Kemas kini iOS 16 ini mungkin membetulkan pencetusan palsu Pengesanan Ranap pada iPhone 14

95
Kemas Kini iOS Pengesanan Kemalangan Kereta Apple iPhone 14 Pro Max
© NextPit

iPhone 14 dan iPhone 14 Pro Apple memulakan kerjaya dengan Pengesanan Ranap. Laporan terkini berdasarkan peristiwa sebenar setakat ini memuji fungsi penting menyelamatkan nyawa. Walaupun begitu, ciri ini masih menjadi masalah bagi sesetengah pengguna kerana cetusan palsu semasa melakukan sukan seperti bermain ski atau menunggang rollercoaster. Kemas kini iOS 16 baharu nampaknya mengurangkan isu ini.

Kemas kini perisian dengan versi 16.1.2 adalah keluaran kecil dan telah disemaikan kepada iPhone yang serasi yang berjalan pada iOS 16. Selain tampung keselamatan biasa dan beberapa perubahan ketara yang disertakan dengan kemas kini, Apple menyatakan bahawa ini akan mengoptimumkan Pengesanan Ranap pada iPhone 14 model.

  • Jangan terlepas: Cara menggunakan SOS Kecemasan melalui satelit pada iPhone

Apple sedang membetulkan pengesanan ranap pada iPhone

Pengesanan Kemalangan Kereta oleh Apple bukanlah ciri baharu sama sekali. Google ialah pengeluar utama yang memperkenalkan pengesanan ranap dahulu dengan telefon bimbit Pixel 4 pada tahun 2019 tetapi tidak mendapat banyak perhatian berbanding iPhone 14 dan versi Watch Series 8.

Penyelesaian Apple juga bergantung pada penderia yang lebih baharu seperti giroskop dan pecutan g tinggi yang anda tidak dapat temui daripada peranti Apple yang lebih lama. Selain perkakasan, pengesanan ranap menggunakan algoritma perisian untuk memberitahu secara bijak jika anda terlibat dalam kemalangan termasuk terjatuh dan perlanggaran kenderaan sebelum menghubungi responden kecemasan.

Kajian Apple Watch SE

Apple Watch SE (2022) turut disertakan dengan Crash Detection / © NextPit

Apple nampaknya menambah baik bahagian perisian ciri dengan perisian tegar ini. Walau bagaimanapun, syarikat Cupertino tidak memberikan butiran tambahan tentang cara perubahan ini boleh membantu mengelakkan laporan kemalangan positif palsu. Ia juga tidak jelas sama ada akan terdapat kemas kini watchOS 9 yang serupa untuk Watch Series 8, Watch SE 2 dan Watch Ultra.

Adakah anda mendayakan Pengesanan Ranap pada Apple Watch atau iPhone anda? Adakah anda fikir ia adalah ciri penting yang diperlukan dalam semua telefon pintar dan boleh pakai pada masa hadapan? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.