Kemas Kini Kamera Samsung Galaxy S23 Mendayakan Pengambilan Foto Segera

69
Kajian NextPit Samsung Galaxy S23 7
© NextPit

Samsung Galaxy S23 (Plus) dan Galaxy S23 Ultra yang dipasang dengan kamera yang dinaik taraf baru sahaja dilancarkan lebih sebulan. Walau bagaimanapun, syarikat itu sudah melancarkan kemas kini perisian penting yang bertujuan untuk meningkatkan lagi kamera trio perdana sambil menangani beberapa masalah.

Walaupun kamera Galaxy S23 (ulasan) berprestasi luar biasa, terdapat beberapa isu kecil hingga ketara yang melanda pengguna sejak dilancarkan. Sebagai contoh, pengguna dapat menangkap foto apabila ciri autofokus masih belum ditetapkan, meninggalkan anda menunggu sehingga ia dikunci atau secara manual memilih kawasan untuk difokuskan.

  • Baca juga: Cara menangkap jejak bintang menggunakan Samsung Galaxy S23.

Kebolehgunaan kamera yang lebih baik untuk Samsung Galaxy S23

Dalam perisian tegar, yang sudah tersedia di Korea Selatan sebagai kemas kini Mac, Samsung akan membenarkan anda memutuskan sama ada anda ingin mengutamakan antara kelajuan dan fokus. Merakam dengan yang pertama membolehkan anda mengklik butang pengatup serta-merta dan seterusnya menangkap foto walaupun fokus belum lagi dikunci pada subjek. Ini berfaedah jika anda tidak mahu terlepas detik-detik kritikal.

Terdapat juga pembetulan ketara yang disertakan dalam kemas kini. Menurut nota keluaran, isu di mana garis hijau yang tidak teratur muncul di bahagian kiri apabila menggunakan mana-mana penderia belakang kini telah ditangani. Selain itu, mematikan Pemandangan Malam selepas mendayakannya semasa mod cahaya malap biasanya akan mengakibatkan kamera tidak berfungsi – isu itu juga telah diselesaikan.

Bagi pengoptimuman, Samsung berkata ia sedang memperhalusi penstabilan apabila merakam video pada resolusi FHD dalam 60 fps. Apabila merakam pemandangan malam dan matahari terbenam, garisan garisan kini lebih lancar dengan kurang bunyi. Lebih penting lagi, ia menambah bahawa kestabilan keseluruhan kamera Galaxy S23 telah dipertingkatkan.

Selebihnya log perubahan perisian Mac disenaraikan di bawah. Dijangkakan bahawa pelancaran global kemas kini boleh tiba seawal April.

1. Satu fungsi telah ditambahkan pada galeri supaya anda boleh memadamkan foto yang sedang diproses serta-merta selepas mengambilnya dengan kamera.

2. Untuk pengambilan gambar yang lebih pantas, konsep AF telah diubah supaya apabila pengguna menekan butang tangkapan, pengguna boleh mengambil gambar walaupun fokus tidak ditetapkan sepenuhnya.
Walau bagaimanapun, jika anda ingin menangkap selepas menyelesaikan Fokus seperti sebelum ini, sila tukar tetapan dalam Pembantu Kamera terkini.
※ Pembantu Kamera > Utamakan fokus berbanding kelajuan (keutamaan fokus) Hidup

3. Ketajaman/kerlipan bertambah baik dan notis tambahan apabila merakam Ultrawide dalam cahaya malap di dalam rumah selepas menetapkan Mod Video Kamera > Super Steady On.
※ “Untuk mengambil foto Super Steady yang bagus, saya memerlukan lebih banyak cahaya.”

4. Memperbaiki fenomena di mana garis hijau dipaparkan di sebelah kiri secara berselang-seli apabila merakam dalam mod foto belakang.

5. Penstabilan imej yang lebih baik apabila merakam dengan FHD60 selepas menetapkan Auto FPS Mati dalam video belakang.

6. Bunyi jalur berbentuk garisan dipertingkatkan di langit dalam cahaya sederhana rendah apabila menangkap piksel tinggi dalam cahaya pertengahan rendah.
Ketajaman keseluruhan yang dioptimumkan untuk penangkapan piksel tinggi dan penambahbaikan kabur berselang-seli melalui penstabilan OIS.

7. Memperbaiki kerosakan semasa merakam selepas Malam Mati dalam cahaya malap selepas memilih Kelajuan Tangkapan > Resolusi Tinggi > Keutamaan Kelajuan dalam Pembantu Kamera.
※ Pembantu Kamera > Kelajuan Merakam > Resolusi Tinggi > Pilih Keutamaan Kelajuan > Kamera > Malam Mati atau Pengoptimum Pemandangan Mati

8. Memperbaiki isu di mana pengecaman muka tidak dapat dikecam seketika selepas menamatkan panggilan video pihak ketiga.

9. Kestabilan telah dipertingkatkan untuk pergerakan kamera yang diperkenalkan melalui laluan lain.

Selain daripada kamera, adakah anda mengalami sebarang gangguan dengan Galaxy S23? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: GSMArena
Sumber:
Samsung KR