Kemas Kini iOS 17.4 Tiba: Ciri Baharu dan Perubahan App Store

14
nextpit Semakan Paparan iPhone 15 Apple
© nextpit

Selepas beberapa semakan beta, Apple akhirnya melancarkan iOS 17.4 kepada umum, yang merupakan kemas kini iOS 17 utama keempat. Walaupun ini membawa perubahan menyeluruh dalam EU dengan mematuhi DMA (Akta Pasaran Digital), terdapat juga lelaran dan ciri baharu yang ketara untuk pengguna di wilayah lain. Inilah perkara baharu dalam iOS 17.4.

  • Baca juga: Pandangan terperinci tentang iOS 17 dan semua ciri terbaiknya

Apple membuka taman berdindingnya di Eropah

Setelah memulakan kemunculan pertama dalam iOS 17.4 beta, perisian tegar akhirnya membenarkan kedai aplikasi pihak ketiga dan pengguna memasang/memuat sisi apl daripada kedai ini selain daripada Apple App Store. Malah keupayaan untuk pengguna untuk menetapkan gedung aplikasi lalai kepada pilihan pihak ketiga kini mungkin. Selain itu, pengguna juga boleh menggantikan Safari sebagai pelayar web lalai dengan pelayar pihak ketiga.

Dengan kemas kini ini, pembangun aplikasi dan perniagaan boleh menawarkan pilihan pembayaran alternatif untuk pengguna dan pelanggan mereka. Contohnya, pembangun boleh menyediakan pautan pembayaran untuk membenarkan pengguna membayar perkhidmatan atau barangan di luar sistem pembayaran Apple. Walau bagaimanapun, masih terdapat terma dan syarat untuk dipatuhi oleh penyedia apl, seperti hanya menggunakan kaedah pembayaran yang disahkan dan terjamin serta mengehadkan yuran transaksi €0.50 bagi setiap apl untuk setiap pengguna.

Satu lagi ciri pembayaran berkaitan yang boleh dimanfaatkan oleh syarikat EU ialah mendayakan akses cip NFC dalam iPhone. Dalam erti kata lain, bank dan saluran pembayaran digital seperti apl dan dompet boleh membenarkan pengguna mereka menikmati pilihan tanpa sentuh atau ketik untuk membayar apabila membuat pembayaran di kedai menggunakan iPhone mereka. Sebelum ini, ini terhad kepada Apple Pay sahaja.

Bukan itu sahaja, pengguna boleh memilih apl dompet digital lalai dan kaedah pembayaran yang berbeza pada telefon bimbit Apple mereka selain daripada Apple Pay.

Ciri baharu untuk semua pengguna

Selain daripada EU, terdapat perubahan bermakna yang boleh dimanfaatkan oleh pengguna iPhone dan iPad di luar rantau ini juga.

Kemas kini perisian Apple iOS 17.4 perkara baharu dan perubahan

Log perubahan iOS 17.4 Apple untuk bukan EU dan Kesihatan Bateri terperinci baharu / © nextpit

Apl permainan penstriman kendiri

Satu ciri baharu ialah sokongan untuk perkhidmatan permainan penstriman seperti Xbox Cloud Gaming untuk membawakan apl iOS dan iPadOS yang berdedikasi dan bukannya mempunyai apl ini di web sebelum ini. Lebih baik lagi, sistem dalam pembayaran Apple akan disokong dengan apl bot sembang, permainan mini dan pemalam.

Podcast dan Apple Music

Seperti ciri lain, Podcast kini boleh menunjukkan transkrip yang setara dengan lirik pada Apple Music apabila memainkan lagu. Terdapat kemas kini antara muka kecil dengan aplikasi Podcast dan Apple Music juga, yang telah dinamakan semula kepada tab Dengar Sekarang ke Laman Utama. Sementara itu, lagu yang diiktiraf daripada ciri pengecaman Apple Music kini boleh ditambahkan pada senarai main dan perpustakaan Apple Music.

Keselamatan yang dipertingkatkan

Dari segi keselamatan, Stolen Device Protection menerima pilihan kelewatan keselamatan untuk ditetapkan antara masa anda berada jauh dari lokasi biasa atau sentiasa dihidupkan. Tambahan pula, pengilang iPhone akan mengguna pakai protokol keselamatan baharu yang dipanggil PQ3 atau protokol kriptografi pasca kuantum pada iMessage untuk iPhone dan iPad yang melindungi pengguna daripada serangan yang memanfaatkan pengkomputeran kuantum.

Kebolehgunaan yang lebih baik

Eksklusif untuk pengguna iPhone 15 (ulasan) ialah status kesihatan bateri terperinci baharu dalam bahagian Bateri. Ini termasuk tarikh pembuatan sel bateri, kiraan kitaran dan penggunaan pertama, antara lain.

Apple memperkenalkan tindak balas isyarat tangan kepada FaceTime dan panggilan video pada iOS 17 dan iPadOS 17. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan ini dicetuskan secara tidak sengaja dan mencipta detik janggal. Dengan perisian tegar iOS terkini, Apple memberikan pengguna pilihan untuk melumpuhkan ciri tindak balas.

Di tempat lain, terdapat tambahan kecil yang tersedia dengan kemas kini termasuk widget Jam baharu, Aktiviti Langsung untuk Jam Radik di Pulau Dinamik dan skrin kunci. Di Amerika Syarikat, pengguna Apple Card boleh menjana nombor kad maya apabila melakukan transaksi dalam talian.

Apple turut menyebut pembetulan pepijat dan keselamatan yang penting dengan iOS 17.4 dan iPadOS 17.4 untuk menangani kelemahan sedia ada.

Adakah anda telah mengemas kini kepada iOS 17.4? Apakah ciri dan perubahan yang anda harapkan untuk mencuba dahulu? Mari bincangkan jawapan anda dalam komen.