Kemaskan Android anda dengan pembersih telefon terbaik

90
Mod pemulihan denyar akar AndroidPIT fastboot 1007 gear
© NextPit

Telefon yang perlahan dan lembap menjengkelkan, tetapi mungkin lebih menjengkelkan ialah mesej ‘storan tidak mencukupi’ di Gedung Play apabila anda cuba mendapatkan apl baharu. Jika anda telah mempunyai telefon untuk beberapa lama, ini akan menjadi terlalu biasa. Itulah sebabnya, dalam artikel ini, kami melihat beberapa kaedah untuk membersihkan telefon Android anda.

Sebelum meneruskan, perlu diingat bahawa artikel ini ditulis dengan kerjasama anda, pembaca AndroidPIT kami dan ahli pasukan kandungan kami yang lain. Segala-galanya di sini adalah berdasarkan bilangan kali ia disebut pada halaman media sosial kami, jadi segala-galanya dalam senarai ini adalah berdasarkan pendapat pembaca kami, dan bukannya pendapat pasukan editorial.

Penyelesaiannya selalunya terletak pada sistem Android itu sendiri, tetapi sesetengah apl juga mendakwa untuk membersihkan peranti anda (walaupun ini harus digunakan dengan berhati-hati!).

Lompat ke:

Terjumpa pesalahnya? Kemudian kosongkan cache apl secara manual

Anda boleh pergi ke tetapan pada peranti anda dan lihat pada setiap apl individu dan tentukan yang menyebabkan masalah untuk telefon anda. Majoriti pembaca dan editor tapak kami tidak menggunakan pembersih cache untuk Android, tetapi kosongkan cache secara manual serta kerap memadamkan imej dan video yang mereka terima melalui WhatsApp, contohnya.

 • Apakah perbezaan antara mengosongkan cache apl dan mengosongkan data?

Dengan berbuat demikian, anda boleh mengenali peranti anda dan ciri-cirinya dengan lebih baik. Anda juga boleh mengambil langkah pencegahan, seperti menyekat runtuhan gambar yang dimuat turun secara automatik pada apl pemesejan. Tambahan pula, dengan melakukan ini secara manual, anda boleh yakin bahawa anda tidak akan menyebabkan sebarang kerosakan jangka panjang pada peranti anda.

 • Bagaimana untuk menetapkan semula kilang telefon Android anda

Banyak pembersih untuk telefon Android berjanji untuk meningkatkan memori dan prestasi peranti anda. Ini memang berlaku, tetapi kebanyakannya disebabkan oleh pembersihan cache apl anda. Cache pada asasnya ialah kawasan storan di mana data atau proses yang kerap digunakan disimpan untuk akses yang lebih cepat pada masa hadapan. Akhirnya, cache sebenarnya menjimatkan masa dan mengelakkan penggunaan perkakasan yang tidak perlu pada telefon anda. Oleh itu, sentiasa membersihkan apl anda apabila telefon anda berjalan perlahan atau memori penuh mungkin kelihatan seperti pilihan terbaik dalam jangka pendek, tetapi ia boleh membawa akibat dalam jangka panjang.

Saya mengesyorkan menggunakan pembersih cache untuk Android sekali-sekala, dan apabila anda melakukannya, lakukannya daripada senarai Apl dengan data terbanyak. Untuk melakukan ini:

 • Pergi ke Menu Tetapan;
 • Klik pada Apl;
 • Cari tab Semua;
 • Pilih apl yang menggunakan banyak ruang;
 • Klik butang Kosongkan Cache. Jika anda menjalankan Android 6.0 Marshmallow pada peranti anda maka anda perlu mengklik pada Storan dan kemudian Kosongkan Cache.
androidpit kosongkan cache

Kosongkan setiap cache apl secara berasingan / © NextPit

Walau bagaimanapun, ini hanya berfungsi untuk membersihkan satu apl. Untuk membersihkan cache setiap apl pada masa yang sama, ikut langkah di bawah:

 • Pergi ke Tetapan;
 • Klik pada Storan > Data Cache atau Data Tersimpan;
 • Skrin akan meminta pengesahan untuk mengalih keluar semua yang disimpan dalam cache. Sahkan dan simpan untuk mengalih keluar kandungan.

Kadangkala tetapan semula kilang diperlukan

Seperti namanya, memulihkan telefon anda kepada tetapan kilang membawa anda kembali kepada sifar dan menetapkan semula tetapan peranti anda dengan tepat pada hari ia dikeluarkan dari kotak. Tidak akan ada apa-apa apl tambahan, kenalan, tetapan atau apa-apa jenis data, hanya yang menjadi standard pada Android.

Walau bagaimanapun, jika anda telah mengemas kini sistem anda kepada versi yang lebih terbaharu, sistem akan mengekalkan peningkatan terkini. Jadi, jika anda menjalankan Lollipop atau Marshmallow dan dikemas kini kepada Oreo, selepas tetapan semula, telefon anda akan terus menjalankan Android Oreo.

 • Semua tentang ROM tersuai untuk Android

Ciri ini kebanyakannya digunakan oleh orang yang suka memasang ROM yang berbeza pada peranti mereka tetapi ia juga boleh membantu pengguna yang mempunyai telefon lama. Melakukan ini akan memberikan peranti anda nafas udara segar. Saya amat mengesyorkannya jika anda mempunyai peranti anda selama lebih daripada setahun dan anda tidak pernah memformatnya. Selain itu, penting untuk membuat sandaran data anda sebelum menetapkan semula telefon anda.

Untuk memulihkan telefon anda kepada tetapan kilang, cara yang paling biasa ialah:

 • Pergi ke Tetapan;
 • Klik pada Sandaran dan Tetapkan Semula (Kadangkala mungkin berada di bawah Tetapan Tambahan)
 • Buat sandaran dalam sistem Android itu sendiri dengan menggunakan Drive;
 • Tetapan Semula Data Kilang;

 • Tetapkan semula telefon;

 • Anda mungkin perlu memasukkan PIN anda semula;
 • Klik pada Tetapkan semula telefon atau Padam Semuanya;
 • Mula semula.

tetapan semula kilang

Memulihkan telefon anda kepada tetapan kilang akan memadamkan semua data anda / © NextPit

Jika semuanya gagal, gunakan aplikasi – DiskUsage boleh membantu anda mengenal pasti masalah

DiskUsage adalah unik untuk setiap individu, pernyataan peribadi. Perkara pertama yang saya perlukan apabila saya ingin membersihkan Android saya ialah untuk mengetahui jenis data atau ciri yang menggunakan paling banyak ruang. Anda boleh menggunakan DiskUsage untuk membantu anda melakukan ini. Ia menunjukkan penggunaan storan pada telefon pintar atau tablet anda. Oleh itu, lebih mudah untuk melihat dengan tepat folder dan fail yang menggunakan paling banyak storan pada peranti anda.

apl penggunaan cakera

DiskUsage akan membantu anda mengenal pasti fail yang menggunakan paling banyak ruang pada telefon anda. / © NextPit

Selepas mengimbas, anda boleh melihat saiz setiap apl, termasuk cachenya, dan juga bilangan fail suara yang telah anda simpan. DiskUsage secara grafik akan menunjukkan kepada anda fail mana yang terbesar, dan kemudian ia akan membenarkan anda memilih fail yang ingin anda padamkan.

Bersihkan sistem dengan pembersih ruang storan SD Maid

SD Maid ialah salah satu apl yang paling banyak disebut oleh pengguna dan ahli pasukan kami. Ia berfungsi seperti kotak alat dalaman yang membolehkan anda mencari fail atau direktori aplikasi yang tidak lagi dipasang pada telefon pintar anda; cari jenis dan lokasi fail yang diketahui yang biasanya boleh dipadamkan dengan selamat dan, antara lain, mengalih keluar fail pendua.

Aplikasi ini mempunyai antara muka yang direka dengan baik dan intuitif yang berfungsi sama baiknya untuk pengguna dengan atau tanpa akses root. Jika anda mempunyai akses pentadbiran kepada peranti anda, anda boleh mengeluarkan lebih banyak lemak untuk membersihkan ruang storan anda.

 • Kami bercakap dengan pembangun SD Maid tentang faedah alat pembersihan sistem
aplikasi pembantu rumah sd

SD Maid memenuhi janjinya tetapi ia menawarkan lebih banyak pilihan kepada pengguna yang mempunyai akses root. / © NextPit

Aplikasi ini mempunyai versi PRO, yang berharga $3.49. Saya mengesyorkan versi PRO kepada hanya pengguna yang telah mengakar telefon mereka, kerana kebanyakan ciri memerlukan akses root. Beberapa ketika dahulu kami berbincang dengan pembangun Aplikasi dan ikhlas, SD Maid sangat jujur ​​dalam pengiklanan mereka. Mereka tidak membuat janji yang mereka tidak boleh tunaikan.

Jadi, jika anda berpendapat membersihkan Android anda secara manual adalah terlalu banyak kerja, maka menurut kedua-dua pengguna dan pasukan AndroidPIT, SD Maid ialah pilihan yang kukuh.

CCleaner – Meletakkan anda dalam kawalan

CCleaner adalah undian teratas dalam kalangan pembaca AndroidPIT. Tetapi apa lagi yang boleh anda harapkan kerana ia adalah salah satu perkhidmatan komputer paling popular di luar sana. Aplikasi ini dengan mudah dan cekap mengalih keluar data yang tidak berguna, usang atau sementara. Walau bagaimanapun, ia harus digunakan secara sederhana.

 • Guru Bersih: “Anda mempunyai hak untuk mengadu”

Apa yang menjadikan perisian ini menarik di kalangan pengguna PC dan telefon pintar ialah ia melakukan analisis peranti; mengimbas cache, sejarah penyemak imbas, sejarah panggilan yang diterima, fail dan pelbagai kawasan storan pada sistem. Kemudian, ia akan mengesyorkan perkara yang perlu dipadamkan.

Sebagai tambahan kepada semua itu, ia memberikan senarai apl yang menggunakan banyak memori dalam cache dan kemudian, ia memberi pengguna peluang untuk memilih sama ada mereka ingin mengalih keluar data sementara itu atau tidak.

ccleaner

CCleaner ialah salah satu pembersih telefon Android yang paling popular. / © NextPit

Sama seperti SD Maid, antara muka apl adalah ringkas dan intuitif untuk pembersih memori.

Bertentangan dengan pesaingnya Clean Master, yang menjanjikan untuk mempercepatkan telefon pintar anda, CCleaner tidak memaksa pengguna untuk menamatkan proses; ia ditawarkan sebagai pilihan, tetapi keputusan muktamad terpulang kepada pengguna. Ciri jenis ini, sebenarnya, adalah stopgap, kerana apabila anda menutup semua apl anda dan memulakan yang lain, yang terakhir, sudah tentu, berjalan lebih pantas. Namun, ini hanya memakan masa kerana anda perlu membuka apl lain semula apabila anda ingin menggunakannya.

Kesimpulan

Jangan tersilap percaya bahawa telefon pintar anda akan mempunyai prestasi 50-70% lebih baik selepas menggunakan aplikasi pembersih telefon. Maaf, tetapi ia tidak benar. Untuk artikel ini, saya cuba mencari jawapan kepada cara terbaik untuk mengalih keluar data berlebihan daripada sistem pengendalian dan, yang mengejutkan saya, saya menyedari bahawa pengguna kami secara manual membersihkan peranti Android mereka dengan lebih kerap daripada mereka menggunakan aplikasi.

 • Bagaimana untuk memilih kad Micro SD yang betul untuk telefon Android anda

Walau bagaimanapun, sekiranya anda tidak mahu melakukan kerja keras, perlu diingat bahawa apabila anda memilih apl untuk mengalih keluar fail yang tidak diingini yang mengambil ruang pada peranti anda, cari apl yang memberi anda maklumat tentang pilihan anda dan bukan hanya butang pengoptimuman.

 • Apl storan awan terbaik untuk menyandarkan peranti Android anda

Jika anda mempunyai telefon pintar yang lebih lama dan anda masih belum boleh berpisah dengannya, cuba lakukan pengakaran, kerana ciri pada alat pembersihan adalah lebih baik pada telefon berakar. Selain itu, manfaatkan ciri baharu seperti Google Drive atau Dropbox, kerana ia boleh menjadi sangat berguna. Dan, sudah tentu, jika anda boleh menggunakan peranti storan luaran seperti kad microSD, ia boleh membantu menjimatkan ruang berharga anda.

Akhir sekali, sentiasa kemas kini peranti dan pembersih telefon anda, dan jika anda tidak menggunakan apl, keluarkannya daripada laci. Anda sentiasa boleh memuat turunnya semula dari Gedung Play apabila anda benar-benar memerlukannya.

Apakah pembersih Android yang anda gunakan? Adakah terdapat sebarang apl atau proses lain yang anda cadangkan untuk membersihkan telefon anda? Beritahu kami dalam ulasan.