Kemas Kini One UI 5.1.1 Menambah Lebih Banyak Ciri pada Galaxy Foldables Lama

26
NextPit Paparan Samsung Galaxy Z Fold 4 Berdiri
© nextpit

Samsung mengumumkan bahawa ia merancang untuk mengeluarkan kemas kini One UI 5.1.1 yang masih berasaskan Android 13 kepada lebih banyak telefon pintar boleh lipat Galaxy dan tablet Galaxy, mulai bulan ini. Perisian ini mula diperkenalkan pada Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dan Galaxy Z Flip 5 (ulasan) bulan lepas, memperkenalkan beberapa ciri baharu seperti multitasker dan bar tugas yang dikemas kini.

Dalam kenyataan akhbar, Samsung berkata bahawa peranti pertama dalam perancangan untuk menerima ciri baharu ini ialah Galaxy Z Fold 4 dan Galaxy Z Flip 4 tahun lepas. Kemas kini boleh tiba pada dua peranti boleh lipat dalam bulan Ogos tanpa tarikh pelancaran khusus yang dinyatakan. untuk peranti lama seperti Galaxy Z Fold 3, Galaxy Z Flip 3, Galaxy Z Fold 2 dan Galaxy Z Flip, tetapi telah diperhatikan bahawa ini akan berlaku berturut-turut. Apa yang anda boleh jangkakan daripada kemas kini ini?

Mod Flex Baharu untuk Samsung Galaxy Z Flip

Seperti yang boleh dilipat kulit kerang Galaxy sebelumnya, perisian tegar akan memperkenalkan cara baharu untuk mengakses dan berinteraksi dengan panel Mod Flex. Ikon kini akan terapung dan boleh diatur dengan mudah dengan menyeret dan menjatuhkan. Panel termasuk pintasan ke berbilang tetingkap, tangkapan skrin dan ciri pad sentuh, antara lain.

Selain itu, Mod Flex memuatkan kawalan main balik media yang diperbaharui dengan butang putar balik atau ke hadapan 10 saat juga. Ini dipaparkan pada keseluruhan skrin bawah. Pada masa yang sama, video akan terus dimainkan walaupun anda melancarkan apl baharu melalui pintasan berbilang tetingkap.

Ciri baharu Samsung One UI 5.1.1

Samsung menambah panel Mod Flex baharu dengan kemas kini One UI 5.1.1. / © Samsung / Edit oleh nextpit

Lagi Gerak Isyarat untuk Samsung Galaxy Z Fold

Peranti boleh lipat Samsung yang lebih besar akan menerima gerak isyarat berbilang tugas yang dipertingkatkan dengan kemas kini ini juga. Sebagai permulaan, seret dan lepas dua jari baharu membolehkan pengguna memilih dan menahan fail dengan satu jari dan mengetik apl destinasi dengan jari lain, seterusnya menyeret fail ini. Gerak isyarat produktiviti ini juga akan disokong pada tablet Galaxy Tab S8.

Tambahan pula, syarikat Korea Selatan itu menambah mod pop timbul tersembunyi untuk aplikasi tertentu, seperti pelayar Internet Samsung. Ini berguna jika anda ingin memfokus pada tetingkap tertentu semasa menyemak imbas atau melihat video dan hanya mengakses tetingkap tersembunyi di belakang dengan mengetiknya dari tepi.

Ciri baharu Samsung One UI 5.1.1 untuk peranti boleh lipat Galaxy

Kemas kini One UI 5.1.1 meningkatkan paparan pop timbul dan berbilang tetingkap pada Galaxy Z Fold 4 dan Galaxy Tab S8. / © Samsung / Edit oleh nextpit

Kini anda juga boleh menukar berbilang tetingkap dengan menahan bahagian atas tetingkap aktif dan menyeretnya ke sisi. Samsung menyebut bahawa perubahan yang disebutkan di atas untuk paparan pop timbul dan bar tugas baharu pada skrin utama tersedia pada Galaxy Z Fold 4, Galaxy Z Flip 4 dan Galaxy Tab S8.

One UI 6 Beta pada Android 14 OS berkembang ke lebih banyak negara

Selain One UI 5.1.1, Samsung turut memulakan program beta untuk One UI 6 yang berasaskan Android 14. Pada masa ini, beta hanya tersedia pada trio Galaxy S23 (ulasan) di negara terpilih, termasuk Amerika Syarikat, Jerman, dan Korea Selatan. Versi sistem pengendalian yang lebih baharu telah dihantar baru-baru ini ke India, China, Poland dan UK. Masih tidak jelas bila beta akan tiba pada peranti dan tablet boleh lipat Samsung.

Adakah anda telah mengemas kini kepada One UI 5.1.1? Ciri baharu manakah yang anda rasa berguna? Kongsi pengalaman anda dengan kami dalam komen.

Sumber:
Samsung