Keluaran ujian pertama Android 14 dilancarkan dan boleh dipasang sekarang

106
NextPit Android 14 DP1
© NextPit

Selaras dengan jadual tahunan, Google melancarkan Android 14 Developer Preview 1 (DP1) yang akan diikuti dengan beberapa siri ansuran sebelum versi akhir. Secara dalaman dikenali sebagai ‘Upside Down Cake’, berikut ialah set pertama ciri yang pengguna harus jangkakan daripada sistem pengendalian Android yang akan datang.

Pratonton pembangun pertama menunjukkan bahawa perisian tegar bertujuan untuk pembangun menguji perubahan dan ciri yang disertakan dengan keluaran pertama ini. Seperti biasa, ini terbuka kepada sesiapa sahaja untuk memasang selagi anda mempunyai peranti Pixel yang serasi.

  • Gerak isyarat Android 13 teratas untuk menambah baik telefon anda

Google mengumumkan beberapa ciri baharu untuk pratonton pembangunan pertama, termasuk pilihan penyesuaian fon untuk skala sehingga 200%, sokongan yang lebih baik untuk bahasa dengan peraturan yang lebih ketat untuk jantina, sekatan pada pemuatan sisi dan banyak lagi. Pergi ke halaman Android 14 utama kami dengan panduan komprehensif untuk keserasian peranti dan butiran tarikh keluaran.

Bilakah anda boleh mengemas kini kepada Android 14 DP1?

Sekali lagi, pratonton pembangun hanyalah gambaran sekilas tentang perkara yang akan dibawa oleh Android 14. Jika anda bercadang untuk memasang ini, anda perlu mempunyai model Pixel 4a atau lebih baharu seperti Pixel 7 dan Pixel 7 Pro kemudian pergi ke Halaman pembangun Android.

Bagi binaan akhir Android 14, ia dijangka tersedia untuk orang ramai pada bulan Ogos sebagai bulan sasaran paling awal menggunakan jadual tahunan Google. Peranti Pixel adalah yang pertama disokong oleh kemas kini ini manakala pengeluar utama seperti Samsung dan Xiaomi harus mengikuti selepas itu.

  • Lihat telefon mana yang dijangka mendapat Android 14

Adakah anda menaik taraf kepada Android 14 DP1 hari ini? Beritahu kami rancangan anda di bahagian komen.

Melalui: Twitter/u/MishaalRahman
Sumber:
Android