Keluaran Kemas Kini Android 14 Mungkin Bertepatan dengan Pelancaran Pixel 8

35
Paparan Google Pixel 7a NextPit
© nextpit

Google dijangka mengeluarkan versi stabil Android 14 kepada peranti Pixel yang serasi pada bulan Ogos sebelum diterima pakai oleh pengeluar. Walau bagaimanapun, kita semua sudah memasuki bulan September sekarang dan masih tiada maklumat daripada gergasi carian internet mengenai ketersediaan versi sistem pengendalian Android seterusnya. Kini, khabar angin baharu menunjukkan bahawa kemas kini itu ditangguhkan, mungkin sehingga acara Pixel yang akan berlaku bulan depan.

  • Baca juga: Cara memasang perisian Android 14 Beta pada telefon Samsung Galaxy yang disokong

Selain daripada 2021 sebagai pengecualian, pelancaran setiap kemas kini OS Android utama sentiasa jatuh satu atau dua bulan lebih awal daripada pelancaran Pixel baharu. Ini adalah kes yang sama dengan Android 14 selepas beta terakhir atau kelima dihantar kepada penguji pada awal bulan Ogos. Versi definitif sepatutnya mencecah peranti dalam bulan yang sama atau pada bulan September. Sebaliknya, dua kemas kini perisian tegar kecil di bawah Beta 5 telah disemai baru-baru ini.

Adakah terdapat jadual keluaran baharu untuk kod sumber Android 14?

Berdasarkan sumber daripada pembangun Mishaal Rahman, Google boleh merancang untuk mengeluarkan kod sumber Android 14 kepada OEM pada 4 Oktober. Ini berlaku selepas pengeluar dimaklumkan bahawa nota keselamatan penting yang dilampirkan pada setiap sistem pengendalian Android hanya akan siap pada tarikh tersebut. .

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro dengan penderia suhu dan pulau kamera yang dirombak seperti yang dilihat di Google Store. / © Google

Perlu diingatkan bahawa Google menganjurkan acara Pixel pada 4 Oktober di mana siri Pixel 8 dan Pixel Watch 2 yang akan datang dengan binaan aluminium akan muncul pada masa itu. Jika jadual tersebut akan menjadi kenyataan, ia akan menjadi kali pertama pengumuman Android dan ucaptama Pixel akan berlaku pada hari yang sama seperti yang ditambahkan oleh akaun tersebut.

Jadual keluaran Android 14 untuk jenama lain

Walau bagaimanapun, ketersediaan Android 14 masih mungkin berbeza-beza walaupun AOSP (Projek Sumber Terbuka Android) mungkin dikeluarkan bulan depan. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa Google akan menghantar versi Android 14 yang stabil terlebih dahulu kepada telefon pintar Pixel dan tablet Pixel baharunya (semakan) sebelum pengeluar lain mengambil kod untuk peranti mereka.

Begitu juga, khabar angin itu menafikan pengumuman terbaru OnePlus mengeluarkan Android 14 dalam barisannya pada 25 September. Oleh itu, ini memberitahu kita bahawa mungkin terdapat percanggahan dengan khabar angin di atas dan bahawa Google akhirnya boleh mengejutkan kita dalam beberapa hari atau minggu akan datang dengan tarikh keluaran sebenar.

Adakah anda okay dengan Google menangguhkan kemas kini Android 14 supaya mereka mempunyai masa yang mencukupi untuk mengeluarkan pengalaman bebas pepijat? Adakah anda fikir Google sedang bergelut dengan pembangunan keseluruhan Android berbanding platform Apple? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam ulasan.