Kemas Kini Piksel Baharu Sangat Memperbaik Pixel 8 Pro dan Piksel Lama

27
nextpit Paparan Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Google baru sahaja mengeluarkan Penurunan Ciri Pixel Disember, yang merupakan kemas kini perisian suku tahunan terakhir untuk tahun itu. Pixel 8 Pro (ulasan) akan menerima paling banyak ciri, termasuk alat AI generatif baharu Google untuk mudah alih yang dikenali sebagai Gemini Nano. Terdapat juga peningkatan penting untuk peranti Pixel lain seperti Pixel Watch dan Pixel Tablet. Inilah perkara baharu dalam kemas kini Pixel terbaharu.

Pixel 8 Pro: Gemini Nano, Ringkaskan, Video Boost

Google terus membezakan Pixel 8 Pro daripada Pixel 8 dan model telefon Pixel yang lebih lama dengan mengaktifkan banyak ciri baharu yang pada mulanya dijanjikan apabila peranti itu dilancarkan. Terdapat juga penambahan yang mengejutkan seperti Gemini Nano. Yang terakhir adalah sebahagian daripada LLM (Model Bahasa Besar) multimodal Google yang direka untuk telefon pintar. Selain itu, ia juga akan meningkatkan Bard pada Pixel 8 Pro dan mendayakan pemprosesan pada peranti.

Ringkaskan dalam apl Perakam ialah keupayaan lain dalam Gemini Nano. Ini meringkaskan semua rakaman seperti wawancara dan pembentangan ke dalam format yang lebih pendek, ditunjukkan dalam senarai. Lebih penting lagi, ia tidak memerlukan sambungan internet, kerana anda boleh menjana ringkasan terus pada peranti itu sendiri.

Pixel 8 Pro juga mengambil kesempatan daripada Balasan Pintar baharu dalam Gboard, yang kini menggunakan Gemini untuk menghasilkan cadangan yang lebih bijak dalam mesej. Pada masa ini, ia tersedia sebagai pratonton pembangun dan menyokong WhatsApp.

Di bahagian kamera, Video Boost akhirnya tiba pada Pixel 8 Pro melalui Pixel Drop Disember. Ia memanfaatkan Tensor G3 SoC dan model pengimejan pengiraan Google melalui awan untuk meningkatkan julat dinamik, warna, penstabilan dan parameter video lain. Ini berfungsi dengan Video Penglihatan Malam juga, di mana hingar dikurangkan dan mencerahkan keseluruhan video.

Google Pixel 8 Pro

Sampel rangsangan video Pixel 8 Pro Google / © Google

Dengan Kamera Pixel versi 9.2, Pixel 8 Pro dan Pixel 8 mendapat rakaman selang masa dalam Video Penglihatan Malam. Anda boleh menukar HD penuh 10 minit atau video 4K 20 minit menjadi klip 10 saat.

Ciri baharu untuk lebih banyak peranti Pixel

Selain Pixel 8 Pro, Google juga akan menambah baik kamera merentas pelbagai peranti Pixel, termasuk Pixel Fold (ulasan) dan Pixel Tablet (ulasan), melalui beberapa peningkatan perisian.

Kamera yang lebih pintar dengan tangkapan Potret, Foto Nyahkabur, Pengimbas bersih

Untuk lebih spesifik, tangkapan Potret dan Foto Nyahkabur dalam apl Google Photos telah dipertingkatkan dengan bantuan AI. Google menyebut bahawa foto potret akan mempunyai pencahayaan yang lebih seimbang dan menyekat jumlah bayang-bayang tambahan, manakala Unblur kini lebih baik dalam mengesan dan mengasah tangkapan haiwan peliharaan dalam foto. Kedua-duanya tersedia pada siri Pixel 6, telefon Pixel yang lebih baharu, Tablet Pixel dan Pixel Fold.

Pengimbas Google dengan ciri Bersih

Ciri Bersih baharu Google / © Google

Pada masa yang sama, Google memperkenalkan ciri Bersih kepada Pixel 5a dan model Pixel yang lebih baharu. Ini membolehkan anda mengeluarkan kotoran atau kotoran daripada imej dokumen sebelum menukarnya kepada salinan yang diimbas.

Khusus untuk Pixel Fold ialah Dwi Skrin Pratonton yang bergantung pada skrin penutup semasa mengambil gambar menggunakan kamera belakang peranti boleh lipat. Ia adalah konsep serupa yang terdapat pada Samsung Galaxy Z Fold 5 dan Flip 5 melalui Mod Flex.

Google Pixel Fold

Paparan Skrin Dwi / © Google Pixel Fold baharu Google

Tukar Pixel anda menjadi komputer riba atau kamera web komputer

Pertama kali diperkenalkan oleh Apple pada iPhone dan Apple TV melalui Kamera Kesinambungan, Google akan menawarkan sokongan serupa untuk mengubah peranti Pixel menjadi kamera web luaran pada komputer riba dan desktop semasa panggilan video. Pixel Fold Google, Tablet Pixel, Pixel 6 dan model telefon yang lebih baharu serasi dengan ini dan memerlukan kabel Kelas Video USB.

Tablet Pixel dan Jam Tangan Pixel

Bagi Tablet Pixel, ia akan menerima sokongan audio spatial dengan Pixel Buds Pro. Selain itu, Clear Calling kini tersedia pada tablet, yang menggunakan Google AI untuk mengurangkan hingar latar belakang dan meningkatkan vokal apabila membuat panggilan melalui sambungan Wi-Fi.

Selain itu, Google mengaktifkan ciri Buka Kunci Jam dengan Pixel Watch dan Pixel Watch 2 (ulasan). Ini membolehkan anda membuka kunci telefon Pixel anda yang disambungkan daripada Pixel Watch anda tanpa perlu menggunakan cap jari atau biometrik buka kunci muka pada telefon bimbit.

Akhir sekali, Skrin Panggilan akan datang ke Pixel Watch juga. Dengan penapis panggilan, anda akan dapat mengetahui siapa yang memanggil dan mengapa sebelum anda memutuskan untuk menjawab atau tidak.

Tambahan lain dalam kemas kini

Terdapat perubahan penyesuaian kecil lain di belakangnya dengan kemas kini ini. Sebagai contoh, widget baharu kini boleh menggabungkan cuaca dan jam, yang boleh diletakkan pada skrin utama. Mod Waktu Tidur dan makluman DND anda harus disegerakkan dengan lebih baik dengan Pixel Watch yang asal. Sama seperti mod Penyelenggaraan Samsung, Google melancarkan mod Pembaikannya kepada Pixel.

Apakah ciri Pixel baharu kegemaran anda dalam Penurunan Ciri Pixel pada bulan Disember ini? Kami menantikan jawapan anda dalam ulasan.

Sumber:
Google