Kenalan iPhone hilang? 9 Cara untuk memperbaikinya!

38
Kenalan iPhone hilang

Baru-baru ini, saya membuat panggilan dan terkejut apabila mendapati semua kenalan penting saya telah hilang dari iPhone saya. Jika anda menghadapi isu yang sama dan sedang mencari cara untuk memulihkan kenalan iPhone anda, berikut ialah senarai pembetulan yang berkesan untuk saya.

 1. Mulakan semula iPhone anda
 2. Matikan dan hidupkan Kenalan iCloud
 3. Pastikan anda telah memilih akaun lalai yang betul
 4. Log keluar dan log masuk ke iCloud
 5. Pilih Semua Kenalan dalam apl Kenalan
 6. Konfigurasikan tetapan untuk apl Kenalan
 7. Pulihkan kenalan daripada sandaran iCloud
 8. Tetapkan Semula Semua Tetapan
 9. Cuba perisian pemulihan data pihak ketiga yang dipercayai

1. Mulakan semula iPhone anda

Memulakan semula iPhone anda membantu menyelesaikan gangguan perisian kecil dan isu sementara yang mungkin menjejaskan kenalan. Ia menyegarkan peranti dan prosesnya, berpotensi memulihkan kenalan yang hilang.

2. Matikan dan hidupkan Kenalan iCloud

Kaedah ini memaksa iCloud untuk mewujudkan semula sambungan dan menyegerakkan kenalan anda, menyelesaikan sebarang isu penyegerakan dengan iCloud. Jadi, anda boleh membawa balik mana-mana kenalan yang hilang yang tidak disegerakkan dengan betul.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda → Ketik nama anda.
 2. Pilih iCloud.
 3. Ketik Tunjukkan Semua.

  ketik profil anda, ketik iCloud, ketik Tunjukkan semua dalam Tetapan

 4. Togol matikan Kenalan.
 5. Apabila digesa, pilih Simpan pada iPhone Saya.

  matikan Kenalan, ketik simpan pada iPhone saya dalam Tetapan

 6. Mulakan semula iPhone anda.

 7. Sekali lagi, ikut langkah 1-3 dan togol pada Kenalan dalam iCloud.
 8. Ketik Gabung untuk menyegerakkan Kenalan setempat dan iCloud anda.

  ketik Gabung dalam Tetapan kenalan iCloud

Selepas itu, buka apl Kenalan pada peranti anda. Semak jika kenalan iPhone anda yang hilang akhirnya muncul. Jika belum, baca panduan terperinci kami tentang cara membetulkan Kenalan iCloud tidak menyegerak.

3. Pastikan anda telah memilih akaun lalai yang betul

Anda mesti memilih akaun lalai yang betul untuk memastikan semua kenalan yang disimpan pada akaun itu kelihatan. Jika anda telah memilih akaun lain sebagai lalai, ada kemungkinan kenalan tidak dipaparkan, yang membawa kepada persepsi kehilangan kenalan.

 1. Pergi ke Tetapan → Kenalan.
 2. Pilih Akaun Lalai.
 3. Pilih antara iCloud atau Gmail mengikut keperluan anda.Ketik kenalan, ketik Akaun lalai, pilih iCloud dalam Tetapan

4. Log keluar dan log masuk ke iCloud

Log keluar dan log masuk semula ke akaun iCloud anda boleh membantu menyelesaikan sebarang isu pengesahan atau ketersambungan antara iPhone dan iCloud anda. Ia menyegarkan sambungan iCloud dan mungkin memulihkan sebarang kenalan yang hilang yang tidak disegerakkan.

Mula-mula, sandarkan iPhone anda dan kemudian log keluar daripada iCloud pada iPhone anda. Selepas itu, semak Kenalan setempat anda dan pastikan ia membetulkan kenalan yang hilang daripada isu iPhone. Sekali lagi, log masuk ke Apple ID anda.

 1. Pergi ke Tetapan → Log masuk ke iPhone anda.
 2. Masukkan alamat e-mel dan kata laluan Apple ID anda.
 3. Ikut arahan pada skrin untuk log masuk ke Apple ID anda.

Pastikan iPhone anda disambungkan kepada sambungan internet yang stabil dan tunggu seketika untuk membenarkan iCloud menyegerakkan segala-galanya.

5. Pilih Semua Kenalan dalam aplikasi Kenalan

Saya telah menyimpan beberapa kenalan saya dalam Gmail dan yang lain dalam iCloud. Jika anda telah melakukan perkara yang sama, anda mesti memilih Semua Kenalan untuk mendapatkan semula kenalan hilang iPhone anda. Ia memastikan tiada satu pun ditapis kerana tetapan atau penapis kumpulan tertentu.

 1. Buka Kenalan → Ketik ikon <.
 2. Pilih Semua Kenalan.

  ketik Senarai, ketik Semua Kenalan dalam kenalan

Semak sama ada anda boleh menyimpan semua kenalan anda yang disimpan di sini!

6. Konfigurasikan tetapan untuk aplikasi Kenalan

Mengkonfigurasi tetapan akaun kenalan dengan betul memastikan kenalan anda dipaparkan mengikut keutamaan anda dan anda boleh mengelakkan kehilangan kenalan. Selanjutnya, ia juga memastikan bahawa penyegerakan kenalan dihidupkan untuk setiap akaun.

 1. Pergi ke Tetapan → Kenalan.
 2. Ketik Akaun.

  ketik kenalan, ketik Akaun dalam Tetapan

 3. Pilih Gmail → Togol pada Kenalan.

  ketik gmail, togol pada Kenalan dalam Tetapan

Ulangi langkah ini untuk setiap akaun supaya semua kenalan akan disegerakkan pada iPhone anda.

7. Pulihkan kenalan daripada sandaran iCloud

Memulihkan data anda daripada sandaran iCloud sebelumnya yang termasuk kenalan anda boleh menjadi cara yang berkesan untuk memulihkan kenalan yang hilang pada iPhone anda. Ia mengembalikan peranti anda kepada keadaan awal di mana terdapat kenalan, yang berpotensi menyelesaikan sebarang gangguan yang ketara.

Baca panduan menyeluruh kami tentang cara memulihkan iPhone anda daripada sandaran untuk membetulkan kenalan iPhone yang hilang selepas memadamkan akaun e-mel anda atau menukar SIM anda.

8. Tetapkan Semula Semua Tetapan

Menetapkan semula semua tetapan tidak memulihkan kenalan secara langsung. Walau bagaimanapun, apabila anda menetapkan semula semua tetapan, iPhone anda akan memadamkan semua tetapan tersuai anda, tetapi ia tidak akan memadamkan data anda, seperti kenalan atau apl anda.

Ini bermakna jika kenalan anda masih tersembunyi di suatu tempat pada iPhone anda, mereka mungkin dipulihkan selepas penetapan semula.

 1. Buka apl Tetapan → Pergi ke Umum.
 2. Pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula iPhone.
 3. Ketik Tetapkan Semula → Pilih Tetapkan Semula Semua Tetapan.

  Langkah untuk menetapkan semula semua tetapan pada iPhone

 4. Masukkan kod laluan anda dan ikut arahan pada skrin untuk melengkapkan proses.

9. Cuba perisian pemulihan data pihak ketiga yang dipercayai

Belum ada penyelesaian? Jika kenalan iPhone yang hilang belum kembali ke senarai kenalan, anda harus mencuba alat pemulihan data pihak ketiga. Adalah sesuai untuk memulihkan Kenalan iPhone yang hilang tanpa sandaran.

Apabila anda memadamkan kenalan secara tidak sengaja, kenalan itu masih ada pada iPhone anda tetapi tersembunyi. Setiap fail yang disimpan pada iPhone mempunyai alamat laluan ke fail yang disimpan dalam Jadual Peruntukan Fail Pangkalan Data SQL. Oleh itu, memadamkan kenalan akan memadamkan alamat kepada fail itu daripada Jadual Peruntukan Fail dan bukannya fail sebenar itu sendiri.

Jadi, anda boleh memulihkannya sehingga data baharu ditimpa menggunakan perisian pemulihan data. Walaupun pasaran dibanjiri dengan banyak pakej perisian pemulihan data, tidak semuanya berfungsi dengan cekap.

Beberapa alat pemulihan data iPhone terbaik ialah:

Apa yang menjadikan alat ini begitu cekap ialah keupayaan untuk memulihkan data secara selektif. Oleh itu, anda boleh menyemak semua kenalan anda dan memulihkan kenalan yang hilang pada peranti anda.

Tetapi ingat, alat ini dibayar, jadi anda perlu mengeluarkan beberapa wang untuk memulihkan data, kerana versi freemium atau percubaan mereka agak terhad.

Hubungi Sokongan Apple

Jika tiada pembetulan yang berkesan untuk anda, anda mungkin perlu menghubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan lanjut. Mereka boleh menyemak akaun anda dan membantu menyelesaikan masalah yang berpotensi menyebabkan kenalan iPhone hilang.

Pulihkan Kenalan anda yang hilang pada iPhone anda!

Kehilangan kenalan iPhone anda boleh mengecewakan, tetapi anda boleh cuba memulihkannya dengan kaedah penyelesaian masalah ini. Saya cadangkan kerap membuat sandaran iPhone anda dan memastikan ia dikemas kini dengan versi iOS baharu untuk mengelakkan isu sedemikian pada masa hadapan. Jika semuanya gagal, pertimbangkan untuk menghubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan lanjut. Kekal berhubung dan pastikan kenalan anda rapat dengan penyelesaian yang berguna ini.

By the way, adakah anda telah mendapatkan kembali semua kenalan iPhone anda hilang? Pastikan anda berkongsi maklum balas anda dan beritahu kami helah yang berkesan untuk anda.

Terokai lagi…

 • Bagaimana untuk memulihkan kenalan yang hilang pada iPhone
 • Bagaimana untuk membetulkan iPhone tidak menyimpan kenalan
 • Bagaimana untuk menyembunyikan kenalan pada iPhone

Profil Pengarang


Ava

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.