Kembali ke klasik: Leica melancarkan projektor laser Cine 1 dengan penala TV

107
Harga pelancaran projektor tv pintar laser Leica Cine 1 4k
© Leica / Tangkapan skrin oleh Nextpit

Leica, yang lebih terkenal dengan lensa optik dan kameranya, sedang mengembangkan portfolio produknya. Syarikat Jerman itu melancarkan projektor TV laser 4K Leica Cine 1 dalam dua saiz di IFA 2022 di Berlin. Ini adalah projektor pertama Leica dengan pelancar TV pintar dan penala TV terbina dalam.

TL;DR

  • Leica memperkenalkan projektor pertamanya.
  • Leica Cine 1 ialah projektor TV laser 4K lontaran pendek.
  • Ia tersedia dalam saiz 80 dan 100 inci sementara harga untuk kedua-duanya masih tidak diketahui.
Projektor TV laser Leica Cine 1 4K

Projektor TV laser Leica Cine 1 terdapat dalam saiz 80 atau 100 inci / © Leica

Leica Cine 1-100 dan 1-80 mempunyai reka bentuk premium dan mudah alih bersama dengan penutup habuk automatik dan selongsong berlubang aluminium. Ini menjadikan Cine 1 sesuai untuk ruang yang sempit, atau mungkin, untuk aplikasi pelekap di dinding. Selain itu, projektor menggunakan teknologi DLP dan sumber cahaya RGB tiga kali ganda laser berdasarkan optik Leica. Ia juga dilengkapi dengan resolusi 4K pada 3840×2160 dan dinilai kecerahan 2500 lumens (2100 lm untuk 80-inci).

  • Ketahui: TV pintar terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Leica’s Cine 1 ialah salah satu daripada beberapa projektor yang mempunyai penala terbina dalam dan pelancar TV pintar. Yang terakhir ini disediakan oleh sistem pengendalian TV Vidaa dan berjalan pada versi keenam terkini. Dari segi port, terdapat dua penala antena, bicu ethernet, susunan USB dan tiga HDMI (2.1 dan 2.0). Tambahan pula, Doby Atmos hadir bersama dengan output 2×20 watt dan saluran audio quad. Sambungan Bluetooth dan Wi-Fi juga disokong.

TV Laser 4K Projektor Leica Cine 1

Projektor TV Laser Leica’s Cine 1 4K mempunyai selongsong aluminium dan penutup habuk automatik / © Leica

Menurut Leica, projektor TV laser Cine 1 4Knya menggunakan kurang kuasa berbanding kebanyakan TV OLED. Sebagai rujukan, model 80-inci yang lebih kecil mempunyai penggunaan kuasa purata 185 watt dalam mod standard manakala 100-inci Cine 1 memerlukan sehingga 320 watt tenaga. Namun begitu, kedua-duanya boleh mendayakan penggunaan ultra-rendah apabila dalam mod siap sedia.

Harga dan ketersediaan projektor Leica Cine 1

Leica masih belum mendedahkan harga dua varian projektor TV laser Cine 1 yang tersedia dalam pilihan warna hitam atau putih yang penuh emosi. Syarikat itu telah menyebut bahawa ia akan mengeluarkan projektor pertama di Eropah sekitar Q2 2023. Belum ada maklumat lagi jika Leica akan melancarkan Cine 1 di pasaran lain seperti di AS dan Asia.