Kemas Kini One UI 6.1 Dioptimumkan Disahkan untuk Telefon Galaxy Ini

49
nextpit samsung oneui6 beta install
© nextpit

Siri Galaxy S24 Samsung bukan sahaja memulakan kerjaya dengan set perkakasan yang dikemas kini, tetapi ia juga ditetapkan untuk but pada One UI 6.1 terbaharu berdasarkan Android 14 OS yang menandakan pelbagai ciri baharu. Samsung belum mengesahkan lagi model telefon Galaxy dan tablet Galaxy yang lain akan dikemas kini kepada perisian tegar baharu. Walau bagaimanapun, senarai awal sedang dibocorkan.

  • Baca juga: Ciri One UI 6 tersembunyi teratas yang perlu anda pelajari

Menurut peminat teknologi dan pembocor Tarun Vats, Samsung sudah pun menguji binaan One UI 6.1 untuk beberapa peranti Galaxy yang lebih lama. Iaitu, senarai itu termasuk Galaxy Z Fold 5 (ulasan) boleh lipat terkini dan Galaxy Z Flip 5 (ulasan) dan perdana Galaxy S23 tahun lepas. Samsung Galaxy Z Fold 4 dan Galaxy Z Flip 4 dan baris gula-gula Galaxy S22 yang boleh dilipat 2022 dikatakan turut dilindungi.

Bagi telefon Samsung julat pertengahan dan bajet, Galaxy A54 (ulasan) dan Galaxy A34 (ulasan) kedua-duanya disenaraikan bersama Galaxy S21 FE juga. Ia juga selamat untuk mengandaikan bahawa peranti Galaxy yang serasi dengan kemas kini One UI 6 akan dinaik taraf kepada perisian tegar yang akan datang. Sekarang, berikut ialah model Galaxy yang disahkan:

  • Samsung Galaxy S23 / S23+ / S23 Ultra
  • Samsung Galaxy S22 / S22+ / S22 Ultra
  • Samsung Galaxy S21 / S21+ / S21 Ultra
  • Samsung Galaxy S21 FE
  • Samsung Galaxy Z Fold 5 / Galaxy Z Flip 5
  • Samsung Galaxy Z Fold 4 / Galaxy Z Flip 4
  • Samsung Galaxy A54
  • Samsung Galaxy A34

Terutama sekali, senarai di atas tidak membawa sebarang kejutan besar, sebaliknya memberikan pandangan bahawa kemas kini One UI 6.1 berkemungkinan melanda model ini terlebih dahulu.

Malangnya, tiada garis masa yang ditentukan apabila kemas kini perisian harus melanda peranti ini atau apabila pengguna boleh mula memuat turun binaan baharu. Bagaimanapun, Samsung dijangka akan mengumumkan butiran lanjut sebaik sahaja Galaxy S24 menjadi rasmi esok.

Perkara baharu pada One UI 6.1

Mengenai ciri dan perubahan baharu pada One UI 6.1, sebelum ini dibocorkan bahawa ini disertakan dengan mod pengecasan baharu untuk melindungi dan memanjangkan kesihatan bateri telefon dan tablet Samsung. Leaker Ice Universe juga mendakwa bahawa perisian itu sangat mengoptimumkan pengalaman Android dengan mengurangkan ketinggalan dalam animasi dan menjadikan prestasi keseluruhan lebih lancar.

Selain itu, sumber yang sama mencadangkan bahawa One UI 6.1 akan debut dengan penyesuaian skrin kunci yang dipertingkatkan, membolehkan pengguna memuat turun gaya jam dan fon baharu daripada Galaxy Store. Bagi ciri Galaxy AI baharu Galaxy S24, tidak jelas sama ada penjana kertas dinding dan alat AI lain turut tiba ke telefon pintar Galaxy yang lebih lama.

Apa lagi yang anda ingin lihat daripada kemas kini One UI 6.1? Kami ingin mendengar cadangan anda.

Sumber:
X/u/Tarunvats33