Kemas Kini iOS 17.4 Beta Menambah Transkrip Podcast dan Siri yang Lebih Pintar

43
nextpit Apple iPhone 15 Pro Max Paparan
© nextpit

Hari ini, Apple melancarkan beta pertama iOS 17.4 kepada pembangun dan penguji hari ini seminggu selepas kemas kini iOS 17.3 yang muktamad dihantar. Selain daripada perubahan App Store dan iOS yang besar yang dirancang untuk pengguna EU yang telah diumumkan oleh Apple, iOS 17.4 Beta juga menambah banyak perubahan yang boleh dimanfaatkan oleh semua pengguna.

Transkrip dalam apl Apple Podcast

Dengan iOS 17.4 Beta 1, Apple menambah sokongan transkrip yang dijana secara automatik untuk apl Apple Podcast pada iPhone dan iPad (iPadOS 17.4), yang serupa dengan apa yang diperkenalkan oleh Spotify kepada apl penstrimannya tahun lepas.

Pendengar boleh membuka dan memainkan transkrip bersama semasa mendengar podcast dengan mengetik butang seperti mesej di bahagian bawah kiri. Transkrip akan secara automatik menatal dan menjajarkan ke podcast sama seperti semasa mendengar lagu dan trek biasa dalam Apple Music.

Ciri Apple Music Sing dilancarkan ke iPhone, iPad, Apple TV 4K

Ciri duet karaoke Apple Music Sing datang ke iPhone, iPad dan Apple TV 4K baharu. / © nextpit

Satu lagi perubahan berkaitan yang berlaku dalam apl Apple Music dan Podcast ialah penjenamaan semula tab Dengar Sekarang ke Laman Utama. Kedua-dua apl kini akan menunjukkan Laman Utama sebagai bahagian pertama dan ia terletak di sebelah bar Semak Imbas, Radio, Perpustakaan dan Carian.

Pemesejan dengan Siri

Pembantu suara Apple mendapat helah baharu dengan perisian ini juga. Siri kini akan dapat membaca mesej masuk dalam bahasa yang berbeza selain daripada bahasa sistem peranti. Pengguna boleh menambah lebih banyak bahasa, termasuk Perancis, Cina, Itali dan Jerman, antara lain, dengan pergi ke Siri & Carian dalam tetapan.

Emoji baharu

Apple terus menambah lebih banyak emoji pada koleksi Unicode 5.1nya. iOS 17.4 Beta memperkenalkan watak baharu termasuk cendawan yang boleh dimakan, rantai yang patah, hirisan kapur, burung phoenix dan kepala yang menggeleng. Emoji baharu ini boleh digunakan dalam mesej selain pelekat statik dan langsung.

Bar carian yang lebih luas di Safari

Sentuhan iOS yang kecil tetapi berkesan ditemui dalam Safari. Bar carian penyemak imbas kini diluaskan sedikit berbanding versi sebelumnya, menambahkan lebih banyak harta untuk ramai pengguna dan mengurangkan sentuhan tidak sengaja dalam penyemak imbas.

Apple menambah Perlindungan Peranti Dicuri pada iOS 17.3

Perlindungan Peranti Dicuri Apple yang baharu menambah lapisan keselamatan tambahan apabila iPhone dan kod laluan anda dicuri. / © Apple

Pilihan baharu pada Perlindungan Peranti Dicuri

Diperkenalkan pada iOS 17.3, Apple juga mengemas kini ciri Perlindungan Peranti Dicuri. Pembuat iPhone kini membenarkan pengguna menetapkan kelewatan keselamatan berdasarkan lokasi biasa atau pada setiap masa.

Sebagai permulaan, Stolen Device Protection menambah langkah keselamatan untuk iPhone yang dicuri, terutamanya dengan kod PIN yang terjejas. Pada asasnya, apabila didayakan, ia memerlukan Face ID atau Touch ID adalah salah satu kaedah untuk melindungi pencuri dan penggodam daripada mengakses dan menggunakan perubahan pada akaun dan kata laluan.

Secara keseluruhan, iOS 17.4 Beta muncul sebagai kemas kini besar untuk menolak perubahan App Store dan iOS yang digunakan oleh Apple mengikut Akta Pasaran Digital Kesatuan Eropah. Mungkin kita mungkin melihat perubahan besar pada iOS 17.4 dalam versi beta seterusnya.

Adakah anda telah mendaftar dalam program pembangun Apple? Jika tidak, rakan sekerja kami menyediakan panduan bagus di sini tentang cara memuat turun dan memasang kemas kini perisian iOS 17 beta terbaru Apple.