Kemas Kini iOS 17.1 RC Telah Keluar: Lebih Banyak Pembetulan Pepijat daripada Ciri Baharu

23
nextpit Semakan Paparan iPhone 15 Apple
© nextpit

Berikutan beberapa versi beta, Apple akhirnya mula melancarkan iOS 17.1 RC atau calon keluaran kepada penguji. Kemas kini terkini menambah lebih banyak pembetulan pepijat dan ciri baharu. Dijangkakan bahawa versi awam dan akhir akan dikeluarkan kepada iPhone yang serasi pada akhir minggu atau minggu depan.

iOS 17.1 adalah kemas kini besar pertama selepas Apple mengeluarkan iOS 17 pada bulan September bersama-sama dengan pengumuman iPhone 15 dan iPhone 15 Pro (semakan). Kebanyakan iOS 17.1 menangani pelbagai isu yang menonjol pada iPhone baharu sambil turut memperhalusi beberapa ciri merentas generasi iPhone yang berbeza.

  • Baca juga: Semua petua dan kiat iOS untuk meningkatkan tahap iPhone anda

Perkara yang dibetulkan pada iOS 17.1: Ghosting, papan kekunci, Butang Tindakan dan Masa Skrin

Sebagai tambahan kepada kontroversi terlalu panas yang dikaitkan dengan iPhone 15, terdapat juga beberapa pengguna yang melaporkan paparan terbakar sementara atau hantu pada iPhone baharu. Walaupun ia pertama kali dipercayai berkaitan perkakasan, Apple kini mengakui dengan iOS 17.1 RC bahawa ini adalah pepijat pada iOS yang mempengaruhi model lama juga dan telah dibetulkan dengan perisian tegar.

Isu lain yang berkaitan dengan iPhone 15 yang kami semak baru-baru ini ialah papan kekunci tidak responsif semasa menaip. Kemas kini dikatakan dapat menyelesaikan pepijat dan meningkatkan haptik papan kekunci dan tindak balas untuk peranti yang terjejas.

Apple iPhone 15 Pro

Butang Tindakan Apple iPhone 15 Pro. / © nextpit

Sebelum ini dilaporkan bahawa Apple telah mengemas kini fungsi Action Button pada iPhone 15 Pro, ini nampaknya disahkan dengan calon keluaran. Jika anda menggegarkan iPhone 15 Pro atau iPhone 15 Pro Max, sekurang-kurangnya anda harus perasan bahawa Butang Tindakan memerlukan penekanan lebih lama, yang lebih baik untuk mengelakkan pencetus yang tidak disengajakan.

Terdapat juga pengoptimuman dengan Masa Skrin untuk menangani laporan data dan kawalan tidak menyegerak dengan betul merentas berbilang peranti Apple. Menurut nota keluaran, kemas kini harus membetulkan kawalan yang membolehkan parameter yang ditetapkan diaktifkan dan cerapan dipaparkan dengan sewajarnya.

Perkara baharu dengan iOS 17.1: Kawalan Tunggu Sedia, AirDrop melalui selular, Muzik dan Skrin Kunci

Salah satu ciri iOS 17 ialah mod StandBy yang menjadikan iPhone sebagai paparan pintar apabila didok atau dicas. Pengguna sebelum ini hanya dibenarkan untuk mendayakan atau melumpuhkan fungsi tanpa sebarang penyesuaian tersedia. Dengan iOS 17.1, kini terdapat pilihan untuk mematikan StandBy selepas 20 saat.

Selain itu, AirDrop mendapat sokongan untuk menghantar fail, foto atau video melalui sambungan selular. Maksudnya, anda hanya boleh memulakan AirDrop atau NameDrop dengan Wi-Fi dan melengkapkan pemindahan menggunakan sambungan selular.

Dua orang bertukar poster kenalan menggunakan iPhone 14 dan iPhone 14 Pro Max

Antara banyak ciri iOS 17 ialah NameDrop. Ia membolehkan pemindahan mudah maklumat hubungan antara iPhone dengan mendekatkan peranti antara satu sama lain. / © nextpit

Dalam Apple Music, beberapa sentuhan ditambahkan, seperti ikon kegemaran atau pintasan muncul semasa memainkan trek atau lagu. Kini terdapat juga cadangan lagu dalam senarai main dan keupayaan untuk memilih kulit album yang dijana secara automatik.

Dalam mod Kocok foto pada skrin kunci, kini anda boleh memilih album anda sebagai tambahan kepada pilihan untuk memilih foto susun atur orang, alam semula jadi dan landskap bandar. Anda masih boleh menyesuaikan kekerapan tempoh satu foto perlu ditukar dan muncul.

Bagaimanakah pengalaman iOS 17 anda setakat ini? Adakah anda berhasrat untuk menaik taraf kepada iOS 17.1 dengan segera? Beritahu kami dalam ulasan.

Sumber:
epal


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya