dan keseluruhan senarai kenalan saya akan menerima pemberitahuan sebaik sahaja saya membuat akaun.

 • Baca juga: Telegram: Semua yang anda perlu tahu

Secara peribadi, saya benci interaksi yang tidak diingini ini di mana orang lain boleh melihat atau mengetahui sama ada saya menggunakan apl tertentu atau tidak. Nasib baik, Telegram menawarkan beberapa ciri keselamatan dan privasi yang membantu mengawal keterlihatannya dalam apl.

Isi kandungan:

Tentukan siapa yang boleh menambahkan anda pada kumpulan atau panggilan

Telegram menawarkan beberapa pilihan untuk mengurus hanya siapa yang boleh berinteraksi dengan akaun anda dan siapa yang tidak dapat. Salah satu daripadanya akan berada di bawah tetapan kebenaran yang menunjukkan siapa yang boleh menambah akaun anda pada kumpulan atau panggilan.

 • Baca juga: Bagaimana untuk mencari dan menyertai kumpulan Telegram?

Ini membolehkan anda memilih dan menghalang sesiapa sahaja daripada menambahkan anda ke kumpulan atau panggilan tanpa pengetahuan anda, atau hanya mengehadkan kebenaran itu kepada kenalan anda atau hanya sebahagian daripada mereka. Ini adalah pilihan yang bagus pada pendapat saya, terutamanya kerana profil anda boleh diakses secara terbuka oleh semua ahli kumpulan.

Untuk mengurus kebenaran ini:

 1. Pergi ke Tetapan dan kemudian pilih Privasi & Keselamatan
 2. Pergi ke Kumpulan dan/atau Panggilan
 3. Pilih siapa yang boleh menambahkan anda ke kumpulan dan/atau panggilan: Semua orang, Kenalan saya (atau Tiada sesiapa untuk panggilan sahaja)
privasi telegram cara berhenti ditambah pada kumpulan

Anda tidak boleh menghalang semua kenalan anda daripada menambahkan anda ke kumpulan di Telegram / © NextPit

Anda tidak boleh menetapkan kebenaran kepada Tiada siapa untuk ditambahkan pada kumpulan. Dalam senario kes terbaik, anda boleh mengehadkan interaksi ini kepada kenalan anda sahaja. Tetapi adalah mungkin untuk menambah pengecualian, membolehkan anda melarang satu atau lebih kenalan khusus daripada menambahkan anda ke kumpulan. Cuma tambahkannya secara manual ke senarai di bawah Tambah pengecualian.

Apabila bercakap tentang panggilan, ia adalah permainan bola yang berbeza sama sekali. Anda boleh menetapkan kebenaran kepada Tiada siapa, supaya tiada pengguna boleh menambahkan anda pada panggilan. Dan anda juga boleh menambah pengecualian dalam kedua-dua cara – sama ada untuk membenarkan satu atau lebih kenalan pilihan anda menghubungi anda walaupun sekatan ditetapkan kepada Tiada siapa, atau untuk menghalang mereka daripada menghubungi anda jika sekatan ditetapkan kepada Kenalan Saya atau Semua orang.

privasi telegram cara berhenti ditambah pada panggilan

Anda boleh menyekat sesiapa sahaja daripada menghubungi anda di Telegram. / © NextPit

Sembunyikan nombor telefon anda

Ini adalah ciri paling asas dan yang kebanyakan pengguna Telegram sudah tahu, tetapi ia juga mungkin yang paling berguna untuk pengguna baharu. Secara lalai, nombor telefon anda diumumkan di Telegram. Jika anda berada dalam kumpulan awam, sesiapa sahaja yang melihat profil anda juga boleh melihat nombor anda.

 • Baca juga panduan terperinci kami: Bagaimana untuk menyembunyikan nombor telefon anda di Telegram

Perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila anda melancarkan aplikasi buat kali pertama ialah menyembunyikan nombor anda. Syukurlah, berbuat demikian adalah sangat mudah:

 • Pergi ke Tetapan diikuti dengan bahagian Privasi dan Keselamatan
 • Pilih Nombor Telefon
 • Di bawah Siapa yang boleh melihat nombor telefon saya?, pilih Tiada siapa
 • Di bawah Siapa yang boleh mencari saya melalui nombor saya?, pilih Kenalan saya
bagaimana untuk menyembunyikan nombor telefon telegram ENG

Inilah cara untuk menyembunyikan nombor telefon anda di Telegram / © NextPit

Sekali lagi, anda tidak boleh menghalang semua orang daripada mencari anda melalui nombor telefon anda. Seseorang dalam kenalan anda masih akan dapat mencari anda. Anda perlu memadam dan/atau menyekat kenalan itu jika anda mahu benar-benar kekal tanpa nama. Anda juga boleh menambah pengecualian untuk satu atau lebih kenalan individu supaya mereka tidak dapat mencari anda.

Sembunyikan status dalam talian anda dan status terakhir dilihat

Malangnya, tidak mungkin untuk melumpuhkan kutu yang menunjukkan sama ada anda telah menerima/melihat mesej. Walau bagaimanapun, di Telegram, anda masih boleh menyembunyikan kehadiran dalam talian anda atau kali terakhir anda aktif dari mata pengguna lain, supaya tidak diganggu setiap kali anda menyambung ke aplikasi pemesejan.

Begini cara untuk menyembunyikan status Dalam Talian dan Terakhir Dilihat anda.

 1. Pergi ke Tetapan dan diikuti dengan bahagian Privasi dan Keselamatan
 2. Pergi ke Terakhir Dilihat & Dalam Talian
 3. Di bawah Siapa yang boleh melihat masa Terakhir Dilihat anda?, pilih Tiada siapa
privasi telegram bagaimana untuk menyembunyikan kali terakhir dilihat dalam talian

Begini cara untuk menyembunyikan status dalam talian anda dan masa terakhir anda dilihat di Telegram / © NextPit

Dengan cara ini, tiada sesiapa pun akan dapat melihat bahawa anda berada dalam talian atau kali terakhir anda berada dalam talian. Tetapi sekatan ini berfungsi kedua-dua cara, anda juga tidak akan dapat menyemak maklumat kenalan anda itu juga. Dan jika anda hanya menyekat kenalan tertentu, anda tidak akan dapat melihat status dalam talian mereka atau apabila mereka kali terakhir dalam talian, tetapi anda masih boleh melihat maklumat sedemikian dengan kenalan yang anda belum menetapkan sebarang sekatan pada.

Dari segi praktikal, anda juga tidak kelihatan sama sekali kerana Telegram masih memberikan anggaran kasar bila kali terakhir anda disambungkan. Satu-satunya perbezaan adalah, jika anda mempunyai akses terhad kepada data ini seperti yang ditunjukkan di atas, Telegram tidak akan menunjukkan masa tepat sambungan terakhir anda. Di bawah, anda boleh melihat perbezaan antara kehadiran yang dipaparkan (kiri) dan kehadiran tersembunyi (kanan).

privasi telegram cara melihat perbezaan terakhir

Kehadiran awam (kiri) dan kehadiran tersembunyi (kanan) / © NextPit

Terdapat empat kemungkinan nilai anggaran yang ditunjukkan oleh Telegram setiap kali anda menyembunyikan masa terakhir anda dilihat:

 • Terakhir dilihat baru-baru ini: meliputi sebarang tempoh antara 1 saat dan 2-3 hari
 • Terakhir dilihat minggu ini: antara 2-3 dan 7 hari
 • Terakhir dilihat bulan ini: antara 6-7 hari dan sebulan
 • Terakhir dilihat lama dahulu: lebih daripada sebulan (ini juga sentiasa dipaparkan untuk pengguna yang telah anda sekat)

Menghalang kenalan anda daripada berkongsi profil anda dengan memajukan mesej anda

Satu lagi interaksi yang tidak diingini yang boleh menyebabkan isu privasi ialah keupayaan untuk kenalan anda berkongsi profil anda dengan memajukan salah satu mesej anda.

Di luar sembang rahsia atau peribadi, mesej anda boleh dimajukan oleh kenalan anda ke kumpulan atau perbincangan lain. Secara lalai, mesej yang dimajukan termasuk (nama pengguna) anda dan juga akan mengubah hala sesiapa sahaja ke profil anda dengan mengetik padanya.

Anda boleh mengurus kemungkinan perangkap privasi ini dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Tetapan diikuti oleh Privasi & Keselamatan
 2. Pilih Mesej Dimajukan
 3. Di bawah Siapa yang boleh menambah pautan ke akaun saya semasa memajukan mesej saya?, pilih Tiada siapa
privasi telegram cara memajukan mesej

Bagaimana untuk menghalang kenalan anda daripada mengirim semula ke profil anda semasa memajukan mesej anda / © NextPit

Anda juga boleh menetapkan pengecualian untuk membenarkan atau tidak membenarkan satu atau lebih kenalan khusus secara sistematik untuk dipautkan ke profil anda semasa memajukan mesej anda. Secara peribadi, saya ingin pilihan untuk melangkah lebih jauh dan hanya melarang pemajuan mesej saya.

Ambil perhatian bahawa sejak Telegram versi 8.0 dikeluarkan pada 31 Ogos, mereka yang memajukan mesej anda mempunyai pilihan untuk menyembunyikan nama pengarang asal sebelum berkongsi mesej dengan orang lain. Jadi, jika anda telah membenarkan kenalan terpilih berkongsi mesej anda, jangan teragak-agak untuk meminta mereka menyembunyikan nama anda.

Jangan buat nama pengguna

Anda boleh mencipta nama pengguna awam di Telegram yang membolehkan anda menggunakan hiperpautan t.me/nama pengguna yang membolehkan sesiapa sahaja menghubungi anda di Telegram tanpa perlu mengetahui nombor telefon anda.

Ini adalah ciri yang perlu dielakkan pada semua kos jika anda ingin kekal sebagai peribadi dan inkognito yang mungkin di Telegram. Pengguna lain boleh mencari anda melalui nama pengguna ini, di mana anda akan muncul dalam carian kenalan di bawah “hasil global”. Harap maklum bahawa orang yang menemui anda akan dapat menghantar mesej kepada anda, walaupun mereka tidak tahu nombor anda.

 • Baca juga: Petua dan petua Telegram yang berguna

Ini agak berlawanan dengan intuisi kerana Internet mengandungi repositori besar nama pengguna yang biasanya digunakan untuk kekal tanpa nama kerana siapa yang boleh mengetahui siapa yang berada di belakang pemegang CaptainAvenger_1993? Walau bagaimanapun, di Telegram, ia adalah sebaliknya. Oleh itu, jangan cipta nama pengguna untuk menyelamatkan diri anda sakit kepala.

Walau apa pun, walaupun anda mencipta nama pengguna dan seseorang menemui anda dan menghubungi anda, orang itu tidak akan melihat nombor telefon anda (melainkan anda tidak menyembunyikannya).

Itu sahaja buat masa ini untuk panduan ini untuk menggunakan Telegram sebagai pengguna tanpa nama sejauh mungkin dengan mengurangkan kehadiran dan keterlihatan dalam talian anda kepada pengguna lain. Kaedah ini jelas tidak sempurna dan mustahil untuk tidak kelihatan sepenuhnya di Telegram. Saya berpendapat bahawa aplikasi harus berusaha lebih keras untuk menyediakan lebih banyak pilihan privasi kepada pengguna dalam kemas kini masa hadapan.

Ini terutamanya kerana kebanyakan kes yang disebut dalam artikel ini melibatkan interaksi (mesej yang dimajukan, dsb.) yang mana pengguna tidak mempunyai kawalan ke atasnya. Adakah tanggungjawab saya untuk menghalang orang lain daripada mendedahkan kehidupan peribadi saya? Tidak!