Kemas Kini Android Baharu Tambah Ciri untuk Meningkatkan Jam Tangan dan Telefon Android

36
pixel watch 2 kajian nextpit 2
© nextpit

Pada MWC 2024 di Barcelona, ​​Google mengumumkan ia akan menghantar kemas kini Android baharu yang menyampaikan pelbagai ciri baharu kepada ekosistem Androidnya, termasuk penambahbaikan pada navigasi pada jam tangan pintar Wear OS dan Gemini pada Google Messages. Inilah yang dimaksudkan dengan ciri baharu ini.

  • Baca juga: Pratonton Android 15 — Semua yang perlu anda ketahui

Arah transit dan pas Google Wallet datang ke Wear OS

Google akan menambah baik navigasi menggunakan jam tangan pintar dikuasakan OS Wear dalam kemas kini terkini. Peta Google pada Wear OS menyokong arah transit awam sekarang. Dalam erti kata lain, anda boleh bergantung pada boleh pakai anda apabila menaiki kereta api, bas atau feri untuk bersiar-siar. Ini juga menunjukkan jadual berlepas sebagai tambahan kepada navigasi berpandu apabila menggunakan mod pengangkutan pilihan anda.

Peta Google pada Wear OS

Peta Google pada Wear OS menambah arah pengangkutan awam. / © Google / Edit oleh nextpit

Satu lagi ciri Wear OS dalam Google Wallet pada Wear OS ialah keupayaan untuk menambah pas masuk. Ini membolehkan pengguna melihat dan mengakses pas masuk seperti kapal terbang dan kereta api, tiket acara, kad kesetiaan dan keahlian. Butiran dan pemberitahuan perjalanan tersedia untuk menggambarkan tarikh dan masa sambil menggesa anda perjalanan akan datang, semuanya pada jam tangan pintar anda.

Ciri Google Wallet pada Wear OS

Google Wallet pada Wear OS mendapat pas masuk, tiket dan akses kad tambahan. / © Google / Edit oleh nextpit

Ciri Android baharu untuk mudah alih

AI pada Messages dan Android Auto

Pada peringkat mudah alih, terdapat kemas kini baharu untuk memperkenalkan Gemini dalam Google Messages pada Android. Chatbot akan tersedia dalam bahagian sembang khusus di mana anda boleh mengarang dan mendraf mesej dan membiarkan Gemini menapis atau mengubah suai ini. Selain itu, anda juga boleh merancang acara atau melakukan gesaan biasa lain seperti bertanya soalan Gemini.

Gemini for Messages tersedia dalam versi beta apl pemesejan yang perlu anda daftarkan terlebih dahulu. Ia serasi dengan model Google Pixel 6 dan terkemudian serta Pixel Fold, siri Galaxy Z Fold dan Z Flip Samsung serta model Galaxy S22 dan terkemudian, termasuk siri Galaxy S24 terbaru. Pada masa ini, hanya bahasa Inggeris disokong manakala mereka yang tinggal di Kanada akan mendapat sokongan bahasa Perancis.

Google juga akan menambah AI pada platform infotainment keretanya. Apabila anda menyambungkan telefon bimbit anda kepada kenderaan, Android Auto boleh meringkaskan mesej panjang dan berbilang mesej daripada sembang kumpulan dan seterusnya mencadangkan balasan pintar. Anda boleh menghantar balasan yang disyorkan serta ETA anda atau melakukan panggilan dengan hanya satu ketikan.

Alat kebolehaksesan

Terdapat kemas kini pada alat kebolehaksesan Android juga. Pertama, aplikasi Lookout membolehkan pengguna mendengar kapsyen foto dan gambar yang dijana AI daripada web dan mesej.

Dalam Peta Google untuk mudah alih, ciri kebolehaksesan baharu ditambahkan pada Lens pada Peta. Apabila anda menghalakan kamera anda menggunakan Peta Google, ia akan membaca nama dan butiran tempat menarik dengan kuat melalui pembaca skrin. Contohnya, ia boleh memberitahu anda nama restoran, jenis hidangan yang dihidangkan dan jarak dari lokasi semasa anda.

Penukar output kini berfungsi dengan Spotify

Telefon dan tablet Pixel telah dapat memanfaatkan peranti atau penukar output pada skrin utama mereka apabila menggunakan YouTube dan YouTube Music. Kini, kemas kini akan mengembangkan ciri ini kepada Spotify, yang membolehkan anda memilih pembesar suara atau fon kepala untuk disambungkan dan memainkan media anda dengan hanya satu ketik bersama dengan peluncur berguna untuk kawalan kelantangan.

Kemas kini Android baharu Google menambah baik Messages, Spotify dan Fitbit

Kemas kini Android terkini menambahkan Gemini pada Messages, penukar untuk Spotify dan apl Fitbit baharu. / © Google

Ciri baharu yang lain: Dokumen Google dan apl Fitbit

Jika anda telah menggunakan Google Docs untuk kerja atau sekolah, menambahkan anotasi tulisan tangan kini boleh dilakukan. Ia berfungsi pada telefon pintar dan tablet Android dan penanda juga boleh dilakukan menggunakan stylus atau pen.

Google sedang membaik pulih apl Fitbit pada Android dengan memberikan pandangan yang lebih mendalam tentang data kesihatan dan kesejahteraan anda daripada apl dan peranti yang disambungkan. Mengetik tab Anda memaparkan senarai peranti manakala tab Hari Ini menunjukkan statistik penting yang direkodkan termasuk bilangan langkah yang diambil, kalori yang dibakar dan jarak dari peranti dan apl ini.

Kemas kini Android Februari sudah pun dilancarkan ke peranti yang serasi. Seperti biasa, ketersediaannya untuk peranti bukan Pixel bergantung pada pengeluar individu.