Kemas Kini Pixel Mac Google: Ciri Terbaik Kini Ditambah pada Piksel

13
nextpit Google Pixel Fold Paparan Luaran
© nextpit

Google melancarkan kemas kini penurunan ciri Mac mulai hari ini kepada peranti Pixel 8, Pixel 7 dan Pixel Fold yang merangkumi sokongan untuk foto Ultra HDR dan video HDR di Instagram. Kemas kini juga menambahkan ciri penting pada Pixel Watch dan Pixel Watch 2 (ulasan).

Video Ultra HDR dan HDR tiba pada peranti Pixel

Siri Galaxy S24 Samsung adalah yang pertama menampilkan foto Ultra HDR pada apl Instagram. Tidak lama kemudian, ciri ini tiba pada Google Pixel 8 (ulasan), Pixel 7 dan Pixel Fold (ulasan). Dengan kemas kini ini, pengguna kini boleh melihat atau memuat naik tangkapan HDR Ultra ke suapan Instagram mereka, yang telah dihadkan kepada tangkapan HDR standard sebelum ini.

Dengan Ultra HDR, format imej Google yang baru dibangunkan yang diperkenalkan dalam Android 14 yang menggunakan cara baharu untuk menyimpan peta perolehan HDR imej sambil mengekalkan keserasian ke belakang dengan format .jpeg yang lebih menonjol. Foto Ultra HDR mempamerkan lebih banyak warna seperti hidup dan kontras yang lebih baik berbanding dengan tangkapan HDR standard.

Selain itu, pengguna Pixel juga boleh merakam video Instagram Reels dalam HDR 10-bit dan terus memuat naik serta berkongsinya pada suapan Instagram mereka.

Bulatan untuk Mencari Pixel 7 dan Pixel 7 Pro

Satu lagi ciri yang pertama kali muncul pada Galaxy S24 ialah Circle to Search yang bergantung pada AI. Google mengikutinya dengan menggunakan alat tersebut pada Pixel 8 dan Pixel 8 Pro (ulasan) pada bulan Januari. Dalam kemas kini penurunan ciri Pixel terbaharu, ia akhirnya tiba pada Pixel 7 dan Pixel 7 Pro. Malangnya, tiada maklumat mengenai bila Pixel Fold akan menerima Circle to Search.

Ciri Pixel 8 Google Circle to Search

Aktifkan ciri Google Pixel Circle to Search apabila menekan lama butang utama. / © Google

Google Pixel Circle to Search berfungsi dengan menekan lama pada butang rumah atau navigasi. Pengguna kemudiannya boleh membulatkan atau mengetik pada objek atau teks yang mereka ingin serlahkan pada skrin mereka dan seterusnya menerima hasil carian web yang berkaitan.

Skrin Panggilan yang Diperbaiki untuk peranti Pixel

Google akan menambah baik ciri Skrin Panggilan pada Pixel 6 dan model Pixel yang lebih baru melalui kemas kini itu juga. Terdapat tindakan baharu yang disertakan dalam bentuk cip “hello” yang akan kelihatan jika pemanggil telah senyap. Apabila anda mengetik butang, Google Assistant akan menerangkan panggilan yang disaring dan memberikan lebih banyak konteks kepada pemanggil untuk mereka membalas.

Skrin Panggilan Google kini tersedia di AS dan menyokong bahasa Inggeris.

Pengesanan senaman automatik, Zon Jantung dan Latihan Pace pada Pixel Watch

Pixel Watch juga akan menerima beberapa ciri kesihatan. Tahun lepas, Pixel Watch memperoleh keupayaan untuk menjeda senaman secara automatik. Dengan kemas kini, jam tangan pintar menerima pengesanan automatik apabila anda memulakan senaman serta menamatkannya secara automatik sebaik sahaja ia mengesan anda telah menyelesaikan sesuatu aktiviti. Pilihan aktiviti fizikal ini termasuk berlari, berjalan, elips, mendayung, basikal luar dan treadmill.

Sudah tersedia pada Pixel Watch 2, Heart Zone Training dan Pace Training juga akan tiba pada Pixel Watch yang asal. Yang pertama membenarkan pemperibadian tahap zon jantung dan penetapan matlamat. Di samping itu, akan ada makluman apabila bertukar antara tahap zon jantung yang berbeza.

Bagi Latihan Pace, anda boleh menetapkan matlamat rentak pada pergelangan tangan anda dan menerima pemberitahuan jika anda telah mencapai atau terlepas matlamat anda. Ini memanfaatkan penderia gerakan dan GPS untuk menjejaki kelajuan dan jarak yang ditempuhi anda.

Peta Google pada Wear OS

Peta Google pada Wear OS menambah arah transit awam / © Google / Edit oleh nextpit

Pertama kali diumumkan bulan lepas di MWC, apl Peta Google pada Pixel Watch dan Pixel Watch 2 mendapat arah transit awam yang meliputi perjalanan bas, kereta api dan feri. Navigasi tentang cara untuk sampai ke titik yang ditetapkan dan masa berlepas boleh dilihat juga.

Ciri Pixel lain untuk bilangan peranti Pixel dan Tablet Pixel yang lebih luas

Terdapat juga peningkatan pada telefon bimbit Pixel yang lebih lama dan Tablet Pixel dengan penurunan ciri Mac. Bermula dengan Tablet Pixel (ulasan), ia menambahkan bar alat suara Gboard baharu. Setelah mengaktifkan ciri, ia secara automatik menyembunyikan papan kekunci dalam bar alat, memberikan paparan yang lebih bersih dan luas.

Akhir sekali, semasa panggilan video, pengguna kini boleh berkongsi skrin mereka atau merakam apl individu dan bukannya menunjukkan keseluruhan tetingkap perkongsian sebelum ini. Ia berfungsi dengan Pixel 5a dan model telefon bimbit Pixel baharu serta Tablet Pixel.

Google menyebut kemas kini penurunan ciri Pixel Mac sudah pun dihantar ke peranti Pixel yang serasi di wilayah di luar AS. Kemas kini ditetapkan untuk tersedia di Amerika Syarikat minggu depan.

Sumber:
Google