Kemas Kini Android 15 Beta 2: Perubahan Besar Akan Datang

20
nextpit google pixel 8 belakang depan
© nextpit

Google memulakan I/O 2024nya dengan penekanan berat pada AI merentas platformnya yang berbeza tetapi ia menyediakan sedikit masa yang berharga untuk Android 15 dengan mengumumkan Beta 2 untuk pembangun dan penguji awam hari ini. Ia juga mengembangkan versi beta pertama kepada lebih banyak peranti. Inilah perkara baharu dalam kemas kini Android terbaharu ini.

Kami adalah sebulan dari keluaran stabil Android 15, dan kebanyakan perubahan dan peningkatan utama dalam Beta 2 nampaknya terhad di latar belakang yang memfokuskan pada privasi, keselamatan, prestasi dan hayat bateri, antara lain. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa lelaran pada permukaan yang jelas dilihat oleh pengguna.

Ruang Persendirian

Android telah lama menampilkan keupayaan untuk menyembunyikan atau mengunci apl tetapi dengan Android 15, Google mengembangkannya dengan memperkenalkan bekas khusus dalam pelancar yang dikenali sebagai Private Space.

Seperti yang diperincikan dalam catatan blog, pengguna boleh meletakkan dan mengunci apl ke dalam ruang ini. Mereka hanya boleh mengakses apl ini melalui kaedah kunci yang dipilih atau menggunakan biometrik. Jika ruang dikunci, profil apl termasuk kandungan yang dijana dan pemberitahuan kekal tersembunyi supaya anda tidak akan dihujani dengan tolakan dan kemas kini.

Android 15 Beta 2 menambah Ruang Persendirian baharu

Anda boleh mengunci apl ke dalam Ruang Persendirian dan menghentikan pemberitahuan serta kandungannya daripada muncul dan diakses. / © Google

Pengurusan tugas latar belakang yang lebih baik untuk hayat bateri yang lebih lama

Android 15 Beta 2 juga akan meningkatkan hayat bateri peranti pada peringkat pembangun. Untuk lebih spesifik, beta terbaharu menampilkan apl dan perkhidmatan latar depan yang akan mempunyai tamat masa yang diprakonfigurasikan dan lebih pendek selepas itu apl dan perkhidmatan ini akan dilancarkan ke latar belakang. Selepas itu, apl latar belakang telah mengehadkan fungsi yang menghasilkan prestasi yang dioptimumkan dan meminimumkan kuasa yang dikeluarkan oleh sistem.

Berbilang tugas yang dipertingkatkan untuk tablet

Peningkatan baharu yang menyasarkan tablet Android dan peranti skrin besar yang lain secara khusus ditemui di bahagian hadapan berbilang tugas. Android 15 Beta 2 akan menambah sokongan untuk bar tugas dan apl split-view untuk disematkan pada skrin utama untuk akses yang lebih pantas. Pada masa yang sama, apl lebih mudah suai dan menyampaikan paparan tepi ke tepi, menggunakan ruang kosong dengan lebih cekap berbanding sebelum ini.

Pratonton widget diperibadikan dan gerak isyarat belakang ramalan

Google menjadikan Pratonton Dijana lebih diperibadikan dalam keluaran Beta ini. Apl dengan sokongan widget boleh menggunakan pengurus widget yang dipertingkatkan yang akan mengambil maklumat yang paling berkaitan dan menjananya ke dalam widget yang dipaparkan dalam skrin utama atau skrin kunci.

Mengikuti versi pratonton Android 15, ramalan kembali kini tersedia untuk apl yang dipindahkan. Kembali ramalan menambah isyarat visual pada kawalan berasaskan gerak isyarat seperti menunjukkan anak panah apabila kembali ke halaman sebelumnya.

Getaran tersuai dan togol Bluetooth baharu

Dengan Android 15 Beta 2, kini anda boleh menyesuaikan getaran untuk pemberitahuan apl. Anda boleh menetapkan corak dan keamatan getaran yang berbeza untuk apl tertentu untuk mengenal pastinya dengan lebih baik daripada apl lain tanpa memeriksa skrin telefon anda.

Togol Bluetooth baharu untuk mendayakan pilihan sambungan pada hari berikutnya turut ditambah. Dalam tetapan Bluetooth, togol dipanggil dengan tepat “Hidupkan semula esok secara automatik,” yang merupakan sentuhan yang berguna apabila Google dan Apple melancarkan makluman penjejakan Bluetooth yang tidak diingini merentas platform.

Di manakah ciri AI baharu?

Selain daripada perubahan ini, terdapat banyak pembetulan pepijat dan patch keselamatan dikemas kini yang ditandakan dalam Beta 2 juga. Di manakah barangan AI yang dipamerkan oleh Google? Nah, gergasi carian internet itu tidak menyebutnya untuk Beta 2, jadi kemungkinan besar mereka merancang untuk menggunakan teknologi AI baharu secara berulang dan setiap kemas kini perkhidmatan.

Kemas kini Beta 2 serasi dengan telefon pintar Pixel Google termasuk siri Pixel 6, dengan siri Pixel 8 (ulasan), Pixel Fold (ulasan) dan Pixel Tablet (ulasan) juga menerimanya.

Lebih banyak peranti Android kini serasi dengan Android 15 Beta

Di samping keluaran Android 15 Beta 2, Google mengumumkan binaan Android 15 Beta pertama yang akan tiba pada lebih banyak peranti daripada pengeluar yang boleh dimuat turun dan dipasang oleh pembangun dan penguji. Seperti biasa, senarai sebenar peranti yang disokong masih bergantung kepada pengeluar. Anda boleh mendapatkan OEM yang disahkan di bawah:

 • Xiaomi
 • Oppo
 • Vivo
 • OnePlus
 • Kehormatan
 • iQOO
 • Lenovo
 • tiada apa
 • realme
 • tajam
 • Tecno

Adakah anda menggunakan telefon bimbit Google Pixel? Jika ya, adakah anda telah memasang Android 15 Beta? Kongsi perubahan lain yang anda temui dengan kami dalam ulasan.

Sumber:
Blog Android