Kemas kini iOS 16.1: Apakah yang baharu dan bila anda boleh memuat turunnya?

128
wira ios16
© NextPit

Di samping pengumuman perkakasan iPad dan iPadOS 16 baru-baru ini, Apple berjaya berkongsi butiran dan tarikh keluaran iOS 16.1. Kemas kini perisian besar seterusnya bertujuan untuk menambah lebih banyak ciri pada model iPhone yang serasi. Inilah masanya anda boleh memuat turun kemas kini.

TL;DR

  • Apple mengumumkan tarikh keluaran iOS 16.1.
  • Kemas kini tersedia bermula pada 24 Oktober.
  • iOS 16.1 menambah beberapa ciri seperti Aktiviti Langsung.

Malah sebelum ketersediaan iOS 16.0, Apple telah menguji beberapa binaan beta bagi versi titik satu, yang termasuk aktiviti langsung dan sokongan untuk standard rumah pintar Matter, antara lain. Syarikat Cupertino kini dijadualkan untuk menyampaikan ciri dan penambahbaikan baharu ini pada binaan awam minggu depan.

  • Jangan terlepas: Kajian Apple iPhone 14 Plus

Bilakah iOS 16.1 akan dikeluarkan?

Apple akan mula menghantar iOS 16.1 pada 24 Oktober, iaitu lebih sebulan selepas versi 16.0 dikeluarkan. Seperti dengan keluaran utama iOS yang lain, kemas kini akan mula memukul semua iPhone yang disokong pada masa yang sama. Pada masa yang sama, Apple mengesyorkan menyandarkan peranti anda dan mengecasnya sebelum mengemas kini.

Kemas kini iOS 16.1

iOS 16.1 membawakan Aktiviti Langsung pada skrin utama iPhone / © Apple

Apakah yang baharu dengan iOS 16.1?

Di luar pembaikan biasa dan tampung keselamatan, iOS 16.1 menambah Aktiviti Langsung, Pengecasan Tenaga Bersih dan bahagian untuk peranti Matter. Perisian tegar akhirnya menjadikan apl Apple Wallet boleh ditanggalkan serta mengembangkan kebolehan Perpustakaan Foto Dikongsi iCloud. Selain itu, penunjuk peratusan bateri didayakan untuk peranti bertakuk lama seperti iPhone XR, iPhone 11 dan varian mini iPhone 12 dan iPhone 13.

  • Ketahui: Semua ciri iOS 16

iPhone manakah yang serasi dengan kemas kini iOS 16.1?

iOS 16.1 menyokong Apple iPhone 8 dan model iPhone yang lebih baru seperti iPhone 14 (Pro). Kedua-dua iPhone SE 2 dan 3 juga serasi dengan keluaran perisian ini. NextPit mempunyai penjejak kemas kini iOS 16 khusus jika anda perlu menyemak sama ada peranti anda layak untuk naik taraf.

Adakah anda menaik taraf kepada iOS 16.1? Ciri yang manakah anda teruja untuk mencuba? Kami ingin mendengar pendapat anda.