Kemas Kini One UI 6.1 Boleh Menambah Berbilang Mod Keselamatan Pengecasan Terlebih

13
Bateri Samsung Mati
© nextpit

Galaxy S24 dijangka membawa beberapa ciri baharu apabila ia mula dibuka pada Januari tahun depan. Tetapi selain daripada perubahan perkakasan, ia juga berkemungkinan akan debut pada One UI 6.1 berdasarkan Android 14 yang akan menyertakan keupayaan AI generatif baharu dan banyak peningkatan. Salah satu yang terakhir juga boleh menyertakan ciri berguna yang akan meregangkan kesihatan bateri walaupun pada telefon pintar Galaxy yang lain.

Pada masa ini, Samsung mempunyai ciri perlindungan bateri yang mengehadkan pengecasan kepada 85 peratus paras bateri pada peranti Galaxynya. Walau bagaimanapun, ini adalah sangat asas jika dibandingkan dengan tetapan yang ditawarkan oleh jenama lain seperti pengecasan Adaptif Google yang menyesuaikan diri dengan corak pengecasan dan tidur. Kini, nampaknya Samsung boleh memperkenalkan sistem perlindungan tingkatan dengan kemas kini One UI 6.1 yang akan datang.

Mod perlindungan bateri baharu pada One UI 6.1

Pada X (melalui SamMobile), penawar Tarun Vats telah berkongsi tangkapan skrin togol perlindungan bateri baharu yang dikatakan bersama-sama dengan bateri Protect semasa pada One UI 6.1. Walaupun tiada perihalan atau kata-kata yang disertakan, akaun tersebut mencadangkan togol ini mempunyai tiga mod keselamatan: Asas, Suaikan dan Maks, dan setiap satu dengan fungsi yang berbeza.

Khususnya, pilihan “Asas” berhenti mengecas peranti anda apabila tahap bateri mencecah 100 peratus. Ini hanya menyambung semula pengecasan apabila paras turun semula kepada 95 peratus.

Sementara itu, “Suaikan” lebih seperti mod tidur untuk pengecasan adaptif. Ia dikatakan akan menjeda pengecasan pada 80 peratus apabila pengguna sedang tidur dan kemudian terus mengisi semula sepenuhnya sebelum pengguna terjaga. Ada kemungkinan mod ini boleh berfungsi dengan set penggera dalam jam, atau mungkin bersama-sama dengan rutin dan corak yang berbeza dengan bantuan AI.

Samsung Galaxy S23

Galaxy S24 Samsung menyokong pengecasan 25 watt, yang lebih perlahan berbanding kebanyakan pesaingnya. / © nextpit

Yang terakhir dipanggil “Max”, yang pada dasarnya adalah fungsi yang sama seperti perlindungan asas sekarang tetapi mempunyai ciri mengehadkan yang berhenti mengecas sel bateri peranti anda pada tahap yang lebih rendah iaitu 80 peratus.

Ia tidak disahkan sama ada ciri bateri keselamatan baharu akan ditambahkan pada semua peranti yang dirancang untuk menerima perisian tegar One UI 6.1, atau sama ada ini adalah tambahan eksklusif kepada siri Galaxy S24.

Berkenaan dengan kapasiti, Galaxy S24 dan Galaxy S24+ disebut-sebut mempunyai kapasiti bateri yang lebih besar iaitu 4,000 mAh dan 4,900 mAh, masing-masing. Galaxy S24 Ultra dilaporkan mengekalkan saiz sel 5,000 mAh, walaupun ia boleh menampilkan kelajuan pengecasan yang lebih pantas berdasarkan kebocoran.

Adakah anda fikir anda akan mendapat manfaat daripada mod pengecasan ini? Kami tidak sabar-sabar untuk mengetahui cara anda mengecas peranti anda, beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: SamMobile
Sumber:
X