Kemas Kini One UI 6.1 untuk Galaxy S23 Tidak Akan Membawa Semua Ciri Menarik

17
NextPit Samsung Galaxy S23 Ultra
© nextpit

Galaxy S24 (ulasan) Samsung memulakan kerjaya dengan One UI 6.1 bersama ciri dan peningkatan AI Galaxy baharu. Kemas kini itu dijadualkan untuk dihantar ke model Galaxy yang lebih lama minggu ini, tetapi Samsung belum berkongsi log perubahan penuh untuk model yang lebih lama. Walau bagaimanapun, kebocoran baru nampaknya menunjukkan kemas kini datang dengan ciri yang lebih sedikit daripada yang dijangkakan.

  • Baca juga: Telefon pintar Samsung terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2024

Ciri dan perubahan One UI 6.1 yang manakah akan datang ke Galaxy S23?

Pembocor prolifik Ice Universe berkongsi butiran tentang kemas kini One UI 6.1 pada X dan nampaknya sudah menjalankan perisian tegar terkini pada versi Cina Galaxy S23 Ultra (semakan). Berdasarkan siaran itu, telefon bimbit Galaxy premium dari 2023 akan menerima semua ciri AI yang pertama kali diperkenalkan dengan Galaxy S24 Ultra (semakan). Begitu juga, ia juga menyebut bahawa ini akan termasuk animasi yang dioptimumkan dan lebih lancar dalam UI.

Walaupun bunyi itu meleset, sumber menyebut Galaxy S23 dan Galaxy S23 Ultra akan terlepas beberapa penambahbaikan dalam kemas kini. Sebagai contoh, dikhabarkan Galaxy S23 tidak akan menyokong mod sentiasa hidup skrin penuh baharu dan tetapan skrin terang baharu.

Samsung Galaxy S24 Ultra dengan Slo-Mo Segera

Slo-Mo Segera pada Galaxy S24 Ultra ialah satu contoh ciri dikuasakan Galaxy AI pada Galaxy S24 / © nextpit

Tambahan utama lain yang disebut-sebut tidak akan tiba pada pendahulu Galaxy S24 termasuk foto Ultra HDR dalam Instagram dan apl Photos, algoritma kamera dikemas kini yang didakwa meningkatkan mod penangkapan dan kualiti gambar.

Begitu juga, Galaxy Z Fold 5 (ulasan) dan Galaxy Z Flip 5 (ulasan) juga boleh terlepas ciri tersebut, tetapi kedua-duanya sepatutnya dapat memanfaatkan suite alat AI baharu.

Bilakah anda harus mengharapkan kemas kini tersedia?

Datang dari Korea Selatan dan China, Samsung dijadualkan mula melancarkan One UI 6.1 pada 28 Mac manakala ketersediaan untuk peranti dan pelbagai wilayah masih boleh berbeza-beza.

Set pertama model Galaxy yang layak menerima kemas kini ialah siri Galaxy S23, Galaxy S23 FE, Galaxy Z Fold 5, Galaxy Z Flip 5 dan siri Galaxy Tab S9. Samsung berkata ia sedang berusaha untuk membawa ciri AI tersebut kepada lebih banyak peranti Galaxy seperti Galaxy S22, Galaxy Z Fold 4, Galaxy Z Flip 4 dan siri Galaxy Tab S8 — semuanya berjalan pada cipset Snapdragon yang lebih lama.

Adakah telefon Samsung Galaxy anda layak untuk kemas kini? Antara ciri baharu yang manakah yang paling anda ingin cuba? Mari bincangkan jawapan anda dalam komen.